Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Kizöldült az alma! – Az Apple és a megújulók

Kizöldült az alma! – Az Apple és a megújulók

Forrás: origo.hu

Az Apple magyarországi honlapjának főoldalán az Iphone X telefont reklámozzák jó nagyban, alatta a szlogen a következő: Köszöntsd a jövőt.

A cég, amely híres piacvezető elektromos kütyüjeiről, nem teketóriázik, hiszen tényleg mindenben a leginkább előremutatót és modernt választja.

Ugyanakkor nem csupán a saját márkájuk és termékeik fejlesztése során törekednek a legjobbra és az innovációra: az Apple ugyanis néhány napja hivatalos oldalán bejelentette, hogy most már minden intézményük, irodájuk, üzletük, és az adatok centrumaként szolgáló létesítményük – amelyek az egész világot meghódították és elterjedtek az összes kontinensen – 100%-ban megújuló energiákat használ.

De mielőtt belevágnánk a közepébe, nézzünk néhány általános és hasznos információt magáról a cégről!

Az Apple-ről pár szóban

Az Apple-ről pár szóban

Forrás: guardianlv.com

Az Apple Inc. elsősorban hardverek gyártását tűzte ki céljául, amelyeket saját szoftverrel működtet, a Mac OS X operációs rendszerre építkezve.

Az informatika, számítástechnika élvonalában állnak – nem csak a minőségi rendszerrel találták magukat a világtérkép minden pontján a siker csúcsán, hanem a gépek stílusa, letisztultsága, gyorsasága miatt is.

A céget hárman alapították: Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne alapították 1976. április 1-jén, bár Wayne két hétre rá kilépett a trióból.

A cég nevének eredetét tekintve sok pletyka kering: az egyik leghíresebb közülük, hogy Newton almája volt az ihletője, de ezt Steve Jobs, a cég vezérigazgatója megcáfolta (ez a vélekedés összefügg az egyik legkorábbi logóval).

A név ugyanakkor a véletlen és a praktikus okok összekapcsolódásából született: Jobs éppen ezen gondolkodott, amikor egy almakertből indult haza, mert gyümölcsdiétán volt, ráadásul örült az ötletnek, mert úgy vélte, a kezdőbetű is kedvező lehet, hiszen az abc első betűje, így a céges listák élére kerülhetnek.

Hát, azt kell, hogy mondjuk, elég jól sikerült ez a vállalkozás…

2011-től Tim Cook lett az új vezérigazgató, Jobs ugyanis betegség okán lemondott, ugyanakkor haláláig az igazgatótanács elnöke maradt.

Az Apple termékei közé tartozik a híres iPhone mellett az iPod, az iPad, és persze az iMac is, és olyan szolgáltatások, mint az iTunes vagy az iCloud.

Rövid ismertetés után, most már rá is térhetünk a lényegre…

Az Apple fái zöldbe borultak és zöldalmákat bontanak!

Igen, a márka, mint korábban említettük, áttért a tiszta energiákra.

Ez azt jelenti, hogy csaknem 43 országban (például: Egyesült Államok, Kína, India) vezették be a megújuló energiák használatát.

Tim Cook, az cég jelenlegi vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy szeretné jobbá tenni a világ állapotát, ezért ő és az Apple vezetősége arra törekednek, hogy olyan innovációkat és fejlesztéseket hozzanak létre, amely a környezet számára is hasznosak lehetnek.

Az Apple már évek óta gyárt és gyártat olyan eszközöket, amelyek a megújulók felhasználását könnyítik meg, vagy teszik lehetővé – rengeteg pénz fektettek abba, hogy a saját határaikat feszegessék, például a gyártmányaik összetételével és anyagával kapcsolatban, és gondolkodnak például az újrahasznosítás kérdésén is.

Mindemellett azt is nagyon fontosnak tartják, hogy a beszállítóik számára is biztosítsák a megújuló energiákkal való munkát: az Apple-partnerek közül eddig 23 céget számolhatunk a zöldek listáján.

Az Apple rájött, hogy a zöldenergiáé a jövő.

És mindez mégis hogy néz ki a gyakorlatban?

És mindez mégis hogy néz ki a gyakorlatban?

Forrás: szifon.com

Reno az Apple adatközpontja: ez a létesítmény csaknem ötven termet tartalmaz – elég ennyit mondanunk arról, hogy el lehessen képzelni, mekkora épületről van szó.

Ezekben a szobákban több mint 200 000 ugyanolyan szerver fut: mindazok a programok laknak ezekben a terekben, amelyeket föntebb fölsoroltunk, ahogyan Siri és mondjuk az Apple Play is.

Ahhoz, hogy ezeket a programokat futtathassák, és a megfelelő, számukra ideális hőmérsékleten tartsák a gépeket, rengeteg folyamatosan áramló elektromos áramra van szükség, úgy, hogy ha esetleg kiesés történne, a szerverek akkor is képesek legyenek a további működésre – mégpedig úgy, hogy az energiaforrások ki tudják váltani egymás helyét.

Reno adatközpontjában is 100%-ban megújulók látják el ezt a bonyolult feladatot: a cég három napenergiafarmból nyeri a szükséges, felhasználandó áramot.

A Renóhoz legközelebbi farm Fort Churchill (a létesítmény egyébként 20 megawatt napenergiával biztosítja a projektek működését) – ez lett kész először a munkálatok során, és körülbelül egy órára található a központtól.

Mi van a számokkal?

Mi van a számokkal?

Forrás: origo.hu

A cég 25 folyamatban lévő zöldenergia-projektről nyilatkozott az egész világon, és azt állítják, ez több mint 600 megawatt termelési kapacitást jelent.

Tavaly csaknem 300 megawattot számoltak össze, amely a legjobb statisztika az egy évben termelt energiát illetően.

A már meglévő projekteken kívül még 15 másikat terveznek vagy valósítanak éppen meg, amelyek segítségével végül 1,4 gigawatt megújuló energia kitermelésére lesznek képesek 11 régióban.

A nagyobb munkatervek közé tartozik például az Apple Park, a majdnem 500 megawattnyi szél- és napenergia projekt Kínában és a már emlegetett Reno, Maiden és Nevada városában.

Több napelemfarmot is telepítettek Észak-Karolina területén, tetőtéri napelemeket szerveztek Japánba, és Szingapúrban is csaknem 800 tetőre épített napelemes farmot készítettek.

Mi a konklúzió?

Mi a konklúzió?

Forrás: qubit.hu

Az Apple a napelemes rendszerek mellett döntött – így az ökológiai felelősségvállalás mellett is letette a voksát.

Döntéseinek sorozatával több, mint 50%-kal csökkentették az üvegházhatást okozó gázok légkörbe kerülését, így több tonna szén-dioxidtól kímélték meg a bolygót.

Az Apple jó úton halad afelé, hogy komoly változásokat eredményezzen a világban – ha neked is hasonló törekvéseid vannak, ne habozz: végy példát erről a piacvezető cégről, és döntsd te is a napelem rendszer mellett!

Kérj árajánlatot a megfelelő adatok megadásával, és a Neked otthont adó megyében tevékeny partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot!

Miért halogatnád a dolgot, ha most megtudhatod, mennyit tudna egy napelem rendszer megspórolni Neked?

Cselekedj mihamarabb, és kérj ajánlatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.