A Tesla napelemek legújabb változata: a napelemes tetőcserép

A Tesla napelemek legújabb változata: a napelemes tetőcserép

Forrás: tesla.com

A Tesla név szinte senkinek sem ismeretlen a megújuló energiaforrásokra épülő piacon, főként az elektromos autók világában.

A Tesla viszont az energiaüzlet egy másik területén is jeleskedni kíván, így az autóik fejlesztése mellett vágtak bele a napelemes rendszerek fejlesztésébe is.

Eddigi sikereik leginkább a saját márkájuk alatt kifejlesztett napelem panelekhez köthetőek, a cég viszont az elmúlt évek során úgy döntött, hogy tovább fejleszti a már tesztelt és bevált paneleket, és egy új, még kiaknázatlan területet céloz meg: a napelemes tetőcserepeket.

A forradalmi ötlet

A forradalmi ötlet

Forrás: teslarati.com

Az ötletet a Tesla először 2016 októberében mutatta be és szívélyes fogadtatásban volt része: a termék az előrendelési lista megnyitása utáni pár hétben elfogyott.

Jelenleg a cég két változatot forgalmaz, a sima (smooth) és a mintázott (textured) napelemes tetőcserepeket, de tervei között szerepel még két változat, a pala (slate) és a Tuscan stílusú cserepek gyártási fázisba lendítése is a közeljövőben.

A fenti képen a mintázott változat látható.

A Tesla napelemes cserepei ugyanazzal a dekoratív dizájnnal és gyakorlati haszonnal lettek tervezve, mint a már jól ismert autójuk: a ház struktúrájának esztétikai kiegészítése mellett a gyakorlatban is nagy jelentősége van az új terméknek, hiszen az összegyűjtött napsugarakat energiává változtatja felhasználói számára.

A szerkezetbe egy úgynevezett Powerwall nevű akkumulátor lett tervezve, ami összegyűjti és tárolja a napenergiát, így elérhetővé teszi azt később is, így biztosítva az otthon személyes használhatóságát.

A cég állítása szerint a napelemes cserepei háromszor annyira erősek, mint az átlagos tetőcserepek – sőt, a Tesla annyira magabiztos a cserepek minőségében, hogy a ház élethosszáig vagy örökké tartó jótállást vállal rájuk.

Az egyelőre még csak az Egyesült Államokban használatos napelemes tetőcserépre áramtermelés szempontjából a Tesla 30 éves garanciát vállal.

A cég az innováció árát saját honlapján aligha hirdeti és ennek, mint egy hagyományos napelem rendszernél is számos oka van, hiszen függ:

  • a felhasznált anyag mennyiségétől
  • a régi tető eltávolításának volumenétől
  • a telepítéstől és az alatta felmerülő költségektől

az adótól és egyéb engedélyek beszerzésének költségétől.

Árajánlatkérés itt!

Az első kivitelezés

Az első kivitelezés

Forrás: teslarati.com

Bár még viszonylag gyerekcipőben jár a napelemes tetőcserép a többi napelemes rendszerhez képest, már számos telepítésen van túl a Tesla.

Az első ilyen kivitelezést Amanda Tobler házán végezte a cég, aki 2016-ban költözött a San Francisco Bay Areába.

Mivel háza közel volt a Tesla Kalifornia államban, Fremontban lévő gyárához, illetve tetőszerkezete egyszerű és egyenes volt, rá esett a cég választása.

A család energiafogyasztása nem volt kevés, mivel kettő elektromos autót is töltöttek otthon napi szinten a megszokott háztartási áramfogyasztás mellett.

Ennek következtében a Tesla egy 9.9 kWh-os rendszer telepítésének tervezésébe fogott bele, amihez egy darab Powerwall 2 akkumulátor egységet párosítottak.

A rendszer engedélyeztetését is a cég intézte, a Tobler családnak csak néhány elektromos dokumentumot kellett aláírnia, ami nagyban megkönnyítette a folyamatot.

A telepítésre végül 2018. márciusában került sor: a nagyjából 185 négyzetmétert befedő tető 40 százalékát tette ki a napelemes tetőcserép, ami a családnak 62 ezer dollárba került – az összeg a helyi viszonylatokat nézve Amanda elmondása szerint körülbelül egy új prémium kategóriás, de hagyományos rendszer árának felel meg.

Az első tapasztalatok

A márciusi kivitelezés után 7 hónappal, 2018. novemberében látogatták meg újra a családot a tapasztalataik miatt.

Összességében a hónapok alatt a napelemes tető remekül üzemelt: az üzembe helyezés utáni napon a rendszer 4 kilowattnyi áramot termelt, amiből 0.4 kWh-ot ők használtak el aznap, a többi pedig a rendszerhez csatlakozó Powerwall 2 akkumulátorba töltődött későbbi használatra.

A nyári csúcs júniusban és júliusban naponta 60 kWh volt, ami bőven elegendő volt arra, hogy minden energiaszükségletet (beleértve a két elektromos autó töltéséhez használt áramhasználatot) kielégítsen a családnak.

A napok rövidülése és a borús idő következtében a napelemes tetőcserepek kevesebb energiát termeltek, körülbelül 20 kilowattot naponta.

A rendszer ugyan jól működik, de Amanda szerint van még van hova fejlődnie: a Powerwall 2 akkumulátoruk körülbelül havonta egyszer hibát jelez, amikor úgy tűnik, hogy elveszti a kapcsolatot a napelemes cserepekkel – ekkor vagy saját maguk indítják újra a rendszert, vagy ha ők épp nincsenek a közelben, a rendszerük észreveszi a hibát pár óra után és újraindul.

Ettől az apró kellemetlenségtől függetlenül viszont a rendszerük egyenletesen és folyamatosan jól működik.

A rendszer előnyei és hátrányai

Ahogyan az már a Tesla autómodelljének elterjedésekor is megfigyelhető volt, a napelemes tetőcserép hírének elterjedésére is az egyik leghatásosabb módszer a szomszédság figyelmének felkeltése volt a telepítés és a rendszer üzembe helyezése során.

A család elmondása alapján számos ismerős és szomszéd tett látogatást náluk és érdeklődött a rendszerükről és annak hatékonyságáról, és többen a tapasztaltak miatt iratkoztak fel az igencsak hosszú várakozási listára az új napelemes tetőcserép telepítésére.

Szakértők a napelemes tetőcserepek előnyei közé sorolják:

  • az úgynevezett „wow faktort”, ami az esztétikai szempontokat veszi előre, hiszen a már megszokott kiálló és feltűnő panelek helyett a cserepekbe van építve a napelem rendszer
  • a tartósságot, hiszen a legmagasabb zápor-, szél- és tűzrezisztenciával rendelkeznek
  • és a 30 éves garanciát, amit a Tesla vállal hozzá.

A kevésbé derűs oldalon viszont a következő érvek sorakoznak fel:

  • egy viszonylag drága rendszerről van szó, ami egy alap napelem rendszernek akár a négyszeresébe is kerülhet, illetve a megtérülése is hosszabb időbe telhet emiatt
  • lassú a telepítés: a magas fokú érdeklődés és a gyártási folyamatok lassúsága miatt hosszú várólistára tudnak csak feliratkozni az érdeklődők
  • még nem egy jól bejáratott rendszerről van szó, így több figyelmet és karbantartást is igényel.

Árajánlatkérés itt!

A jövő

A jövő

Forrás: inverse.com

Elon Musk, a Tesla vezetője tervei szerint a napelemes tetőcserepek nagyobb kaliberű gyártása 2019 második részében kezdődne, ami a vártnál kicsit későbbi időpont ugyan, de a Tesla CEO elmondása alapján a cserepek fejlesztési ciklusa hosszabb idegi tart, mint várták.

Ettől függetlenül a napelemes tetőcserepek ma már a Tesla egyik legnagyobb prioritási státuszát élvezik az elektromos autójuk mellett, amivel céljuk, hogy a vevőik hosszútávon a Tesla ECO rendszerekbe fektessenek majd be inkább minden téren.

Addig is maradnak a hagyományos napelem rendszerek

Addig is maradnak a hagyományos napelem rendszerek

Bár a Tesla napelemes tetőcserepei még igencsak „prototípus” státuszban léteznek és nem elérhetőek világszerte, nem kell lemondanod arról, hogy minőségi napelem rendszered legyen.

A SHARP csúcstechnológiás napelemek első osztályú tartószerkezettel számodra is rendelkezésre állnak, méghozzá 25 éves teljesítmény garanciával, 80 százalékos teljesítményt biztosítva!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!