Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemes és megújuló energiák Kaliforniában

Napelemes és megújuló energiák Kaliforniában

Az Egyesült Államok az utóbbi évtizedekben igencsak elengedte a megújuló energia, köztük a napelemek kezét, kezdve az 1980-as évektől.

Egy időben még a Fehér Ház tetején is napelemek foglaltak helyet, hogy az elnöki rezidencia energiaigényeinek egy részét így fedezzék, ám ezek idővel lekerültek, és azóta sincs kezdeményezés a visszaállítására.

Talán az olajlobbi, talán a nukleáris és más, nem megújuló energia hasznosítását erőltető érdektevékenységnek a háttérben, vagy egyszerűen csak nem vevők rá a vezetők, de a tengeren túl egy jó darabig nemigen volt népszerű a fotovoltaikus energia.

A közelmúltban azonban Kalifornia állam óriási lépéseket tett annak érdekében, hogy minél nagyobb arányú legyen a zöldenergia a termelésben, mondhatni, szabályos kis keresztes háborút hirdetett.

Ha eltekintünk a szó pejoratív értelmétől, akkor mindenképpen egy üdvözölendő tendenciáról van szó, ami kihatással lesz nem csak az energiatermelésre, de az ingatlanpiacra, az építőiparra és a városfejlesztésre is.

Továbbá az állam legnagyobb városa, Los Angeles volt az, ami ebben a reform törekvésben a legmagasabbra emelte a zászlót, hiszen a polgármester hosszú távú tervei között a napelemekre való teljes átállás is szerepel!

Ahol kötelezővé teszik a napelemeket

Ahol kötelezővé teszik a napelemeket

Kalifornia állam az egyik leginkább napsütötte területe az Egyesült Államoknak, közel 40 millió fős lakosságával pedig eddig is az egyik legnagyobb napelemes potenciált hordozta magában.

Amerika államai közül itt a legnagyobb a felszerelt napelemek által generált energia mennyisége, ami az összes fogyasztásnak több, mint 16%-át fedezi.

Nemrégiben azonban egy olyan határozat született, ami a napelemes technológia történetében eddig példátlan volt: az állam energiaügyi bizottsága egy rövid vita után megszavazta, hogy 2020-tól kezdve minden új építésű házon kötelező lesz a napelemes rendszerek felszerelése és használata.

2018 májusában az Energiaügyi bizottság már rábólintott a tervezettre, decemberben pedig az Építési Szabványügyi Bizottság egyhangúan szavazta meg az új törvényt.

Ugyan többekben merültek fel kétségek, hogy egy állami vezetés beleszólhat-e ilyen szinten a dolgokba, ám a voksolás során kiderült, hogy a tervezet jelentős többségi támogatást élvez.

A döntésnek az egyértelműen pozitív hozadékai mellett persze felbukkantak negatívak is, melyek némi tiltakozást váltottak ki, azonban a hosszú távú hatásokat ez sem kérdőjelezheti meg.

Ha egyszer elindul a lavina…

Ha egyszer elindul a lavina…

Minden meghozott döntésnek súlya van, jelen esetben pedig az ingatlanpiac az, ami leginkább érezni fogja a terhet.

A törvény megszavazása ugyanis azt jelenti, hogy a 2020-ban és azután épülő ingatlanok építési költségei körülbelül 10.000 dollárral, azaz megközelítőleg 3 millió forinttal emelkednek.

Az hozzá tartozik a történethez, hogy ezek a házak természetesen ennyivel értékesebbek is, de ez a frissen építkezőket – érthető módon – rövid távon kevéssé hatja meg.

Ezzel együtt viszont már előre megbecsülhető, hogy milyen pénzügyi előnyökkel fog járni a háztartások számára a szigorú, de környezettudatos szabályozás.

Az előrejelzések szerint 30 év alatt a napelemek 19.000 dollárt fognak megspórolni egy átlagos háztartásnak, ami nagyjából 5.7 millió forintnak felel meg, azaz három évtized leforgása alatt közel a dupláját visszahozza a befektetett összegnek.

A napelem rendszer árát sem kötelező egy összegben kifizetni, lehet részletfizetést igényelni, vagy megtérülési szerződést kötni az ingatlankivitelezővel.

Vannak azonban kivételek, ugyanis a napelemes szabályozás alól mentességet kapnak az olyan épületek, melyeknek tetőszerkezete nem elég nagy felületű, illetve árnyékban vannak a nap nagy részében.

Az állami tervezet szerint 2030-ra teljes Kalifornia áramfogyasztásának 60%-át megújuló forrásokból, azaz főként napelemekből származó elektromosságból fogják fedezni.

Az angyalok városa zöldre vált

Az angyalok városa zöldre vált

2019 egyik legérdekesebb híre volt, mikor Los Angeles, az Egyesült Államok második legnagyobb városának polgármestere publikálta tervezetét, ami szerint 15 éven belül meg kívánják valósítani az egyik legnagyobb napelemes projektet, amit valaha ember látott.

Eric Garcetti, L.A. polgármestere köztudottan újításpárti, és elkötelezte magát és a várost a megújuló energia mellett, különös tekintettel a napenergiára.

Az elképzelés több, mint megdöbbentő: olyan alacsony áram árak várhatóak, ami példátlan az energiaszolgáltatás történetében.

A New Energy Deal névre keresztelt projekt keretein belül tervezik viszonylag rövid idő leforgása alatt drasztikusan csökkenteni a káros anyagok kibocsájtását, és az energiaforrások szinte teljes egészében megújulóra cserélését.

Kezdetben nemigen vették komolyan Garcetti törekvéseit, hiszen még a 2050-es klímacél sem volt éppen elhamarkodott, figyelembe véve a város közel 4 milliós lélekszámát.

Ám az, hogy a kitűzött dátumot 2035-re módosította, vagyis 15 évet lefaragna belőle, még kevésbé tűnt hihetőnek.

A város víz- és energiaügyi hivatala által kiadott szerződéstervezet 25 évre biztosítaná számukra olcsó és tiszta energiát, napelemekre és energiatárolókra koncentrálva.

Hogy ez megvalósulhasson, szükséges egy 400 MW-os naperőmű-rendszer, valamint 100 és 200 MW/h-s akkumulátoros rásegítő rendszerek is, melyek az éjszakai áramot biztosítják.

Elektromosság fillérekért

Ha elkészül az egymásra támaszkodó termelő és raktározó egység, onnantól kezdve a nagyváros számára az áram megawattóránként mindössze 20 dollárba kerül, akkumulátorokról pedig 13-ba.

A díjakat átszámítva azt az eredményt kaphatjuk, hogy a termelői egységár körülbelül 5,6 forintra jön ki kilowattóránként, éjszaka pedig mindössze 4 forintra.

Összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű által előállított energia 12-15 forintba kerül kilowattóránként, és ezen még nincs rajta a szolgáltató haszna, az adó, a hálózathasználati díj, és a többi teher.

Így tehát nagyjából képet kaphatunk arról, mennyire gyökeres változás megy majd végbe Los Angelesben, ha a tervezetet megvalósítják.

A rendszer két lépcsőben készül majd el, elsőként két darab, egyenként 200 MW teljesítményű napelemfarm formájában

Ezek biztosítják a fő ellátást, és ehhez csatlakoznak majd az energia tárolására szolgáló akkumulátor telepek.

A rendszer alapelve egyszerű: a panelek nappal fogyasztási áramot termelnek, valamint a telepeket töltik, éjszaka pedig ez utóbbiak biztosítják a szünetmentes ellátást.

Az ikererőművön kívül hét további napelempark építése van tervben, közvetlenül a város környékén, így például Kern megyében, Los Angelestől északra már közzé is tették a tervezetét egy 1 GW-os telep létrehozásának.

Messze van még tőlünk a nyugati part

Messze van még tőlünk a nyugati part

A nyugati világban olyan léptékű és mértékű napelemes terv még nem látott napvilágot, mint amivel Kaliforniát tervezik megreformálni.

Igaz, hogy itt, Európában is folyamatosan nő a napelemek, napelem farmok száma, ezzel együtt pedig a fotovoltaikus energiatermelés népszerűsége is, ám hasonlóan drasztikus fejlesztés még nem került szóba sehol.

Magyarországon első sorban nagytőkés beruházók, vállalatok építenek naperőműveket energiakereskedelem céljából, ám ebben nemigen van elítélendő dolog.

Minden kihelyezett panellel csökken az áramtermelés céljából elégetett szén mennyisége, annyival kevesebb káros anyag jut a légkörbe.

A háztartási méretű naperőművek makacsul tartják magukat az elérető megújuló energiaforrások trónján, így Neked is ebben érdemes első sorban gondolkodnod.

Ha azt szeretnéd, hogy nulla közelébe csökkenjen a villanyszámlád, és annyival is több maradjon a család kasszájában, akkor feltétlenül érdemes megfontolnod a befektetést egy napelem rendszerbe!

Jelentkezési ívünket kitöltve Te is elindíthatod a folyamatot, aminek során megkapod egyedi, személyre szabott árajánlatodat, és aminek a végén remélhetőleg nálad is elfoglalják méltó helyüket a tetőn a napelemek!

Kérj árajánlatot most, és tudd meg, fogyasztásod és igényeid alapján milyen napelem rendszer lesz Neked a legmegfelelőbb!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.