Fotovoltaikus rendszerrel segített a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Szerencsére egy olyan világban élünk, ahol már a „nagyok” is próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy ott segítsenek, ahol tudnak.

Ez most sincsen másképp, ugyanis világhírű vállalatok ajánlották fel a segítségüket, hogy segítsenek egy olyan helyen, ahol a természeti katasztrófa hatalmas nagy erővel sújtott le az emberiségre.

Mint tudjuk, számos területen pusztított hurrikán, és a katasztrófa Puerto Ricot sem kímélte.

2017-ben a Maria nevű hurrikán teljesen tönkretette Puerto Ricot, így az egész sziget áram nélkül maradt.

Ez az eset még szeptemberben történt, a helyzet pedig azóta sokat javult, mert hamar ment a segítség.

Tudjuk jól, hogy egy ilyen szörnyű természeti katasztrófa milyen károkat tud okozni, milliók maradtak elektromosság nélkül.

Ezeknek a károknak a helyreállítása pedig iszonyatosan sok munkát és pénzt igényelt.

A helyreállítás viszont áram nélkül nemhogy tovább tartott volna, de talán lehetetlen lett volna befejezni.

Éppen ezért egy cég, amit szinte már senkinek sem kell bemutatni, felajánlotta a segítségét.

 

Sőt, nem csak egy vállalatról van szó, hanem többről is.

Első körben azonban érdemes a Teslát megemlíteni, ugyanis Elon Musk cége az, amelyik az elektromos hálózat helyreállítását vállalta magára.

Korábban már az egyik közösségi médián is ecsetelte a Tesla vezetője, hogy miként is lehetne az ottani helyzetet megoldani.

Szerinte a Tesla akkumulátorai nagy segítséget nyújthatnak ennek a helyzetnek a kezelésében.

Elmondta azt is, hogy mivel már több kisebb szigeten is sikeresen építettek ki elektromos hálózatot, ráadásul még méretezési korlátok sincsenek, ez a megoldás Puerto Ricoban is működhet.

Így is történt, működött.

Musk is tudta jól, hogy egy ilyen helyzetben a kormányzat, illetve a hivatalok álláspontja befolyásolja a döntést.

A felajánlásra a karibi állam kormányzója, Ricardo Rossello egyből reagált, így a megbeszélések hamar lezajlottak.

Ez volt a helyzet Puerto Ricoban

Ez a helyzet Puerto Ricoban

Forrás: index.hu

Becsült számítások alapján nagyjából 3,5 millió ember maradt áram nélkül Puerto Ricoban, miután az extrém erős Irma hurrikán után a Mária névre keresztelt hurrikán is letarolta a szigetet.

Sajnos ez a vihar emberáldozatokat is követelt, a helyzet pedig aggasztó volt, hiszen ivóvízhiány van és élelmiszerből, illetve gyógyszerből sem bővelkednek.

Emellett pedig a villamos energia rendszer is teljes mértékben összeomlott.

Ugyan a szigeten élők tapasztaltak az ilyen helyzetekben, fel vannak készülve rá, hogy vihar törhet ki náluk, de ez az eset minden eddiginél komolyabb és veszélyesebb volt, így nagy csapásként érte őket ez a katasztrófa.

Árajánlatkérés itt!

Hogyan tudott segíteni a Tesla?

A Tesla több száz Powerball energiatároló rendszert, sőt még fotovoltaikus panelt is szállított a katasztrófa sújtotta területre, ezzel járultak hozzá ahhoz, hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást.

Ez azt jelentette, hogy a fenntarthatóbb rendszer kiépítésében segít a Tesla.

Olyan mikro-hálózatokat alakítottak ki, amiket Powerbankokra kötnek, így az onnan befolyó energiát a környező épületek fel tudják használni.

Ezeket az áramtároló rendszereket már rengeteg országban megrendelték, mint például Ausztrália déli részein.

Ide például egy 100 megawattos rendszert épített a cég, ami 30 ezer háztartást volt képes ellátni energiával.

Ez pedig még nem minden, hiszen a cég szakembereket is küldött Puerto Ricoba, akik segítettek a rendszerek telepítésében, illetve a helyi szervezetekkel együttműködve döntöttek a helyszínekről is, ahova telepíteni kívánták a rendszereket.

A Tesla egy gyermekkórházon is segített

A Tesla egy gyermekkórházon is segített

Forrás: tisztajovo.hu

Ilyen helyszínnek számított az a gyermekkórház is, ami mellé napelemet telepítettek, de a Tesla bejelentette, hogy ez csak az első a számos beruházások közül.

A Tesla és Puerto Rico kormányzója arra a döntésre jutottak, hogy úgynevezett microgrideket alakítanak ki országszerte, így kezelve ezt a rémes állapotot.

Az első „állomás” egy kórház mellett létesült, ami fontos lépésnek bizonyult ebben az ügyben, hiszen egy ilyen katasztrófa után az egyik legfontosabb az, hogy a kórházak jól működjenek.

Szükség is lesz az ilyen intézkedésekre, azonban fontos megjegyezni, hogy az akkumulátorok és a napelemek gyártását akkor fel is gyorsították, hogy még gyorsabban és hatékonyabban segítsenek az ott lakóknak.

Ráadásul az is figyelemreméltó volt, hogy ugyan még csak októberben vette fel a kapcsolatot egymással Musk és Rossello, de a munkálatok már folytak.

Egyelőre a Tesla nem mondta el, hogy mekkora is lesz a projekt, amiben részt vesznek, és azt sem, hogy ezt az egészet ki finanszírozza.

Viszont azt tudtuk, hogy a céljuk az, hogy Puerto Ricon mikro-hálózatokat építsenek ki, hogy visszahozzák az áramot az ott élők otthonaiba.

És ez még nem minden: A Google és a Facebook is segített!

Nem a Tesla volt az egyetlen olyan cég, aki a puerto ricoiak segítségére sietett.

A Google és a Facebook is beállt a sorba és igyekeztek a helyi lakosoknak segíteni, mindegyik a maga szakterületén.

Felmérések alapján a lakosok körülbelül 83 százaléka továbbra sem tudott telefonálni, az internet elérése pedig egyelőre szintén még csak álom volt a számukra.

Egy ilyen katasztrófa után pedig fontos volt, hogy az emberek tudják tartani egymással a kapcsolatot, hiszen így tudnak kommunikálni azokkal a családtagjaikkal és barátaikkal, akik nem a közvetlen közelükben laknak.

Ezen a helyzeten tudott segíteni a Google, ők ugyanis engedélyt kaptak a Szövetségi Kommunikációs Hivataltól arra, hogy a vészhelyzeti mobilhálózatot Project Loon nevű légballonok segítségével alakítsanak ki.

Árajánlatkérés itt!

Ez mit jelentett?

Ez mit jelent?

Forrás: x.company

Hatalmas nagy hőlégballonokról van szó, amik felemelik a magasba a vezeték nélküli kommunikációhoz (LTE) szükséges eszközöket.

Így aztán ki lehetett alakítani egy mobilhálózatot antennák segítsége nélkül.

Már korábban volt ilyenre példa, a Google a perui áradások során is próbálkozott már ezzel, sikeresen.

Ezek a ballonok körülbelül 20 kilométeres magasságba emelkednek fel, mesterséges intelligenciával rendelkeznek és ennek köszönhetően saját magukat juttatják el a szükséges pozícióba, ahol akár 190 napig is képesek fent maradni.

A Facebook jelen van, ha segítségre van szükség

Mark Zuckerberg sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen ő és a vállalata is próbált segíteni.

Ő is elmondta, hogy a hálózatok teljes megsemmisülése komoly gondot jelent és akadályozza a segítségnyújtást is.

A Facebook külön csapatot küldött a szigetre, ők segítettek a szükséges telekommunikációs csatornák kialakításában.

Másrészről pedig az amerikai Vöröskereszttel karöltve igyekeztek megállapítani, hogy melyik területen van a legnagyobb szükség a segítségre.

Az összefogás pedig hihetetlen volt.

Mindent bevetettek annak érdekében, hogy segíteni tudjanak, például műholdfelvételeket és mesterséges intelligenciát is használtak, hogy így kiderítsék a kialakított hőtérképpel, hogy mely területeke ragadt be a legnagyobb sűrűségben a lakosság.

Összegezve: a fotovoltaikus rendszerek akár életeket menthetnek meg!

Megállapíthatjuk tehát, hogy a mai világban már számtalan olyan eszköz és technika létezik, amiknek a segítségével akár több millió ember életét meg lehet menteni.

A Tesla fejlesztése, az ún. microgridek hatalmas segítséget nyújtottak Puerto Ricoban, egy gyermekkórházat is ezzel mentenek meg.

A fotovoltaikus panelek hatalmas segítséget nyújtanak, hiszen egy ilyen katasztrófa után is az egyik legfontosabb lépés, hogy az elektromos hálózatokat helyreállítsák.

Emellett a telekommunikációról sem szabad megfeledkezni, hiszen a segítségnyújtás és a kapcsolattartás ebben az esetben szintén életmentő lehet.

Hazánkban szerencsére nem kell hurrikánoktól és hasonlóktól tartani, ám napelemekbe fektetni itt is ugyanúgy megéri.

Minden egyes telepített háztartási PV rendszerrel csökken a káros, mérgező anyagok kibocsájtása, és nő a tiszta forrásból származó energia aránya.

Kérj hát árajánlatot tőlünk minél előbb, és engedd, hogy a megyédben illetékes partnerünk felvegye Veled a kapcsolatot a további részletekkel!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.