A Tesla alkot, alkotott, alkotni fog a napenergiával

A Tesla alkot, alkotott, alkotni fog a napenergiával

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy nagyon sokan azért viszolyognak a napelemektől, mert nem tartják elég esztétikusnak őket.

Erre már korábban is születtek megoldási tervek és termékek, hogy minél szélesebb körben elterjedté és csábítóvá tegyék a nagyközönségnek ezeket a környezetbarát termékeket.

Ilyen volt például a bostoni cég, a Sistine Solar „Solar Skin” nevű különleges borítású napeleme, ami bármilyen kért színt és mintázatot képes felvenni különleges kialakításának köszönhetően.

Ha valakinek ez még nem lenne elég meggyőző, akkor választhatja a Tesla és a Solar City közös megoldását is:

Nem kell napelemet telepíteni a tetőre, hogyha az egész tetőd napelemből áll!

Érdekes ugye?

Nézz utána, hogy is van ez!

A Tesla sosem áll meg

A Tesla sosem áll meg

Forrás: theguardian.com

Úgy tűnik manapság már lehetetlen elektromos energiáról, környezetvédelemről és napelemekről beszélni anélkül, hogy felmerülne Elon Musk vállalata, a Tesla.

Olvashattál már a teljesen elektromos autóikról, amik szerte a világon elterjedtek már, néhánnyal akár még Magyarországon is találkozhatsz!

Ezen kívül az energia tárolásáról is gondoskodnak, Powerwall és Powerpack nevű nagy teljesítményű akkumulátoraikkal, amik egy családi ház, vagy egy gyár energiaellátását is biztosítani tudják.

Clean energy”, vagyis tiszta energia projektjük legújabb állomásaként pedig a cég vezérigazgatója, Elon Musk úgy döntött, hogy felvásárolná az Egyesült Államok egyik legnagyobb napelem gyártó cégét, a Solar City-t.

Családban marad

Musk már eddig is helyet kapott a Solar City elnökségében, ráadásul ezzel egy időben a cég egyik legnagyobb részvényesének is számít.

Korábban is tervezték már, hogy okos dolog lenne összevonni a két céget, hogy a vásárlók a „tiszta energia” legtöbb formájához egy helyen juthassanak hozzá.

Musknak részben azért is van könnyű dolga, mivel a Solar City vezérigazgatója, Lyndon Rive, nem más, mint az unokatestvére.

A két vállalkozó, még 2004-ben együtt találták ki a Solar City alapjait egy a Burning Man sivatagban töltött útjuk során, és az együttműködésük már több, mint tíz éve sikeres.

„Ez nem valami a tetőn. Ez maga a tető!”

A Tesla már véglegesítette a 2,6 milliárdos beruházást, mely során megvásárolja a Solar City-t, annak érdekében, hogy megkezdje a napenergia „zsindely” előállítását.

A napenergia zsindely egy különleges, fotovoltaikus anyag, amely bármilyen formájúvá alakítható, akár háztetővé is.

Azt hiszem ez egy nagyon lényeges újítás annak érdekében, hogy minél differenciáltabb termék stratégiát hozhassunk létre. Mégis ki ne vágyna gyönyörű tetőre?” - nyilatkozta Musk.

Musk szerint maga az ötlet, hogy a Tesla és a Solar City egy tulajdonos alá kerüljön, nem korszakalkotó megoldás, hanem szimplán logikus.

Mivel a Tesla már forgalmazza a Powerwallt, miért ne árulhatna hozzá napelemeket is?

Így a két rendszer ötvözésével a családi házak tiszta elektromos energiával való ellátása nemcsak napközben, hanem az esti órákban is megoldottá válik.

Mind a két cég azt nyilatkozta, hogy egyesülésük révén ők lesznek a „világ egyetlen vertikálisan integrált fenntartható energetikai vállalata”, és azon fognak dolgozni, hogy már év végére megjelenjenek a piacon két új napelemes tető termékkel.

A Solar City azért ennyire nem mert bizakodó lenni, ők nyilatkozatukban kevesebb termékről beszéltek, költségekre hivatkozva.

Mindent a környezetért

A napelem zsindelyek ötlete nem teljesen forradalmi, mivel egy másik amerikai cég, a Dow Chemical már gyártott ilyeneket, de idén júniusban úgy döntöttek, hogy mégis leállnak ennek a terméknek a gyártásával.

Elon Musk, aki maga is teljes mellszélességgel az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen küzd, támogatta a globális széndioxid-adó tervezetét.

A cégösszevonással azt reméli, hogy ezentúl a Teslánál a vásárlók mindent megkaphatnak egy helyen, ha a környezetbarát energiát részesítik előnyben:

Napelemes tetőt, nagy teljesítményű energiatároló akkumulátorokat és elektromos autót is.

Tetőreform

Tetőreform

Forrás: tesla.com

A Solar City vezérigazgatója, Rive, azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államokban évente nagyjából ötmillió új tető készül.

Ezeknek a túlnyomó része aszfaltból készül, melynek több hátránya is van:

Rengeteg hőt szív magába, és ha meghibásodik, a javítása és cseréje kifejezetten bonyolult.

Ha a tető cserére szorul, eszedbe sem jut napelemeket tenni rá, mivel éppen nem lesz mire rátenned. Viszont ha maga a tető napelemből készül, neked pedig éppen új tetőre van szükséged, akkor miért ne választanál olyat, ami még áramot is fejleszt neked?” - mondta Rive.

A legfrissebb statisztikák szerint a napenergia mellett döntő amerikai háztartások száma 70%-kal nőtt az elmúlt évtizedben.

Napjainkban már legalább egymillió háztartás használja ezt az áramellátási módot, pedig 2006-ban ez a szám alig érte el a harmincezret.

Számítások szerint, ha az USA teljes területének mindössze 0,6%-át napelemekkel borítanák be, az elegendő áramot tudna előállítani ahhoz, hogy az egész országot ellássa.

Van még min javítani

Tavaly Párizsban, egy éghajlatvédelmi konferencián nemzetközi megegyezéssel elfogadták azt, hogy mely országoknak kellene nagymértékben csökkenteni a károsanyag-kibocsátását.

A megegyezés egyik célja azt volt, hogy a bolygó átlaghőmérséklete mindössze 1.5 Celsius fokkal legyen csak magasabb, mint az iparosodás előtti időkben, de ennek elérése nem egyszerű feladat.

A cél elérése érdekében a legnagyobb iparral rendelkező országoknak, mint például az Egyesült Államoknak is, jelentős mértékben át kell majd térniük a tiszta energiaforrások, mint a nap és a szél, használatára.

Hogyha a károsanyag-kibocsátást sikerült is merőben redukálni az elkövetkezendő években, akkor is lesznek még teendők:

Olyan eljárások kidolgozására lesz szükség, amikkel a már légkörben lévő szén-dioxidot el lehet tüntetni.

Szerencsére a fejlesztések sosem állnak meg és a kutatók szinte hetente olyan újdonságokkal rukkolnak elő, melyekkel a környezetvédelmi célok elérhetőbbé válhatnak.

Együtt, egy jobb világért

Nem kell ahhoz kreatív feltalálónak lenned, hogy tisztábbá tehesd a környezted!

Minden apróág hozzátesz az egészhez, így ha te is a tiszta energia mellett döntesz, a világ napról napra jobb hely lehet.

Tudtad, hogy a napelemek már elérhetőbb közelségben vannak, mint gondolnád?

Ha már ma elkezdesz spórolni, rövidesen biztosíthatod a családi házad áramellátását napelemekkel, és ha jól megy a megtakarítás, a Tesla innovációs környezetbarát energiával működő újdonságaira is lecsaphatsz!

Lássuk mik is ezek.

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társult

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társult

Forrás: cnet.com/Kerry Sheridan/AFP/Getty Images

Talán ha a tiszta energiára gondolsz, neked is a Tesla az első vállalat, ami eszedbe jut.

Ez nem véletlen, hiszen ez a cég az utóbbi években mindent megtesz annak érdekében, hogy ennek az iparágnak az egyik legmeghatározóbb komponense legyen.

Teljesen elektromos autóikkal és nagy teljesítményű akkumulátoraikkal már így is nagy sikereket értek el a tisztább jövő érdekében, mégis folyamatosan fejlesztenek.

Arról már többször is írtunk, hogy feltehetően megvásárolnák az Egyesült Államok legnagyobb napelem gyártó cégét, a SolarCityt.

Elég hamar sikerült az egyesülés, de itt nem állt meg Elon Musk, a Tesla tulajdonosa, a Japán Panasonic céggel is hosszú távú közös munkába kezdett, hogy szélesítse hatékonyságát a vállalat.

A Tesla és a SolarCity

Úgy két évvel ezelőtt mutatta be a SolarCity az akkori legújabb termékét, melyet „a világ leghatékonyabb napelemeként” emlegettek, mivel majdnem 22%-os hatékonysággal képes a napsugárzást elektromos árammá alakítani.

Ennek a fejlesztésnek a következtében kisebb méretű napelemek is elég energiát tudnak biztosítani egy háznak, vagy gyárnak, illetve több energiát termelnek, mint más cégek paneljei.

Az Elon Musk bejelentése, hogy felvásárolná a SolarCityt, kételkedést váltott ki többekből.

Néhány elemző és a Tesla részvényeseinek egy része úgy gondolta, hogy ez az üzlet túlságosan is ellentmondásos, mert nem biztos, hogy a cégek rendelkezésére állna az ehhez szükséges 2.6 milliárd dolláros összeg.

A végleges döntés 2016 november 17-én derült ki, amikor a részvényesek és a cég vezetői szavaztak a vásárlás mellett.

A cég megtudta győzni nemcsak a befektetőit, hanem a közvéleményt is arról, hogy a Tesla és a SolarCity termékei önmagukban is hatékonyak, összevonva azonban sokkal többre képesek.

A Tesla és a SolarCity

Forrás: engadget.com

Fontos partnerrel bővültek

A Panasonic Corp. eddig is a Tesla egyik kulcsfontosságú ipari partnerének számított.

Litium-ion akkumulátoraik megtalálhatóak a Tesla Model S és Model X autóiban is, illetve a jelenleg is épülő nevadai Tesla Gigagyárba is sok pénzt fektettek már.

Örülünk, hogy bővíthetjük a partnerségünket a Panasonic-kal, miközben az összevont Tesla-SolarCity terven dolgozunk” Nyilatkozta JB Straubel, a Tesla technikai vezetője és társalapítója.

A közös munka, lehetőséget biztosítana arra, hogy felgyorsítsuk a termelést és nagy hatásfokú, rendkívül megbízható napelemeket gyárthassunk, a legjobb áron.” fűzte hozzá Straubel.

Ezzel a megállapodással a Tesla és a Panasonic „nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot” tett, ami egy nagyon formális kifejezés az „informális partnerségre”.

A terv a következő volt:

A Panasonic fotovoltaikus cellákat és modulokat fog készíteni, melyekre a Tesla hosszú távú vételi kötelezettséget fog nyújtani.

Arra számítunk, hogy az együttműködési tárgyalások megerősítik majd a Tesla és a Panasonic kapcsolatát.” nyilatkozta Shuuji Okayama, a Panasonic Eco Solutions alelnöke.

A kooperatív műveletek azóta is folynak.

Még fel sem épült a SolarCity gyára, de a Teslának terve van vele

A Panasonic-kal kötött megállapodás nagyban függött attól, hogy a részvényesek november 17-én elfogadják-e a Tesla és a SolarCity összevonását.

A tervek szerint a japán cég a SolarCity, jelenleg még építés alatt álló Buffalo-i gyárában fogja gyártani a Teslának szükséges paneleket és modulokat, 2017 közepétől.

A SolarCity 900 millió dolláros gyára, ha elkészül, Észak-Amerika legnagyobb napelem-gyára lesz, amely naponta tízezer egységnyi áramot lesz képes termelni és 1460 embernek biztosít munkát.

Az építkezést New York állam is nagy összeggel, nem kevesebb, mint 750 millió dollárral támogatta.

A SolarCity-n nagy a nyomás, hogy a beruházáshoz szükséges fennmaradó összeget előteremtse, ezért elhalasztotta a Buffalo-i gyár megnyitását 2017 közepére.

Minden a tervek szerint haladt és mára a Teslának sikerült a SolarCity-t felvásárolni. A Panasonic segítségével a cég olyan napenergia-rendszert árul, amely zökkenőmentesen működik a Powerwall-al és a Powerpack-al, a cég már forgalomban lévő energiatároló eszközeivel.

Még fel sem épült a SolarCity gyára, de a Teslának terve van vele

Forrás: forbes.com / Michael Nagle / Bloomberg

Újabb terméket mutatott be 2016 október 28.-án

Hogy meggyőzzék a részvényeseket és a nyilvánosságot is egyaránt, a Tesla bejelentette, hogy október 19.-én egy vadonatúj terméket fog prezentálni.

A projekt kissé megcsúszott és Elon Musk vezérigazgató a Twitteren jelentette be, hogy az új projektnek még szüksége van néhány napra, az utolsó simítások elvégzéséhez.

A halasztás következtében a SolarCity-vel létrehozott „közös termékük” október 28.-án debütálti a nagyközönség előtt.

A kijelentés természetesen sok spekulációnak is okot adott, mivel elindultak a találgatások, hogy vajon milyen termékkel fog előállni a két cég.

A Tesla egyik volt nyilatkozata alapján bemutatásra került rejtélyes fejlesztés egy „napelemes termék a Powerwall 2.0-val kombinálva, amelyen keresztül bemutathatjuk, hogy az egyesített vállalat milyen termékek előállítására lesz képes.

A jövő már régen elkezdődött

Amint láthatod, szerte a világon óriási beruházások és projektek jönnek létre annak érdekében, hogy minél több ember számára elérhetővé váljon a tiszta energia.

A remek fejlesztésekért nem kell külföldre utaznod, hiszen a napelemek hazánkban is elérhető közelségben vannak!

Űrlapunk kitöltésével kérj személyre szabott árajánlatot megyei partnerünktől, vagy nézz utána, milyen napelem pályázati lehetőségek állnak nyitva előtted, és lépj be Te is a fotovoltaika világába!

Kivitelezőink ilyen speciális tetőkkel nem foglalkoznak ugyan, de kiváló napelemeik bőven képesek teljesíteni az elvárásokat!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.