Mikor egy világváros vált megújuló energiára

Mikor egy világváros vált megújuló energiára

Amikor valaki úgy dönt, hogy megéri beruházni valamilyen megújuló energiaforrásba, legyen az akár szélenergia, hőszivattyú, vagy a legideálisabb esetben napelem, az mindig egy üdvözölendő kezdeményezés.

Ha egy vállalat tesz egy ilyen lépést, az különösen dicséretes, de olyanra, hogy egy négymilliós nagyváros vezetése tervez áttérni szinte teljes egészében napenergiára, még nem láttunk példát.

Éppen ezért különleges az a közelmúltban felröppent hír, hogy Los Angeles, az Egyesült Államok második legnagyobb városának polgármestere tett közzé egy tervezetet, miszerint másfél évtizeden belül meg kívánják valósítani az egyik legnagyobb napelemes projektet, amit valaha ember látott.

Eric Garcetti, L.A. polgármestere láthatólag a végletekig elszánt, és tartósan elkötelezte magát és a várost a megújuló energia mellett, jelen esetben különösen nagy hangsúlyt fektetve a napenergiára.

Tervei elképesztőek: olyan alacsony áram árak várhatóak, ami korábban még sehol sem fordult elő.

Zöld utópia

Zöld utópia

A New Energy Deal névre keresztelt terv keretein belül viszonylag rövid idő leforgása alatt kívánják felgyorsítani a káros anyagok kibocsájtásának megszűntetését, és az energiaforrások szinte teljes egészében megújulóra cserélését.

Eleinte a legtöbben nem vették komolyan Garcetti törekvéseit, hiszen még a 2050-es klímacél sem volt éppen elhamarkodott, főleg egy ekkora város esetében, de az, hogy a kitűzött dátumot 2035-re módosította, vagyis 15 évet lefaragna belőle, már kevésbé tűnt hihetőnek.

Mégis úgy tűnik, hogy a polgármester nem csak a levegőbe beszélt, hanem igenis komolyan gondolja a változásokat, hiszen napvilágot látott egy dokumentum, amely alapján a polgárok várhatóan elképesztő alacsony áron fognak áramhoz jutni.

A város víz- és energiaügyi minisztériumának indítványa tartalmaz egy szerződéstervezetet, amely hosszú távra, 25 évre biztosítana számukra olcsó és tiszta energiát, napelemekre és energiatárolókra koncentrálva.

Ennek keretében az ellátásért egy 400 MW-os naperőmű-rendszer, valamint 100 és 200 MW/h-s akkumulátoros rásegítő rendszerek felelnek majd.

Ezekből a villamos energiát rekord alacsony áron, megawattóránként az előbbiből kevesebb, mint 20 dollárért, utóbbiból pedig 13 dollárért kapná a város.

Ráadásul további bővítésekre is marad lehetőség, ahonnan már féláron vásárolnák az áramot.

Árajánlatkérés itt!

Filléres energia

Filléres energia

Ehhez hasonlóan alacsony energiaárak előfordultak már korábban is, az eddigi amerikai rekord az Eagle Shadow Mountain napelem-projekt részeként körülbelül 2,4 cent/kWh volt, Mexikóban azonban írtak már alá energetikai szerződést 1,97 cent/kWh árral is.

Ha összejött volna, akkor az abszolút rekord alacsony, napelemből származó árszabás 1,79 cent/kWh lett volna Szaúd-Arábiában, azonban ez meghiúsult.

A Los Angelesi viszonyokat tekintve, ha átszámoljuk a díjakat, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a termelői egységár körülbelül 5,6 forintra jön ki kilowattóránként, míg az akkumulátoros forrásból származó nagyjából 4 forintra.

Magyarországon jelenleg az átlag áfa is magasabb, amit fogyasztóként kifizetünk, ugyanis az 6,9 és 9,2 forint között mozog, a végleges ár pedig 32,7 és 43,4 körül változik szolgáltatónként, időszakonként.

Még a Paksi Atomerőmű termelői árához, a 12-15 Ft/kWh-hoz képest is alacsony az a fogyasztói ár, ami a kaliforniai város által bemutatott szerződésben szerepel.

Hogy valósul ez meg?

Hogy valósul ez meg?

A projektet a PV Magazine értesülése szerint a várossal közreműködve egy jónevű vállalat fogja kivitelezni, név szerint az Eland Solar & Storage Center, amely már fél évszázada foglalkozik energetikával.

A rendszer tulajdonképpen két lépcsőben valósul majd meg, melynek az első foka kettő darab, egyenként 200 MW teljesítményű napelemrét, melyek a fő ellátást biztosítják, és ehhez csatlakoznak majd az energia tárolására szolgáló akkumulátor telepek.

Elsősorban a két naperőmű adná az áramellátást nap közben; ezen kívül folyamatosan töltenék a tároló akkumulátorparkokat, a késő délutáni, esti órákban pedig, amikor a napelemek már nem működnek, vagy nem olyan hatékonysággal, azok vennék át utóbbiak az ellátást.

Az akkumulátorparkok beiktatásával teljesen kiválthatóak lennének az eddig használatban lévő, ebben az időszakban nagyobb teljesítményre kapcsolt gáztüzelésű erőművek.

Így, mindamellett, hogy lényegesen olcsóbban juthatna a lakosság áramhoz, még a szén-dioxid kibocsájtás is a töredékére lenne csökkentve.

Az energia egy dolog

Az energia egy dolog

A tervezett ikererőművön kívül további hét másik napelempark építése van tervben, közvetlenül a város környékén, írja a PV Magazine.

Kern megyében, Los Angelestől északra már közzé is tették a tervezetét egy 1 GW-os telep létrehozásának.

Minden környékbeli fejlesztés, új kivitelezés, azon túl, hogy a helyi lakosság igényeit ellátja, szintén a városóriás áramellátásában vesz majd részt.

Az építkezések első szakasza 2022-ben kezdődik el, és a kitűzött célnak várhatóan az 5%-át teljesíti.

2035-ig még bőven van idő, és ha megmarad az elszántság, akkor ez a 16 év bőven elegendő lesz a tervek megvalósításához.

Mindezeken túl Garcetti polgármester azt is a programba foglalta, hogy 2050-re a város teljes egészében károsanyag-kibocsájtás mentes lesz, ugyanis a gépjárműpark is fontos szerephez jut az elképzelései között.

2035-ig a járművek 80%-át szeretné lecserélni, lecseréltetni elektromosra vagy nulla kibocsájtásúra, utána pedig, a végső dátum után már egyetlen olyan helyi jármű sem közlekedhet, amelyik nem környezetbarát.

A szkeptikusok kissé kétkedve fogadták a nagyra törő terveket, hiszen jelenleg még csak ködös utópiának tűnik a kibocsájtás mentes nagyváros, még akkor is, ha mindennek a megvalósítására több, mint három évtized áll a rendelkezésre.

Kérdés, hogy az ez után hivatalba kerülő, jövőbeli városvezetők is ilyen elkötelezettek lesznek-e a nagyszabású projektet illetően, és remélhetőleg nem söprik félre az asztalról például költségvetési vagy politikai okok miatt.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.