Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A napenergia sem offline többé

A napenergia sem offline többé

Forrás: energycenter.org

Az online rendszerek világában szinte mindennek alkalmazkodnia kell a technikai fejlődéshez.

Ahhoz, hogy a vállalkozásainkat képesek legyünk kézben tartani, hogy ne essünk ki a gazdasági ritmusból, szükség van egy online selfre, de akár a mindennapi teendőink elvégzéséhez is kellhet, hogy ne maradjunk le az aktualitásokról.

Az online eszközök sok mindenben segíthetnek manapság: könnyebben elintézhetjük a vásárlásainkat, rendelhetünk a netről külföldi országokból különböző termékeket, megtalálhatjuk társkereső programokon keresztül életünk párját, és most már akár a napenergia fejlesztésekkel kapcsolatos kérdéseinkre is választ kaphatunk!

Az Egyesült Államok belehúzott: az utóbbi néhány évben számos olyan internetes segédeszköz fejlesztését támogatták a Solar Market Pathways projekt keretein belül, amelyek a napenergia felhasználását sürgették, s a megújulóhoz szorosan kötődő szoftverköltségekre fordított beruházásokat ezzel párhuzamosan csökkentették.

Hiánypótló eszközök a napenergia felhasználásának hatékonyságához?

Ezek a programok és projektek hiánypótlók, hiszen olyan szintű és minőségű szolgáltatást nyújtanak a napenergia rendszerek iránt érdeklődőknek (a magánemberektől kezdve az önkormányzatokon át egészen az oktatási intézményekig), amelyek eddig abszolút szükségszerűek voltak a piac palettáján.

A fejlesztések közé tartoznak a különböző pénzügyi számológépek, az egyre magasabb érzékenységgel és minőséggel bíró tetőtéri berendezések, használati utasítások, ellenőrzéshez való listák, illetve olyan szoftverek, amelyek segítségül szolgálnak a napelemek akkumulátor tároló rendszerének integrálásához.

Mindezen törekvések alapvetően az energia rugalmasságát fókuszálják, és olyan közösségi létesítményeket céloznak meg, mint a főiskolák, egyetemek, társasházak.

Néhányat ezek közül a hasznos segédeszközök közül be fogunk mutatni alább, hogy világossá váljon a szerepük - és hogy elkezdjen tudatossá érni a közösségi napenergia fontossága.

És ami a legjobb: minden program díjmentesen, szabadon használható, kedvünkre próbálgathatjuk őket.

Első körben nézzük meg a rendkívül hasznos szoftvereszközöket…

Első körben nézzük meg a rendkívül hasznos szoftvereszközöket…

A Solar Finance Simulator egy olyan online program, amely nagy intézmények (akár oktatási, egészségügyi intézmények, önkormányzatok vagy egyéni vállalkozások) részére kalkulációs eljárásokat végez: azaz előrejelzéseket mutat ki a napenergia felhasználásának pénzügyi, finanszírozási hátteréről.

A felhasználók saját adataik és értékeik bejegyzésével különböző szimulációkat végezhetnek, tehetnek többek között összevetéseket például a közvetlen tulajdonlással, a villamosenergia vásárlásával kapcsolatos megállapodásokkal, az adósságfinanszírozással, vagy lízingekkel kapcsolatos pénzügyi előrejelzéseket.

Az egyik legfontosabb előnye a programnak többek között az, hogy nem csupán az adóköteles elemeknél működik.

Az eszköz segít tájékozódni a napenergia felhasználásának pénzügyi közegében: nem csak egyéni projektek felhasználásához és irányításához tökéletes, hanem az ajánlatok összehasonlítása is könnyedén elvégezhető vele, az alapvető műveletektől (pénzügyi struktúrák, tranzakciós költségek kiismerése) a személyre szabott segítségig mindent megkapunk a programtól, ha jól használjuk és kihasználjuk.

Napenergia és földrengés?

Napenergia és földrengés?

San Francisco városa földrengéssel köszöntötte az új évet: 4,5-ös erősségű megrázkódtatás érte őket, melynek epicentruma Berkeley-től pusztán pár kilométerre helyezkedett el.

San Francisco belátva, hogy a város és a megye folyamatos veszélynek van kitéve a természeti katasztrófák miatt, és létrehozott egy Solar Resilient nevű programot, amely felméri a terület energiaigényét, majd képes megbecsülni az nap- és akkumulátor rendszerek műszaki specifikációit.

Felmérik az épületeket is az online szoftver segítségével, így a lehető legbiztonságosabb helyre telepíthetik a napenergia tárolóit.

A következő programot Chicagóban fejlesztették ki az Elevate Energy és a West Monroe Partners támogatásával.

A Community Solar Business Case Tool egy olyan táblázatkezelő program, amely a közösségi napenergia projektek kiadásait és bevételét elemzi, értékeli.

Rugalmas pénzügyi modell, amely megbízható közgazdaságtani alapokon nyugszik.

A felhasználók abszolút személyre szabhatják, hogy a kimutatás és az elemzés a saját helyzetükhöz legyen igazítva.

A program egyébként a nullszaldót (az a pont, amikor a kiadások és a bevétel egyensúlyban vannak) is megállapítja.

Most pedig térjünk át a térképekre, kalkulátorokra…

Most pedig térjünk át a térképekre, kalkulátorokra…

Forrás: energycenter.org

Elkészült az első olyan térkép New Yorkról (New York Solar Map), amelyről leolvasható a napenergia fejlődése és jelenlegi állása az államban.

A térképet megnyitva különböző statisztikákkal, grafikonokkal, interaktív funkciókkal találkozhatunk.

A több rétegből álló térkép bemutatja a napenergiával kapcsolatos költségeket, az akkumulátor tároló rendszerek elhelyezkedését, sőt még különböző rendszabályokra is felhívja a figyelmünket.

A társasházak lakóinak gyakran nincsen lehetőségük a napenergia használatára, hiszen nincsen közvetlen hozzáférés a tetőn lévő napelemekhez.

Kalifornia egy azon kevés államok közül, amely virtuális energiamérő tarifát (VNEM) kínál a napelemek használatára az egy épületben élő bérlők számára.

Eleinte csupán az alacsony jövedelemmel rendelkezőknek kínálták fel ezt a lehetőséget, 2011-től viszont kiterjesztették a VNEM díjszabását mindenféle többlakásos, ipari, vagy éppen kereskedelmi ingatlanra.

Hogyan működik?

Hogyan működik?

A kiváló lehetőség ellenére a kaliforniai lakosság alig élt ezzel, részint a kivitelezési nehézségek, részint pedig a tudatosság hiányából kifolyólag.

A piac felfuttatására a Center for Sustainable Energy kidolgozta a VNEM eszköztárát (Virtual Net Metering Toolkits): az épületek tulajdonosai áttekinthetnek térképeket, listákat, munkalapokat.

A kivitelezőkre is gondoltak: számukra létrehoztak térképeket, listákat a potenciális vevők és a célközönség elérhetőségéről.

Mindezeken lehetőségeket belátva észrevehetjük, hogy egy globális változás van kibontakozóban: az online felületek aktiválásából is látható, hogy elhatalmasodóban vannak a megújulók.

Ha már offline-nak kell lennünk ahhoz, hogy ne halljunk róluk, akkor tényleg elindultunk a változás felé.

Mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni ezeket az újításokat a megújulókkal kapcsolatban, - különös tekintettel a napenergiára - hiszen a fenti példákon is belátható, hogy nem csak a természetet kíméljük velük, hanem hosszútávon a pénztárcánknak is jót tehetünk.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.