Kötelező a napelem Kaliforniában – túlzás vagy szükséges?

Kötelező a napelem Kaliforniában – túlzás vagy szükséges?

Forrás: technologyreview.com

Kalifornia egy olyan nagy lépést tett meg a napelemes technológia történetében, amit korábban még senki Amerikában: az állam energiaügyi bizottsága egy rövid vita után megszavazta, hogy 2020-tól kezdve minden új építésű házon kötelező lesz a napelemes rendszerek felszerelése és használata.

A törvénynek, mint ahogy azt első hallásra mi is gondolhatjuk, rengeteg pozitív következménye lehet.

Egy olyan világban, ahol mindenkinek hozzáférése van a napelemes technológiához, sokkal olcsóbb és környezetbarátabb módon tudnánk élni, ami az egész bolygónak jó lenne.

Mégis azt mondjuk, hogy egy ilyen drasztikus törvénykezés, még ha nem is teljesen rossz alapokra épült, de lehet, túl korai: a jelenlegi kivitelezésében akár több kárt is csinálhat, mint hasznot.

Nézzük meg az érveket, amik a döntés mellett, és ellen szólhatnak, aztán gondolkodjunk el, melyik oldal az erősebb – és hogy ne csak beszéljünk, jobb alternatívákat és a magyar utat is megpróbáljuk megmutatni neked.

Kalifornia a napelemes rendszerek királya

Kalifornia a napelemes rendszerek királya

Forrás: nypost.com

Kalifornia, a maga közel 40 milliós lakosságával, napenergia szempontjából már most is az egyik legfejlettebb helye a világnak.

Amerika államai közül itt a legnagyobb a felszerelt napelemek által generált energia mennyisége, ami az összes fogyasztásnak több, mint 16%-át fedezi.

Mindemellett az ipar 86000 embernek ad munkát, és ahogy azt korábban mi is megírtuk, már azok a napok se ritkák, amikor negatívba fordul az elektromosság ára.

El lehet hát mondani, hogy azoknak, akik a döntést meghozták, jó tapasztalata van a napenergiával kapcsolatban, és nem csoda, hogy alig kellett róla tárgyalniuk, máris sikeres szavazásra bocsáthatták a javaslatot.

Hisz a jövőben ennek következtében csak még jobb számadatokat figyelhetnek meg az elemzők a napelemeknek hála: egy újonnan felépített lakás napelemmel több, mint 30%-al kevesebb szén-dioxidot fog a levegőbe juttatni, mint anélkül, és ez a szám 50% fölé is mehet, ha a 2000 óta aktuális építészeti szabványok által megkövetelthez hasonlítjuk.

A beruházások pedig hosszútávon meg fognak térülni, hisz a napelemek felszerelése várhatóan 8400 és 12400 $ közötti összeget fog hozzátenni az épület árához, de akár 19000 $ megtakarítást is hozhat az üzemeltetés első 30 évében – ami egy ház életkorának gyakran még mindig csak a tört része.

Árajánlatkérés itt!

A kötelezettségnek ára van

A kötelezettségnek ára van

Forrás: nytimes.com

Minden pozitívum mellett azon is el kell gondolkodni, hogy mit árt egy terméknek, ha kötelezővé teszik.

Mert ami muszáj, azt sokan nem fogják szeretni – különösen igaz ez akkor, amikor az első pillantásra csak a kiadásaikat fogja növelni.

Kaliforniában jelenleg olyan rossz helyzetben van az ingatlanpiac, amilyet legutoljára a nagy gazdasági világválság előtt láttak az elemzők, és ha valaki házat keres, akkor első pillanatban nem fog jó érzése lenni az új törvény miatt megemelkedett áraktól.

Hiába, hogy a befektetés teljesen bizonyított módon meg fog térülni, és a későbbi években a többszörösét fogja vele keresni az eredeti kiadásainak, ha nem tudja megengedni magának.

Ilyen szempontból sokkal jobb lehet egy olyan rendszer, amivel itthon is találkozunk: bár építésnél nem kötelező a napelem, a legtöbben már akkor is úgy terveznek, hogy később bővíthető legyen a lakásuk.

Amikor pedig már készen állnak ara, hogy elkezdjenek spórolni a villanyszámlán, egy szakértő csapat felmérést tarthat, és minden költségről illetve annak megtérüléséről átfogó tájékoztatást adhat.

Az ilyen lépésenkénti fejlesztés azért is jó, mert az elektromos hálózatra se ró hirtelen nagy terhet: Kaliforniában a hirtelen megjelenő rengeteg ingyen áramnak a raktározását, elszállítását is meg kell majd oldani, míg ha mi itthon egy napelemet építünk a házunkra, az biztos, hogy pont az igényeinkhez megfelelően lesz méretezve.

Az ipart is bíztatni kéne a napelemek telepítésére

Az ipart is bíztatni kéne a napelemek telepítésére

Forrás: sacbee.com

A napelemek két dolog miatt játszanak fontos szerepet életünkben: olcsóbb energiát adnak, és csökkentik a szén-dioxid kibocsátást.

Lakossági épületek esetén általában az első indok miatt szokták őket alkalmazni – egyrészről azért, mert a magánembereket ez jobban érdekli, másrészről azért, mert a környezet védelmében nagyobb szerepet játszanak az ipari épületekre helyezett napelemek.

A napelemek gyakran olyan nagy kapacitással rendelkeznek, amit egy lakóépület ki se tud használni: onnantól kezdve, hogy a villanyszámlánkat kiegyenlítettük 0 összegűre, mi már nem fogunk keresni a termelt energián, így nem is éri meg nagyobb panelt telepíteni.

Ezzel szemben az ipari épületeken szinte bármekkora napelemes rendszer elhelyezhető: ezek is ugyanúgy visszahozzák az árukat, de arányaiban sokkal nagyobb szén-dioxid kibocsátást akadályoznak meg.

Az, hogy a lakossági épületekre kötelezővé teszik a napelemeket, könnyen lehet, hogy máshonnan fog befektethető erőforrásokat elvonni – mi lenne, ha ezek helyett inkább az ipari telepítést vagy a nagy napelem farmok építését támogatnák?

Árajánlatkérés itt!

A legjobb napelemes megoldások

A legjobb napelemes megoldások

Forrás: blikk.hu

Mi lehet akkor jobb annál, mint hogy kötelezővé tesszük a napelemeket?

Szerencsére pont az, amivel Magyarországon találkozunk – támogatásokkal segítik azokat, akik maguk úgy döntenek, hogy napelemekbe akarnak fektetni.

Az OTP MFB pontokon és most már online is igényelhető, az az Európai Unió által nyújtott kamat- és költségmentes támogatás, mely 10% önerő mellett akár 20 éves futamidővel nyújthat támogatást azoknak, akik napelemes rendszerekbe szeretnének beruházni.

Magánszemélyek ezt akár 10 millió forint összegig igényelhetik, míg a társasházak 7 milliót fedezhetnek így a napelemes rendszereikre költött kiadásaikból.

Nem ritkák azonban az olyan állami hitelek se, amik a vállalkozások számára szólnak, és az ő napelemes átállásukat segítik.

Az ilyen támogatások pont azt teszik lehetővé, hogy azok az emberek, akik törődnek a jövőjükkel, és gondolnak a spórolásra, könnyedén hozzájuthassanak a napelemes rendszerekhez – akinek pedig ez nem olyan fontos, annak ne legyen kötelező.

Így a napelemes rendszer egyelőre nálunk az okos emberek befektetése marad, de talán jobb is ez így.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.