A Tesla napelemekkel lát el 50 ezer ausztráliai háztetőt

A Tesla napelemekkel lát el 50 ezer ausztráliai háztetőt

Forrás: qz.com

Ausztráliában a már régóta tartó energiaproblémákra keresik a megoldást, és úgy néz ki, hogy a Tesla és a napenergia lesz az, ami meghozza a várva várt változást.

Közel két éve ugyanis az országban rendszeresek voltak az energiakimaradások, amiről az áram iránt való magas kereslet, és a mellé társuló rossz minőségű, akadozó ellátás tehetett.

Most azonban bebizonyosodott az, amire talán először kevesen gondoltak volna: minderre a napenergia adhat olyan megoldást, ami egyszerre olcsó, környezetbarát és legfőképpen megbízható.

A világ legnagyobb akkumulátora

A világ legnagyobb akkumulátora

Forrás: qz.com

A Tesla 2016-ban hozta működésbe a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátorát Ausztráliában, mellyel pont az energiakimaradások elleni harcba kívánt beszállni, és véglegesen eldönteni azt.

A projekt érdekessége, hogy eredetileg Elon Musk egyetlen tweetjéből indult, melyben azt a kihívást állította maga elé, hogy „fogadjunk, hogy össze tudunk rakni és működőképessé tenni egy 100MW-os akkumulátort 100 nap alatt, különben a költségeket mi álljuk.

Elon arra reagált, hogy az eredeti tervek szerint olyan szénerőművekkel oldották volna meg az energiahelyzet problémáit, amik csak a magas energiaellátást igénylő órákban működnek, ám erről kiderült, hogy évek alatt lehet csak megfelelő minőségben kivitelezni, és több százmillió dollárba kerülne a beruházás.

Az akkumulátor persze úgy készült el, hogy végig szem előtt tartották a hosszútávú terveket is: már 2016-ban is tudták, hogy a szerkezet akkor fog a legjobban beválni, hogyha napelemes rendszerek energiáját tudják eltárolni benne.

Egy ilyen nagy méretű beruházás azonban szükséges volt ahhoz, hogy megmutassa Ausztráliában, hogy az akkumulátoroknak van jövőjük, és sok problémát meg tudnak oldani: korábban, a szénerőművek mellett ugyanis szinte csak biztonsági tartalékként fordult elő, hogy ilyen technológiát használtak, és az emberek nem látták benne a lehetőséget.

Mióta azonban a lítium-ionos akkumulátorok ára is meredeken csökken, már semmilyen akadály nincs a telepítésük útjában – ez pedig azt is lehetővé tette, hogy idén már a világ legnagyobb napelemes beruházásai induljanak el az országban.

50.000 háztartást segít a Tesla

A Tesla idén megegyezésre jutott az ausztráliai kormánnyal, és az országban fogja élesben telepíteni azt a rendszerét, amire utána már a világ legnagyobb virtuális napelem rendszereként tudunk majd hivatkozni.

Hogy mindez megvalósuljon, a Tesla 50.000 lakóház tetejére fog 5kW-os napelemet szerelni, mely a tervek szerint a lakossági támogatásoknak és kölcsönöknek hála teljesen ingyenes lesz.

Ezzel együtt a lakásokba a Tesla új, Powerwall 2.0 nevű, 13,5 kWh-s akkumulátora is beszerelésre kerül, mely segíteni fogja a fennakadás nélküli energiaellátást.

A napelemek ezen kívül a központi energiahálózatba is be lesznek kötve (ami nem igényel külön költséget, hisz a lakások már most is mind csatlakoznak hozzá), így nem csak a kiválasztott 50.000 háztartás részesül majd az olcsóbb áramból, hanem az egész ország is.

A tervek szerint 250.000 MW áram generálására és 650 MWh tárolására lesz képes a rendszer, amivel egy kisebb szénerőművet már egy az egyben ki tud váltani.

Virtuális napelemrendszer

Virtuális napelemrendszer

Forrás: motorauthority.com

A megvalósítás több lépcsős lesz: egy 1100 házból álló rendszer már most működik, és az első lépésben még 24.000 állami tulajdonban lévő lakásra kerül napelem felszerelésre.

Ezek után a további telepítésekre szabadon lehet majd pályázni, és az 50.000 háztartást négy éven belül tervezik elérni.

A beruházás során egy decentralizált elektromos elosztórendszer jönne létre (innen kapta a virtuális napelemrendszer nevet, hisz nem egy valódi nagy telepről beszélünk, hanem rengeteg, a házak tetejére szétosztott napelemről, egy központi hely nélkül), mely állami tulajdonban maradna, és a fejlett szoftveres vezérlésnek köszönhetően a lehető legjobban végezné el az elektromos hálózat kezelését.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az ország megújuló energiaforrásokból származó elektromosságának aránya az eddig 48.9%-ről 2025-re várhatóan 75%-ra fog emelkedni, ami már olyan eredmény, hogy a CEC (Clean Energy Council, magyarul nem hivatalosan Tiszta Energia Tanács) is a világelsők közé emelte nyilatkozatában Ausztráliát.

A választások közeledtével sokan vannak azonban, akik úgy gondolják, hogy Jay Weatherill, Ausztrália miniszterelnöke mindezt csak újraválasztásának biztosítására indította el: ellenfele „kísérletnek” nevezi például a beruházást, és bírálja.

Az azonban biztos, hogy bár az eszközként mást választanak, valójában mindkét jelölt programjában fontos szerepet játszanak a napelemek: bírálója például nagyméretű napelemfarmok telepítését akarja elindítani.

Így az biztos, hogy az ország a szavazás kimenetelétől függően se marad megújuló energiaforrások nélkül.

Akár 30%-kal olcsóbb elektromosság

Akár 30%-al olcsóbb elektromosság

Ausztráliában talán a legmagasabb a világon az központi rendszerből érkező elektromosság ára, így érthető, hogy az emberek miért választják helyette a napelemes megoldásokat.

2010 és 2017 között például 20%-kal csökkent az emberek által vásárolt elektromosság mennyisége, ami egyértelműen a családi házakra szerelt napelemek elterjedésének tudható be.

A Tesla által támogatott projekt tovább fogja gyorsítani ezt a folyamatot, mivel egy nagyon gyorsan megtérülő lehetőséget kínál az ausztráliai családoknak.

Most ugyanis 10.000$-os, kamat nélküli kölcsönt igényelhetnek a napelemek felszerelésére, mely segítségével az elektromos számlájukban az előrejelzések szerint könnyen 30%-os csökkenést tapasztalhatnak majd.

Ez bőven elég arra, hogy a kölcsönt törlesszék, és pár év múlva már egyszerűen a harmadával kevesebbe kerülő elektromosságot használhatják.

A Tesla projekten túl

A Tesla projekten túl

Forrás: reneweconomy.com.au

Ausztráliában Elon Musk támogatása mellett is virágzik a napelemipar: ebben a hónapban rekord mennyiségű ipari és háztetőre szerelt napelemre adtak ki engedélyt több régióban is, és számtalan park van, ami éppen most kezdi működését élesben.

Februárban kapcsolták a központi hálózatra az ország első nagyméretű napenergia telepét, Lakelandet, Queensland északi részén, mely 10.8 MW elektromosság termelésére képes, 5.3 MWh akkumulátormennyiséggel kiegészítve.

Ez azonban csak egyike az új projekteknek, amik folyamatosan indulnak vagy fejeződnek be: Queenslandban csak most 18 nagyobb építkezés van folyamatban, és közel 30 másik ipari telep építése van még tervbe véve az országban.

A megújuló energiaforrásokból származó áram nagy részét azonban még így is a háztetőkre szerelt lakossági napelemek adják, így ezeknek a szerepe egyáltalán nem lebecsülhető: még Lakeland államában is ezek adják az energiatermelés 30%-át.

Ezek ugyanis kisebb, egyéni beruházásból is megvalósíthatóak: a napelemek folyamatosan csökkenő ára és javuló minősége miatt mindenki el tudja lassan látni az otthonát ilyen rendszerrel, aminek az ára ráadásul igen hamar, már pár éven belül vissza is jön.

A vállalati szektorral szemben pedig a lakosság lehet, hogy még gyorsabban is kapcsolt, és rájött, mekkora spórolási lehetőséget rejt magában ez, ezért terjedt el a megoldás ilyen mértékben.

Mi pedig reméljük, hogy ez a szemléletmód lassan kontinenstől függetlenül is megvalósul, és Magyarországon is legalább ennyire elterjedt lesz az olcsó és környezetbarát energia.


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.