A napenergia sem offline többé

A napenergia sem offline többé

Forrás: energycenter.org

Hiánypótló eszközök a napenergia felhasználásának hatékonyságához?

Az online rendszerek világában szinte mindennek alkalmazkodnia kell a technikai fejlődéshez.

Ahhoz, hogy a vállalkozásainkat képesek legyünk kézben tartani, hogy ne essünk ki a gazdasági ritmusból, szükség van egy online selfre, de akár a mindennapi teendőink elvégzéséhez is kellhet, hogy ne maradjunk le az aktualitásokról.

Az online eszközök sok mindenben segíthetnek manapság: könnyebben elintézhetjük a vásárlásainkat, rendelhetünk a netről külföldi országokból különböző termékeket, megtalálhatjuk társkereső programokon keresztül életünk párját, és most már akár a napenergia fejlesztésekkel kapcsolatos kérdéseinkre is választ kaphatunk!

Az Egyesült Államok belehúzott: az utóbbi néhány évben számos olyan internetes segédeszköz fejlesztését támogatták a Solar Market Pathways projekt keretein belül, amelyek a napenergia felhasználását sürgették, s a megújulóhoz szorosan kötődő szoftverköltségekre fordított beruházásokat ezzel párhuzamosan csökkentették.

Ezek a programok és projektek hiánypótlóak, hiszen olyan szintű és minőségű szolgáltatást nyújtanak a napenergia rendszerek iránt érdeklődőknek (a magánemberektől kezdve az önkormányzatokon át egészen az oktatási intézményekig), amelyek eddig abszolút szükségszerűek voltak a piac palettáján.

A fejlesztések közé tartoznak a különböző pénzügyi számológépek, az egyre magasabb érzékenységgel és minőséggel bíró tetőtéri berendezések, használati utasítások, ellenőrzéshez való listák, illetve olyan szoftverek, amelyek segítségül szolgálnak a napelemek akkumulátor tároló rendszerének integrálásához.

Mindezen törekvések alapvetően az energia rugalmasságát fókuszálják, és olyan közösségi létesítményeket céloznak meg, mint a főiskolák, egyetemek, társasházak.

Néhányat ezek közül a hasznos segédeszközök közül be fogunk mutatni alább, hogy világossá váljon a szerepük - és hogy elkezdjen tudatossá érni a közösségi napenergia fontossága.

És ami a legjobb: minden program díjmentesen, szabadon használható, kedvünkre próbálgathatjuk őket.

Első körben nézzük meg a rendkívül hasznos szoftvereszközöket…

Első körben nézzük meg a rendkívül hasznos szoftvereszközöket…

A Solar Finance Simulator egy olyan online program, amely nagy intézmények (akár oktatási, egészségügyi intézmények, önkormányzatok vagy egyéni vállalkozások) részére kalkulációs eljárásokat végez: azaz előrejelzéseket mutat ki a napenergia felhasználásának pénzügyi, finanszírozási hátteréről.

A felhasználók saját adataik és értékeik bejegyzésével különböző szimulációkat végezhetnek, tehetnek többek között összevetéseket például a közvetlen tulajdonlással, a villamosenergia vásárlásával kapcsolatos megállapodásokkal, az adósságfinanszírozással, vagy lízingekkel kapcsolatos pénzügyi előrejelzéseket.

Az egyik legfontosabb előnye a programnak többek között az, hogy nem csupán az adóköteles elemeknél működik.

Az eszköz segít tájékozódni a napenergia felhasználásának pénzügyi közegében: nem csak egyéni projektek felhasználásához és irányításához tökéletes, hanem az ajánlatok összehasonlítása is könnyedén elvégezhető vele, az alapvető műveletektől (pénzügyi struktúrák, tranzakciós költségek kiismerése) a személyre szabott segítségig mindent megkapunk a programtól, ha jól használjuk és kihasználjuk.

Első körben nézzük meg

Árajánlatkérés itt!

Napenergia és földrengés?

San Francisco városa földrengéssel köszöntötte az új évet: 4,5-ös erősségű megrázkódtatás érte őket, melynek epicentruma Berkeley-től pusztán pár kilométerre helyezkedett el.

San Francisco belátva, hogy a város és a megye folyamatos veszélynek van kitéve a természeti katasztrófák miatt, és létrehozott egy Solar Resilient nevű programot, amely felméri a terület energiaigényét, majd képes megbecsülni az nap- és akkumulátor rendszerek műszaki specifikációit.

Felmérik az épületeket is az online szoftver segítségével, így a lehető legbiztonságosabb helyre telepíthetik a napenergia tárolóit.

Napenergia és földrengés?

A következő programot Chicagóban fejlesztették ki az Elevate Energy és a West Monroe Partners támogatásával.

A Community Solar Business Case Tool egy olyan táblázatkezelő program, amely a közösségi napenergia projektek kiadásait és bevételét elemzi, értékeli.

Rugalmas pénzügyi modell, amely megbízható közgazdaságtani alapokon nyugszik.

A felhasználók abszolút személyre szabhatják, hogy a kimutatás és az elemzés a saját helyzetükhöz legyen igazítva.

A program egyébként a nullszaldót (az a pont, amikor a kiadások és a bevétel egyensúlyban vannak) is megállapítja.

Most pedig térjünk át a térképekre, kalkulátorokra…

Elkészült az első olyan térkép New Yorkról (New York Solar Map), amelyről leolvasható a napenergia fejlődése és jelenlegi állása az államban.

A térképet megnyitva különböző statisztikákkal, grafikonokkal, interaktív funkciókkal találkozhatunk.

A több rétegből álló térkép bemutatja a napenergiával kapcsolatos költségeket, az akkumulátor tároló rendszerek elhelyezkedését, sőt még különböző rendszabályokra is felhívja a figyelmünket.

A társasházak lakóinak gyakran nincsen lehetőségük a napenergia használatára, hiszen nincsen közvetlen hozzáférés a tetőn lévő napelemekhez.

Kalifornia egy azon kevés államok közül, amely virtuális energiamérő tarifát (VNEM) kínál a napelemek használatára az egy épületben élő bérlők számára.

Eleinte csupán az alacsony jövedelemmel rendelkezőknek kínálták fel ezt a lehetőséget, 2011-től viszont kiterjesztették a VNEM díjszabását mindenféle többlakásos, ipari, vagy éppen kereskedelmi ingatlanra.

Most pedig térjünk át a térképekre, kalkulátorokra…

Forrás: energycenter.org

A kiváló lehetőség ellenére a kaliforniai lakosság alig élt ezzel, részint a kivitelezési nehézségek, részint pedig a tudatosság hiányából kifolyólag.

A piac felfuttatására a Center for Sustainable Energy kidolgozta a VNEM eszköztárát (Virtual Net Metering Toolkits): az épületek tulajdonosai áttekinthetnek térképeket, listákat, munkalapokat.

A kivitelezőkre is gondoltak: számukra létrehoztak térképeket, listákat a potenciális vevők és a célközönség elérhetőségéről.

Mindezeken lehetőségeket belátva észrevehetjük, hogy egy globális változás van kibontakozóban: az online felületek aktiválásából is látható, hogy elhatalmasodóban vannak a megújulók.

Ha már offline-nak kell lennünk ahhoz, hogy ne halljunk róluk, akkor tényleg elindultunk a változás felé.

Mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni ezeket az újításokat a megújulókkal kapcsolatban, - különös tekintettel a napenergiára - hiszen a fentebbi példákon is belátható, hogy nem csak a természetet kíméljük velük, hanem hosszútávon a pénztárcánknak is jót tehetünk.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.