Megújuló energiák tárolási megoldása és kialakulása

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Forrás: tesla.com

Az utóbbi pár évben rengetegszer beszámoltunk már arról, hogy az amerikai Tesla cég milyen lenyűgöző lépéseket tesz a megújuló energiák használatában és fejlesztésében, és úgy néz ki, hogy még mindig van pár ötlet a tarsolyukban.

Az Elon Musk által vezetett vállalat egyik legfontosabb fejlesztése most nem új autókról, vagy különleges napelemekről szól, hanem akkumulátorokról.

A Powerwall névre hallgató energiatároló eszközük nemcsak elérhető áron került a piacra, hanem a tárolókapacitása is nagyobb, mint az eddig készült akkumulátoroknak.

Érdekelnek a részletek?

Olvass tovább!

A szkeptikusok érvei egyre csökkennek

Bár a szél- és napenergia használatában és fejlesztésében nagy áttörések születtek a közelmúltban, sokan még mindig nem hisznek benne.

Jelenleg a világ áramellátásának közel 28%-át megújuló energia termeli, de ezzel kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan tároljuk.

Akik még mindig szkeptikusok ezekkel a technológiákkal kapcsolatban, gyakran teszik fel a következő kérdéseket:

„Hogyan használjunk napenergiát, ha éppen nem süt a nap?” „Mi lesz a szélenergiával, ha nem fúj egész évben a szél?”

A megújuló energiák milliárdosa, Elon Musk véget vetett ezeknek a kérdéseknek.

Kaliforniában, 2015 áprilisában bemutatta a Tesla újabb fejlesztését, a Powerwallt, amit magyarul energiafalnak fordíthatnánk.

Mi az a Powerwall?

Maga a Powerwall egy falra szerelhető energiatároló eszköz, ami majdnem 7 kilowattórányi áramot képes magában tartani.

Ha használni szeretné valaki ezt, akkor a Powerwall képes átlagosan 2 kilowattos sebességgel meghajtani a rá kötött eszközöket.

Az amerikai sajtót nemcsak ezen tulajdonságai, hanem a tervezett ára is lenyűgözte, ugyanis a Tesla tervei alapján 3000 dollárba, vagyis körülbelül 900 ezer forintba került a vásárlóknak.

Ez elsőre soknak tűnhet, tekintve, hogy emellé még a napelem rendszert is kiviteleztetni kell, ám a befektetés megtérül.

A Deutsche Bank akkori számításai alapján, ha az ember minden szükséges dolgot beszereltet a házába, akkor a kiépítés után is átlagosan 500 dollárba (137 ezer forint) kerül egy kilowattórányi elektromos áram, ami még így is 50%-kal olcsóbb, mint az áram világpiaci árfolyama.

A megtérülési idő után pedig a költségek szinte minimálisra, kilowattóránként 6 centre (nagyjából 17 forint) csökkentek.

Ellenzők mindig akadnak

Bármennyire is átütő ez a siker és a megújuló energiák mellé állítja a szkeptikusok nagy részét, még így is vannak ellenállók.

Azzal próbálják megvédeni saját, fosszilis energiahordozókra épülő álláspontjukat, hogy habár a Powerwall hosszútávon kifizetődő, a megújuló energiákat hasznosító berendezések beszerelése nagyon nagy kiadás, ezért nem engedheti meg bárki magának.

Természetesen valamilyen szinten igazuk van, de manapság az embereket nemcsak a kiadások és a környezetvédelem foglalkoztatja:

Régen senkinek nem jutott eszébe, hogy „Lehet-e saját energetikai rendszerem?”, manapság azonban erre már mindenki tudja a választ: Hát persze, hogy lehet.

Sőt, a kérdés már átalakulni látszik és az emberek gyakran teszik fel így a kérdést: „Miért is ne lehetne?

Mivel a lakossági és vállalati igény folyamatosan nő a saját energiaforrások iránt, ahol nem kell egy szolgáltatótól függeniük, egyre többen fordulnak a szél- és napenergia felé, hiszen ezekkel megtehetik, fosszilis forrásokkal viszont nem.

Ellenzők mindig akadnak

Forrás: tesla.com

Nem csak otthoni használatra

A Tesla az Egyesült Államok területén, a Kalifornia és Nevada állam határán levő „gigagyárában” készíti a Powerwallokat.

Mint már említettük, az 1-es számú modellek 6.4 kilowattóra energiát képesek eltárolni, ami egy családi ház ellátására bőven elég, azonban egy nagyobb gyárhoz már kevés.

Azon szinte már meg sem lepődünk, hogy a Tesla erre is talált megoldást, a Powerpack személyében.

Ez csupán annyiban különbözik „kistestvérétől”, hogy több mint tízszer annyi, vagyis 100 kilowattóra energiát képes eltárolni, ezáltal kifejezetten alkalmas ipari területek ellátására is.

Egy tech-zseni víziója

Amikor a termékeket bemutatták, Elon Musk a beszédében tovább vitte a gondolatot és azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész világ energiaigényeit ki tudnák elégíteni termékeik.

Ahogy mondta, mindösszesen 160 millió Powerpack fedezni tudná az USA áram-igényeit.

Bár ez nem kevés, de maga az ország lakossága több mint kétszer ennyi, ráadásul a Powerpackek nemcsak minden egyes lakó áramszükségletét elégítenék ki, hanem a gyárakét, közintézményekét és még a közvilágításét is!

Musk számításaiban az is szerepelt, hogy kétmilliárd Powerpack segítségével könnyedén el lehetne tárolni annyi energiát, amivel az egész bolygót el lehetne látni!

A forradalom kezdete

Manapság nagyjából kétmilliárd autó van a világban, és ez a szám évente 100 millióval nő.

Elon Musk és csapata úgy gondolta, hogy ha az emberek képesek voltak ezeket megteremteni és ilyen széles körben elterjeszteni, akkor nagy kapacitású energia-tároló eszközöket sem lehetetlen gyártani.

Igaza lett, de nem elégszik meg ennyivel: Azt szeretné, hogy a megújuló energiaforrások használta olyan sebességgel terjedjen, mint anno a gépjárműveké.

Természetesen nem a Tesla az egyetlen cég, aki belevágott az ilyen jellegű fejlesztésekbe.

A megújulók ázsiai vonulata

A legnagyobb versenytársuk Kína, ami jelenleg a világ vezető szélturbina- és fotovoltaikus napelem gyártó országa.

Kínai cégek is, köztük a BYD is elkezdte már a maga lítium ionos alapon működő tárolóegységei gyártását, melyek ugyanazon az elven működnek, mint a Tesláé, de ezek egyelőre sokkal drágábbak és kisebb kapacitásúak, mint amerikai versenytársuk.

Egyelőre ebben a versenyben még Elon Musk-ék állnak nyerésre, de a fejlesztések nem állnak meg egyik oldalon sem, mivel a kapitalista fejlődési szellem ott van a cégekben.

Szerencsére ez mindenkinek csak jót jelent, mivel ez a világméretű átalakulás még csak most kezdődött el, így rengeteg újdonságra számíthatunk még a későbbiekben is.

A jövő egyre közelebb van

Amint látod, szinte napról-napra történnek újdonságok a megújuló energiaforrások és azok használatának körében.

Ez nem véletlen, hiszen nem csak a kutatók, hanem Te is tudod azt, hogy a fosszilis energiák el fognak fogyni, ezért muszáj nyitni az új felé.

Tudtad, hogy ezek a technológiák már elérhetőbb közelségben vannak, mint gondolnád?

Ha szeretnél Te is beállni a megújuló energiát használók egyre népesebb táborába, akkor pont jó helyen jársz!

Ha még vacillálsz, olvass tovább és tudd meg, milyen innovatív megoldások születnek, születtek az autóiparban a napenergia segítségével!

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Forrás: Tesla Motors Blog

A Tesla gigagyárárból még ki sem gördültek az első termékek, sőt, még maga az üzemen sem száradt meg a festék, de máris óriási bevételt könyvelhetett el az alapító, Elon Musk.

A sokak által ismert elektromos autó, a Tesla Model 3 kapcsán olyan hatalmas lett az érdeklődés, hogy az teljesen felbolygatta a piacot, és az előrendelések száma rekordokat döntött.

A másik slágertermék, ami minket még jobban érint, a falra szerelhető PowerWall akkumulátor, mely elképesztő hatékonysággal képes megőrizni éjszakára is a nappal összegyűjtött fotovoltaikus energiát.

Mindkét termék a környezetbarát energiafelhasználás egy új korszakát jelentette a cég tulajdonosa és arca szerint.

Az igazi Vasember

A Dél-afrikai Köztársaságban született Elon Musk már gyerekkorában zseniként volt számon tartva.

Első üzleti sikerét egy 12 évesen írt játékprogramjával érte el, és azóta sem adta fel célját, hogy találmányaival maradandót alkosson a világnak.

Olyan nevek fűződnek ma hozzá, mint a mindenki által ismert PayPal, vagy a Tesla Motors autógyár.

Sőt, még egy valóban működő, az űrbe is kijutó űrkapszula, a Dragon is az ő fejlesztései alapján készült, ami 2012-ben sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra.

Nem véletlenül vált Elon Musk becenevévé az „igazi Vasember”.

A népszerű képregény- és filmhős karakteréhez hasonlóan ő is egy személyben gazdag milliárdos, valamint tudós és feltaláló.

Jelenlegi projektjeinek legfőbb célja most is az, hogy a világot tegye jobbá velük, ezúttal az elektromos autó továbbfejlesztésével, valamit egy napelemmel feltölthető otthoni akkumulátorral.

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Forrás: Tesla Motors

A Tesla Motors újításai az elektromos autók egy új szintjét képviselik.

A Model 3 egyetlen feltöltéssel 350 kilométer megtételére képes, és emellett 6 másodperc alatt tud felgyorsulni 100 km/h-ra.

Ahogy a Tesla által korábban gyártott autók, úgy ez is belső érintőképernyővel rendelkezik, és emellett még panorámatetővel is készültek ennél a modellnél a 2017-ben kezdődő gyártás során.

A 35 ezer dolláros ár, valamint a hihetetlen teljesítmény egészen elképesztő reakciót váltott ki az emberekből.

Már a bejelentést követő napokban 276 ezer megrendelés érkezett, és azóta közel fél millióra nőtt az eladott példányok száma.

Ehhez el kellett készülnie a Nevadában épülő gigagyárnak, ahol emellett a számunkra most sokkal fontosabb PowerWall elemek is készülnek.

PowerWall

PowerWall

Forrás: Tesla Motors

A Tesla leginnovatívabb találmánya a környezetbarát energiatermelés egyik legfontosabb mérföldkövének ígérkezett.

Sőt, Elon Musk szerint egyenesen a fosszilis fűtőanyagok és az atomerőművek végét jelentheti.

A falra szerelhető akkumulátor ugyanis egy szünetmentes tápegységként látja el házunkat energiával, amit a háztetőre szerelt napelemekből tud nyerni.

Képes kiváltani egy család teljes áramfelhasználását, így valóban a fotovoltaikus elemek hatékonyságát is hatalmas mértékben növeli meg.

A napenergia egyetlen hátránya eddig az volt, hogy nem érhető el folyamatosan, 24 órában.

Amit nappal megtermel, azt éjszakára is el kéne raktározni, mikor már nem éri napfény az elemeket.

Ezzel foglalkozott Elon Musk is, mikor a PowerWall megalkotásán dolgozott.

És mindeközben nem csak várt a technológia fejlődésére, hanem ő maga vette a kezébe az irányítást.

A tartós akkumulátorok kulcsa: a lítium

A lítium-ion akkumulátorokkal folytatott kísérletek és tesztek vezettek végül a sikerhez, hogy végül megszülessen a családi házak új, hatékony és környezetbarát energiaellátása.

De a PowerWall ereje nem csak otthonoknak áll rendelkezésére.

Musk az eszköz hatékonyságára támaszkodva bátran meri állítani, hogy a jövőben munkahelyek is alkalmazni fogják az áramtermelésnek ezt az egészen új formáját.

Éppen ezért kevesebb, mint egy évvel a PowerWall 1 bemutatása után már le is leplezte a 2-es verziót, ami az elsőhöz képest kétszeres kapacitással és teljesítménnyel rendelkezik, immáron teljes egészében kitárva a kaput akár az ipari használat előtt is.

Az első büszke tulajdonos

Az első büszke tulajdonos

Forrás: Tesla Motors

De nem csak jövőképekről beszélünk.

A PowerWall már napjainkban is működik otthonokban, köztük az ausztrál Nick Pfitzner házában.

Mivel Ausztráliában híresen sokan használnak fotovoltaikus rendszereket, a Tesla már 2016 szeptemberében kijelentette, hogy elsőként ezt a kontinenst tekinti piacának.

Nick Pfitzner családapa és IT szakember már 2015 áprilisa, azaz Elon Musk első bejelentése óta izgatottan várta a PowerWall megjelenését, így nem csoda, hogy az elsők között volt, akik felszerelték házukban a 7kWh-ás egységet a megfelelő átalakítókkal és napelemekkel.

Tapasztalataival is tudja már bizonyítani, hogy az akkumulátorban elraktározott energiával sokkal kevésbé kell az áramszolgáltatókra támaszkodnia, még akkor sem, mikor a nap már régen nincs az égen.

Ahogy ő is elmondta egy interjúban, természetesen egy nagyon komoly pénzügyi érv áll a mögött, hogy valaki egy saját akkumulátort vegyen, és ezzel annyira kihasználja a fotovoltaikus rendszerekben rejlő lehetőségeket, amennyire csak lehet.

Lítium ion

Minden az újratölthető lítium-ion akkumulátorokon alapszik, amik jelenleg a legkiválóbb lehetőségeket biztosítják.

Az egyetlen probléma, hogy az ezekhez szükséges nyersanyagok még napjainkban is kifejezetten nehezen beszerezhetőek.

A világ lítium készletének közel fele Bolíviában, Argentínában és Chilében van, és Peru is fontos üzleti partnere az Egyesül Államoknak ebből a szempontból.

Azonban egyes feltételezések szerint még ezekkel az országokkal teljes együttműködésben sem biztos, hogy az új elemek iránti egyre növekvő igényeket ki tudják elégíteni a jövőben.

Gigagyár épül

Gigagyár épül

Forrás: Tesla Motors

A Nevadában épült Gigafactory 1 nevű óriásgyár minden szempontból illeszkedik a milliárdos feltaláló személyiségéhez.

A kezdetben 400 hektár alapterű üzem, még föl sem épült, de már akkor egy 350 hektáros bővítéssel készült gazdagodni.

Az óriási érdeklődés, ami a Tesla Model 3-at és a PowerWallt körüllengte, természetesen Musk üzleti érzékére is hatással volt, és azonnal belekezdett a gyára további fejlesztésébe.

Célja az volt, hogy 2016-ban elkezdhesse forradalmi találmányai gyártását, hogy aztán minél több emberhez eljuttathassa a világon.

A nagy terv nem volt kisebb, mint hogy ebben az egy gyárban 2016 végéig több lítium-ion akkumulátor gördüljön le a futószalagról, mint amennyit 2013-ban az egész világ elő tudott állítani.

Elon Musk nem csak egy kiváltságos társadalmi rétegnek dolgozik, hanem tömegtermékeket akar a piacra dobni.

Elon Musk jövőképe

A való világ Vasembere a Föld minden lakója számára biztosítani akarja a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, hiszen ezzel a bolygó érdekeit is képviseli.

Nem csak az emberek életszínvonalán, de környezetünk megóvásán is dolgozik újabb és újabb találmányaival.

És mint jó üzletember, ő is tudja, hogy ehhez népszerűvé kell tennie a zöld energiát.

A Tesla Motors az egyik legnagyobb sikertörténete ennek a folyamatnak, hiszen évek óta olyan autókat gyártanak, melyek külsejükben és teljesítményükben is felérnek a ma elterjedten használt gépjárművekhez.

Az egyetlen akadály, ami még előtte áll, azok a magas költségek.

A PowerWall és a hozzá illeszkedő napelemek körülbelül 1-1 millió forintba kerülnek, ezért egyelőre a megtérülésük évtizedeket vesz igénybe.

Ez a tényező sokakat tántorít el a vásárlástól, de a Gigafactory 1 éppen azért készült, hogy ezt kiküszöbölhessék, így hamarosan már sokkal kedvezőbb árakon juthat el mindenkihez ez a forradalmi berendezés.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.