Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

San Francisco: A Nap(elem) városa

San Francisco: A Nap(elem) városa

Arról már bizonyára rengeteget olvastál és hallottál is, hogy a napelemmel felszerelt házak mennyi jó tulajdonsággal rendelkeznek.

Védik a környezetet, megújuló energiát termelnek és hosszú távon nemcsak energiát, hanem pénzt is meg lehet velük takarítani.

A Te házad áramellátásáért már napelemek felelnek?

Vagy még csak tervezed a beépítésüket?

Hogyha az alábbi kérdésekre igennel válaszoltál, akkor ez a cikk biztos tetszeni fog neked.

San Franciscóban (Kalifornia állam, USA) ugyanis elfogadtak egy új törvényt: Ezentúl minden újonnan épülő házat napelemmel kell felszerelni.

Nem az első eset

Nem az első eset

Bizonyára meglepődtél ezen a híren, pedig az Egyesült Államokban nem San Francisco az elő olyan hely, ahol bevezették ezt a szabályt.

Szintén Kalifornia állam területén, két kisebb városban már, Lancasterben és Sebastopolban, már csak ilyen feltételekkel építkezhetnek az emberek.

San Francisco esete azért nagyon különleges, mivel ebben az esetben egy majdnem nyolcszázhetvenezer főnyi lakosú városról van szó!

Nincs az országban még egy olyan nagyváros, ahol már bevezették volna ezt a szabályozást, de remélhetőleg San Francisco példáját sokan fogják követni.

Nem csak lakóházakra

A bevezetett szabály pontosan azt írja le, hogy minden újonnan épült lakó-, illetve kereskedelmi létesítményekre is érvényes a kötelező napelem telepítés.

Azért is lényeges mindez, hiszen ha egy nagyvállalat kíván a városban telephelyet létrehozni, akkor annak jókora mennyiségű napelemre lesz szüksége az áramellátáshoz ezáltal a Föld napelem-használata rohamos növekedésnek indul majd.

Persze ne gondold azt, hogy csak a nagyüzemek korszerűsítésével érhető el a várható növekedés!

Minél több családi- és lakóház dönt úgy, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem bárhol a világon, hogy napelemeket szeretne telepíttetni az áramellátás biztosítására, azzal a Föld fokozatosan egy tisztább és jobb hellyé válik.

Scott Wienernek köszönhető a jogszabály

Scott Wiener javasolta a jogszabályt, aki az elfogadást követően így nyilatkozott:

„Azzal, hogy megnöveljük a városunk által használt napelemek számát, San Francisco újra a nemzet vezetőjévé válik a klímaváltozás elleni harcban.

Továbbá abban is, hogy csökkentsük a kőolaj és földgáz általi függésünket.”

Wiener azt is hozzátette, hogy a megújuló energiákat „agresszívan” támogató politikát továbbra is folytatni kívánják.

„Az alul-hasznosított tetőfelületek napelemmel való felszerelése nemcsak egy okos és hatékony módja az áramellátásnak, hanem a környezetet is jobbá teszi.

Ahhoz, hogy a városunk és térségünk jövőjét biztosíthassuk, ahhoz ilyen szabályokat kell bevezetnünk.”

Az eddigi szabály is szerette a napfényt

Kalifornia állam teljes területén létezik egy olyan jogszabály, amely befolyásolja a háztetők helyzetét.

E szerint minden kis- és középméretű épület tetejének, amely tíz emeletnél nem magasabb, 15%-a „napelem-késznek” kell lennie.

Ez azt jelenti, hogy a tető ezen százalékát nem árnyékolhatja be maga az épület, illetve akadálymentesnek kell lennie, hogy igény esetén napelemet lehessen rá felszerelni.

A képviselőtestület által hozott új szabályozás, amely a tervezet szerint jövő év januárjától lép majd életbe, egy lépéssel tovább megy, és a tetők említett „napelem-kész” területét kötelezően napelem-használóvá változtatja.

Mit jelent az új jogszabály számokban?

Mit jelent az új jogszabály számokban?

Hatalmas változás lesz.

A jelenlegi építési tervezetek alapján a törvény bevezetését követően várhatóan 50,000 új napelemet fognak installálni a városban.

Ez a nagyméretű telepítés azt jelenti, hogy évente 23,8 millió tonna széndioxidnál kevesebb kerülne a levegőbe éves szinten.

Önmagában már ez a szám is nagyon meglepő, de nézzük meg egy másik példa alapján is.

Akkor lehetséges 23,8 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot kibocsátani, hogyha egy éven át a mostaninál ötezerrel kevesebb autó közlekedne az utakon.

Hazánkban Balatonlellének van ötezer fő körüli népessége, vagyis ez azt jelenti, hogy a napelemekkel évente kisvárosnyi méretű mértékben lehet csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást!

Ez azért említésre méltó teljesítmény, igaz?

A jövőben jönnek az élő tetők is

San Franciscónak még van néhány környezetbarát jogszabály a tarsolyában, mivel fontosnak érzik azt, hogy élen járjanak és példát mutassanak más államok, illetve országok számára is, a környezettudatosságban.

Az egyik tervük az, hogy ne csak napelemes tetők, hanem úgy nevezett „élő tetők” is legyenek városszerte.

Tisztában vannak vele a város politikusai, hogy nem minden ház, illetve épület napelemmel való felszerelése nem megvalósítható.

Ezért találták ki az „élő tetők” projektet, ami azt jelenti, hogy a napelemmel nem felszerelhető tetőket növényekkel ültetik tele.

Ezzel a megoldással a házak tulajdonosai azért járnak majd jó, mert a növények természetes szigetelésként szolgálnak, illetve elvezetik a felesleges csapadékvizet, hiszen saját magukat táplálják belőle.

Igaz, hogy napelemek nélkül az élő tetők elektromos áramot nem tudnak termelni, de a környezetre jó hatással lesznek.

Oxigéntermelésüknek köszönhetően segítik csökkenteni a légszennyezést, illetve élőhelyet biztosít apró állatok számára.

A kettő ötvözésével tudnák elérni a legnagyobb hatásfokot, hiszen akkor duplán jót tennének a környezettel, miközben elektromos áramot, oxigént és természetes állati élőhelyeket is biztosítanak.

Kalifornia az első

Kalifornia az első

Az Egyesült Államokban Kalifornia vezeti a „Napelem állam” listát, hiszen itt használnak és telepíttetnek a legtöbben napelemeket a tetőikre.

Statisztikák szerint a Kalifornia állam által generált 13,241 megawattnyi energiával nagyjából 3,32 milliónyi otthont képes energiával ellátni.

Nemcsak a napelemek használatával járnak az élen, hanem a munkahelyteremtésben is: A megnövekedett telepítési igények miatt ez az ágazat Kaliforniában foglalkoztatta a legtöbb munkavállalót.

Európa és a napelemek

San Franciscóhoz hasonlóan, Franciaországban tavaly fogadták el azt a törvényt, hogy minden újonnan épülő ház tetejének egy részét vagy napelemekkel, vagy növényzettel kell bevonni.

Ennek ellenére Franciaország csak a negyedik helyen áll az EU fotovoltaikus napelem-használati listáján.

A 2015-ös statisztikák szerint a németek 39,763 MWH-val vezetnek, utánuk közvetlenül pedig Olaszország és az Egyesült Királyság állnak a dobogó második és harmadik fokán.

Magyarország az említett listán tizenhetedik, évi 137,7 MWH-val, ezzel maga mögé utasítva többek között Lengyelországot, Svédországot és Finnországot is.

A jövő zenéje

Valószínűleg Magyarországon az elkövetkezendő pár évben hasonló napelemes jogszabályokat még nem fognak hozni, mint Kaliforniában vagy Franciaországban.

Attól függetlenül, hogy még nem kötelező a napelemek telepítése az újonnan épült házakra, napjainkban egyre nő irántuk az érdeklődés.

Egyre több család, illetve vállalkozás dönt úgy, hogy szeretné a Napra bízni ingatlana áramellátását.

Sokan csak a hosszútávon megtérülő költséghatékonyság miatt, mások pedig esetleg környezettudatosságukból fakadóan.

Mindegy milyen indokból szeretnél napelemet telepíttetni házadra, az nemcsak Neked, hanem a környezetednek is hasznos.

Te megteszed a következő lépést?

Amint látod, a világban egyre gyorsabbak terjed a napelemek használata.

Cikkünkből kiderült, hogy néhány városban már jogszabályok is elősegítik a széleskörű kiépítéseket.

Neked van már napelem a házadon?

Vagy még csak tervezed a telepítését?

Hidd el, elérhetőbb közelségben vannak már, mint gondolnád.

Kezdj el spórolni még ma, és biztosítsd házad energia-ellátását környezetbarát napelemekkel!

A döntés a te kezedben van.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.