Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Arnold Schwarzenegger a kaliforniai napelem adó ellen

Arnold Schwarzenegger a kaliforniai napelem adó ellen

Kalifornia kiemelkedik az amerikai államok közül azáltal, hogy itt található a legtöbb napelemes háztető: jelenleg 1,3 millió épületnek szolgáltatnak áramot napelem rendszerek, és ez a szám hétről hétre növekszik.

Ez a lenyűgöző eredmény nem kis részben Arnold Schwarzeneggernek köszönhető, aki 2006-ban komoly lépésre szánta el magát a fotovoltaikus energia elterjesztése érdekében: Kalifornia kormányzójaként törvénybe iktatta a „Millió Napelemes Tető Kezdeményezést”.

Ennek a célja az volt, hogy 2019-ig nem kevesebb, mint egymillió háztetőt (lakóházakat, vállalatokat, kormányzati épületeket) lássanak el napelemekkel államszerte.

A projekt rendkívül sikeresnek bizonyult: a tervezett 3 GW-ot már 2015-ben elérték, és 2019 végéig majdnem 9 GW összteljesítményt tudtak kinyerni az addig felépített napelem rendszerekből.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a kaliforniai napelempiac folyamatos növekedését veszélybe sodorhatja egy új intézkedés, melynek bevezetését a Kaliforniai Közművek Bizottsága (California Public Utilities Commission) fontolgatja.

Nézzük meg, mi mindent foglal magában ez a terv, és hogyan befolyásolná a napelemek terjedését, ha megvalósulna.

Mivel járna Kaliforniában a napelem adó?

Mivel járna Kaliforniában a napelem adó?

Az előbb említett terv eléggé összetett, viszont az egyik pontja kiemelt figyelmet kap a médiában, és megjelenése óta általános felháborodás övezi: ez nem más, mint egy napelem adó bevezetése Kaliforniában.

A Bizottság ezt persze nem mondta ki nyíltan, inkább „hálózati részvételi díjnak” nevezte, amit havonta kellene befizetnie a fotovoltaikus rendszerrel rendelkező háztartásoknak.

Mivel azonban ez a havi nagyjából 57 dollár (17-18.000 forint) kizárólag a napenergia-felhasználóktól kerülne levonásra, joggal hívhatja bárki napelem adónak.

Bár a tervben szerepelnek olyan kezdeményezések is, amik elsőre kedvezőnek tűnnek (például a rászoruló közösségek ellátása napenergiával) maga az intézkedés összességében inkább gátolja, mintsem segíti a napelem rendszerek terjedését, ezáltal pedig a klímaváltozás elleni harcot.

Nem nehéz megjósolni, mi lenne a következménye annak, ha ez a rendelet életbe lépne: a megdrágult napelem-fenntartás elvenné az emberek kedvét attól, hogy ezt a módszert válasszák az otthonuk energiaellátására, így tehát megtorpanna az a folyamatos fejlődés, ami eddig a kaliforniai napelempiacot jellemezte.

Schwarzenegger is felszólalt a napelem adó ellen

Schwarzenegger is felszólalt a napelem adó ellen

Arnold Schwarzenegger 2003 és 2011 között volt Kalifornia kormányzója, és azóta is szívén viseli az állam világszinten is példaértékű napelempiacának sorsát, melynek létrehozásában nagy szerepe volt.

Amikor 2019-ben elérték (és túlteljesítették) a kitűzött célt, a globális felmelegedés elleni tevékenység nem állt meg: a napenergia hívei ezúttal azt szeretnék elérni, hogy 2025-re egymillió napelemes akkumulátor tartozzon a kaliforniai épületekhez.

Az akkumulátoroknak azért van jelentősége, mert a segítségükkel ma már lehetőség van a napfényből kinyert energia tárolására, ami aztán szükség esetén (pl. éjszaka vagy áramkimaradáskor) felhasználható.

Ez nemcsak anyagilag érné meg a háztartások számára, hanem egyúttal függetlenebbé tenné őket a hálózati áramtól.

A jelenlegi helyzetben azonban nincsenek túl jó kilátások a kaliforniai napelem rendszerek jövőjét illetően, ezt pedig Arnold Schwarzenegger sem hagyta szó nélkül.

A New York Times oldalán megjelent írásában hangot ad a napelem adóval kapcsolatos aggodalmainak, és hangsúlyozza, hogy az államnak inkább a megújuló energia használatának ösztönzésére, illetve az akkumulátor-projekt támogatására kellene koncentrálnia.

Hogyan segítik a napelemek a klímaváltozás elleni harcot?

Hogyan segítik a napelemek a klímaváltozás elleni harcot?

Igaz, hogy elsősorban a jelenlegi vagy leendő napelem-tulajdonosokat érinti a havi 57 dolláros díj Kaliforniában, mégsem túlzás azt állítani, hogy a napenergia népszerűsítése mindannyiunk érdekeit szolgálja.

Nézzük meg, miért is olyan fontos mind a környezetünk, mind pedig az érintett háztartások szempontjából, hogy a napelem adó ne valósulhasson meg:

  • A napelem rendszer az egyik leggyorsabb módja a tiszta, megújuló energia előállításának. Napjainkban a környezetszennyezés olyan méreteket öltött, hogy csak az ilyen drasztikus, azonnali változást hozó megoldásokkal lehet eredményeket elérni a visszaszorításával.
  • Minél többen váltanak át a napenergiára, annál tisztább lesz a levegő – képzelj el egy nagyvárost szmog nélkül!
  • A háztetőre szerelt napelem helytakarékos megoldást biztosít, így nem kell értékes zöldterületeket beáldozni az energiatermelés érdekében.
  • Ha nincs napelem adó, akkor egy háztartás rengeteget tud spórolni egy ilyen rendszer segítségével, hiszen gyakorlatilag ingyen termeli magának az áramot, költséges villanyszámlák nélkül.
  • Napelemek segítségével önellátóvá válhatunk, hiszen nem kell tovább függeni a hálózati áramtól.

Napelem rendszerek hiányában teljes közösségek maradhatnak áram nélkül huzamosabb ideig olyan előre nem látott okok miatt, mint például egy tűzeset vagy más természeti katasztrófa. A napelemek (és az akkumulátorok) azért is lényegesek, mert – a hálózattal ellentétben – ilyen esetekben is el tudják látni árammal a háztartásokat.

Várható-e Magyarországon hasonló napelem adó?

Ha Te is éppen napelem rendszer telepítésén gondolkozol, akkor a kaliforniai helyzetről olvasva valószínűleg felmerült benned a kérdés, hogy hazánkban kell-e ilyesmitől tartani.

Jó hírünk van: bár Magyarországon is létezik a napelem adó, ennek az értéke már a 2017-es érvénybe lépése óta 0 forint.

Várhatóan ez a jövőben is így marad, ugyanis itthon jelenleg senkinek nem érdeke az, hogy gátat szabjon a megújuló energiaforrások térnyerésének.

Láthatjuk, hogy Kaliforniában is óriási port kavart ez az intézkedés, és a helyi környezetvédők – köztük a volt kormányzó, Schwarzenegger – igyekeznek minden követ megmozgatni annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg.

Semmiképp ne tántorítson el tehát ez a hír attól, hogy beszerezd saját napelem rendszered, hiszen ez minden szempontból egy nagyszerű befektetést fog jelenteni Neked!

Tedd meg az első lépést már ma!

Tedd meg az első lépést már ma!

Sok kicsi sokra megy – a napelemek esetén ez duplán igaz, hiszen gondolhatunk mind a környezetre gyakorolt pozitív hatására, mind pedig a költségekre, amiket hónapról hónapra megspórolunk magunknak.

Ha Te is szeretnéd kihasználni a megújuló energia nyújtotta előnyöket, akkor kérj árajánlatot napelem rendszerre még ma, hogy kivitelező partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.