Így lesz 50.000-es villanyszámlából 9000-es a napelem és a Tesla Powerwall segítségével

Így lesz 50.000-es villanyszámlából 9000-es a napelem és a Tesla Powerwall segítségével

A megújuló energiaforrások mindenképp a jövőt jelentik nekünk, de ez még nem jelenti azt, hogy tökéletesek lennének.

Egy nagyon komoly kritika még érheti őket, és ez egyaránt igaz mindenre a napelemektől kezdve a szélerőművekig: a megtermelt energiát eltárolni még ma sem lehet tökéletesen.

Az akkumulátorok hatékonysága nem éri el jelenleg azt a szintet, amire szükségünk lenne, ráadásul előállításukkal járó környezetszennyezést is több kritika éri.

A hálózatra kapcsolás esetén ez a probléma nem merül fel, hiszen ott a háznak nem kell a „fölösleges”, tehát fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolni – át is juttathatja azt a hálózatba, amit az áramszolgáltató gyakorlatilag megvásárol tőle.

Viszont az sem igaz, hogy a szigetüzemű rendszerek számára a megoldás csak a jövőben létezik!

Korábban is írtunk már a Tesla Powerwallról, ami hatékonyan oldja meg az energiatárolás problémáját, de más vállalatok is dolgoznak már hasonló, vagy akár jobb rendszereken.

Nézzük meg egy angol úriember példáját, aki igénybe vette a Tesla nyújtotta lehetőséget!

Adamnek elsőre nem jött be a napelem

Adamnek elsőre nem jött be a napelem

Forrás: bbc.com

Adam Courtney godmanchesteri otthonában ülve döntötte el, hogy meg akar szabadulni a villanyszámlák jelentette tehertől, és erre a lehető legjobb megoldásnak a napelem rendszert látta.

A fotovoltaikus rendszer rendben fel is került az otthonára, és rendeltetésszerűen működésbe is lépett – mégsem örült egészen az eredménynek.

Az időjárás a „ködös Albionban” nem az állandó, szikrázó napsütésről híres, és amikor elborult az ég, akkor az otthonának ugyanúgy az áramszolgáltatóra kellett támaszkodnia, mint korábban.

Fényesebb napokon ugyan termeltek rendesen a napelemek, de Adam nagyon alacsonynak tartotta azt az összeget, amit az áramért cserébe kapott a szolgáltatótól, és végül feltette magának a kérdést: „Akkor meg minek csináljam ezt az egészet?”

A napelemek tehát nem szabadítottak fel annyi pénzt, amennyit szeretett volna, de ettől még nem akart lemondani a fotovoltaikus rendszerek nyújtotta előnyökről.

Úgy döntött, saját kezébe veszi az ügyet, és megoldja a hatékony energiatárolást otthonában egyszer s mindenkorra.

Amit tudni kell Angliáról

Ahhoz, hogy a történet következő fejezetét megértsük, tudni kell 1-2 dolgot az Egyesült Királyság sajátosságairól, ami az energiaszolgáltatást illeti.

Az Economy 7-nel bevezetett tarifáknak megfelelően Angliában az áram ára alacsonyabb éjjel (amikor a háztartásokban pl. a világítás miatt sokkal nagyobb szükség van rá), mint nappal.

És ez nem csak a fogyasztókra vonatkozik: a szolgáltatók is más árakon veszik át ilyenkor a háztartási kiserőművek által megtermelt energiát.

Emellett pedig a kép árnyalása érdekében fel kell tenni egy kérdést Adam otthonáról is, amit mi is mindig megteszünk az ügyfeleinknél: milyen fogyasztók vannak a használatban?

Anélkül, hogy a godmanchesteri ház küszöbét átlépnénk, máris tudni lehet, hogy Adam két Tesla autót is tölt otthonában, amiről nem nehéz elképzelni, hogy milyen komoly áramfogyasztást jelent.

Adam megoldása: Tesla Powerwall

Adam megoldása: Tesla Powerwall

Forrás: insideevs.com

Hősünk tehát elkezdett kutatni a témában, főként az akkumulátorok világát feltérképezve.

Egy ponton már egy saját rendszer kiépítésén is elgondolkozott, amikor végül megállapodott a Tesla termékénél, ami garantáltan és hatékonyan el tudja tárolni a keletkezett többletenergiát.

A nagyjából egy hűtőajtó méretű Powerwall több egy átlagos akkumulátornál: modern szoftvereinek köszönhetően optimalizálja a ház energiaellátását.

Az időjárás előrejelző funkciónak köszönhetően megállapítja, hogy másnapra mennyi áramra lehet szükség, és azt előre eltárolja, de még azt is figyelembe veszi, hogy adott esetben éjszaka kelljen csak plusz áramot venni a szolgáltatótól (a fentebb említett alacsonyabb áron).

Ezen a ponton a levegőbe csaphatnánk: „Ez fantasztikus! Miért nem használják ezt többen?”

A válasz nagyon egyszerű: a Tesla Powerwall jelenleg 6000 fontba, tehát közel 2,2 millió forintba kerül, a telepítése pedig (hiszen nem egy hétköznapi berendezésről van szó) még ennek nagyjából a felét, tehát +1,1 millió forintot jelent.

Adam eredményei számokban

Adam eredményei számokban

Az árak tehát elég komoly gátat szabnak az hétköznapi felhasználóknak: viszont aki megengedheti magának, annak hosszú távon komoly hasznot hozhat ez a befektetés.

A Powerwall összesen több mint 9000 fontjába került Adamnek, és kérdés, hogy ez a plusz költség mikor megtérül meg majd neki?

Nézzük a számokat:

  • 140 font volt eddig a havi villanyszámlája (kb. 52.000 forint)
  • ma pedig már csak 25 fontot kell erre fizetnie (9 ezer forint)

Most képzeld el, Te mit tudnál kezdeni 43.000 forinttal, amit innentől nem kéne a számlákra fordítanod?

Az egy év alatt több mint fél millió forint: magyarul tehát 6-7 év alatt a Powerwall ára bőven megtérül majd Adamnek - a napelemek esetében pedig több évtizedről beszélünk, ami a működési idejüket jelenti.

Lesz ennél még jobb is?

Lesz ennél még jobb is?

Forrás: current-news.co.uk

Azt látjuk már, hogy a Tesla jelentette segítséggel a napelemek teljesítménye még tovább növelhető – főleg, ha ki tudjuk használni a helyi szabályozások sajátosságait.

De nem a Tesla az egyetlen, aki ilyen jellegű újításokon dolgozik.

Az OVO Energy vezérigazgatója úgy íjra le a Tesla Powerwallt, mint egy rendszert, ami akkor működik a legtökéletesebben, ha van mellette energiatermelő eszköz (naperőmű, szélerőmű).

Ezzel szemben a Stephen Fitzpatrick által tervezett akkumulátor akkor is képes komoly összegeket megspórolni a gazdáinak, ha azok teljesen a hálózatról szerzik az energiát: a benne működő VCharge szoftver nem csak az időjárást figyeli, de a tévénézési szokásokat, és egyéb tényezőket is, ami alapján meg tudja határozni, mikor érdemes áramot venni a szolgáltatótól, és mikor kell azt inkább eltárolni későbbre.

Az új akkumulátort Skóciában, Orkney mellett tesztelik jelenleg, ahol a helyi otthonokra szerelték a rendszert: az eredmények eddig biztatóak.

Az akkumulátorok fejlődése nagy hatással lesz a napelem rendszerek terjedésére is, főleg akkor, ha a technológia előretörésével párhuzamosan az árak is csökkenni kezdenek.

Bár nagyon szeretjük a Tesla kezdeményezéseit, még jobban örülünk annak, hogy mások is beszálltak a versenybe, mivel ez hosszú távon a fogyasztók számára lesz kifejezetten hasznos.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.