SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!

SMA inverter

Forrás: livguard.com

Önmagukban a napelemek sajnos fabatkát sem érnek: a hozzájuk tartozó invertereknek köszönhető, hogy a panelek által termelt zöld energiát fel tudod használni.

Az inverterek ráadásul folyamatosan monitorozzák a napelem rendszer egészének működését, hogy minden megfelelően működjön, és ne érjenek kellemetlen meglepetések túl későn.

Nézzük meg, hogy működik pontosan ez a pótolhatatlan alkatrész, mit érdemes vásárláskor szem előtt tartani, és miért érdemes SMA invertert választanod!

Miért is fontos az inverter?

Miért is fontos az inverter?

Az inverter a napelemek által előállított egyenáramot váltakozó árammá alakítja, így a megtermelt energia felhasználhatóvá válik a háztartás számára.

Az inverterekben lévő szenzorok az elektromos hálózatban lévő áram adottságához alakítják a megtermelt energiát, így lesz hasznosítható, és akár közműhálózatba is visszatáplálható.

Emellett az inverter más fontos funkciókat is ellát, amiből az egyik legjelentősebb a napelem rendszer monitorozása.

Ez azt jelenti, hogy az inverter folyamatosan adatokat gyűjt be a rendszer működéséről, észleli az esetleges hibákat és leállásokat, és értesítést küld róla a felhasználónak.

A smart napelem rendszereknél ez a monitorozás ráadásul modulról modulra történik, így mindig pontosan nyomon lehet követni, hogy melyik panel hibásodott meg vagy került árnyékba, és melyek működnek kifogástalanul továbbra is.

Az inverter összeköttetésben van az okos eszközeiddel, így bárhonnan, bármikor ellenőrizni tudod a napelem rendszered működését.

A teljesítménycsökkenést, az esetleges meghibásodásokat vagy kényszerleállásokat pedig az inverter is jelzi számodra, így időben tudsz rájuk reagálni, mielőtt veszteség érne.

Egy megbízható inverter márka: SMA inverterek

Ha biztosra szeretnél menni, jó minőségű, megbízható inverterek közül tudsz válogatni az SMA termékei között.

Ez a német központú cég volt az első a piacon, aki kereskedelmi és lakossági célra szánt invertereket is gyártott.

Az SMA céget több mint 40 éve alapították, és invertereik azóta folyamatos korszerűsítésen mennek keresztül, hogy a felhasználók igényeihez maradéktalanul igazodni tudjanak.

Ennek megfelelően az SMA inverterek gyorsan üzembe helyezhetőek, könnyen „összeköthetőek” táblagéppel, okostelefonnal vagy laptoppal, kompakt kialakításuknak köszönhetően kicsi a helyigényük, és számos extra funkciót képesek ellátni modelltől függően, többek között árnyékoltság-menedzsmentet vagy teljesítménykorlátozást.

Széles kínálat SMA inverterekből

Széles kínálat SMA inverterekből

Forrás: solarmatic.com.au

Az SMA termékpalettájában mindenki megtalálja a neki megfelelő invertert: 1,5 kW-tól egészen 75 kW-ig terjedő teljesítményű berendezések közül lehet válogatni igényeinktől függően.

Elérhető modelljeik a 2,5 kW-os vagy 5 kW-os Sunny Boy, 10 kW-os vagy 25 kW-os Sunny Tripower, az 50 kW-os Sunny Tripower CORE1 és a 75 kW-os Sunny Highpower Peak 1.

Az SMA folyamatos innovációjának köszönhetően az invertereikben lévő monitoring rendszer javítja az összteljesítményt, diagnosztizálja a hibákat, és csak indokolt esetben riasztja a felhasználót.

Az SMA inverterekre 5 éves normál garancia jár, típustól és teljesítménytől függően található 260 000 Ft-os és szűken 3 millió Ft-ba kerülő modelljük is.

Erre ügyelj, amikor invertert vásárolsz!

Az inverter nemcsak a legfontosabb, hanem egyben a legérzékenyebb része is a napelem rendszerednek.

Gondolj csak bele: érzékelnie kell a környezeti hatásokat, a beárnyékoltságot és a meghibásodásokat, amik a paneleket érik, miközben folyamatosan áramot „vált”.

Érdemes tehát jó minőségű (például SMA) inverterre beruháznod, és számolnod azzal, hogy a magas igénybevétel miatt 5-10-15 éven belül le kell cserélni ezt a részt (de szerencsére nem a teljes napelem rendszert).

A beruházásod nem hiábavaló: egy megbízhatóan működő inverterrel sokkal több energiát tudsz termelni, és megóvod a napelem rendszered egy túl későn észlelt meghibásodás káros hatásaitól is.

A kiváló minőség mellett figyelembe kell venned a szolgáltató igényeit is az inverter vásárlásakor: tisztában kell lenned azzal, hogy a közműszolgáltatód milyen invertert fogad el.

A megfelelő inverter kiválasztása magától a napelem rendszertől is függ, vagyis attól, hogy hálózatra visszatápláló, szigetüzemű vagy hibrid rendszerhez szánod.

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban: milyen teljesítményű inverterre van szükséged?

A fázisszámokról röviden…

A fázisszámokról röviden…

Az, hogy milyen fázisszámú inverterre van szükséged, attól függ, hogy mennyi energiát igényel a háztartásod, szeretnél-e elektromos autót is tölteni a megtermelt energiával, esetleg még fűtéshez is elégnek kell-e lennie.

A fázisszámokat háromfokozatú skála segítségével kategorizáljuk:

  • A kisebb rendszerekhez elég az egyfázisú inverter.
  • Egy átlagos családi ház fogyasztásához már kétfázisú inverter az ajánlott.
  • A nagyobb rendszerekhez pedig már a háromfázisút érdemes választani.

A fenti szempontok és a megfelelő fázisszám segítségével tehát megfelelő invertert tudsz választani.

Azonban az elhelyezése sem mindegy!

Inverter elhelyezése a napelem rendszerben

Inverter elhelyezése a napelem rendszerben

Forrás: sharpeservices.com.au

Az inverter megfelelő elhelyezése hozzájárul a hosszú távon optimális működéséhez, ezért néhány szempontot itt is érdemes figyelembe venni:

  • Biztosítani kell az inverternek a szellőzést, ezért 40-70 centiméter távolságon belül ne takarja se fal, se más berendezés!
  • Az invertert mindenképp függő állásban kell elhelyezni!
  • Érdemes beltéren helyet kialakítani az inverter számára (például kazánházban vagy előszobában), hiszen az időjárási viszonyok és a szennyeződés rövidítheti az élettartamát.
  • Felhelyezéskor érdemes a kijelzőt szemmagasságban rögzíteni.
  • Az üzembe helyezést csak szakember végezheti!

Kiváló napelem rendszerhez kiváló inverter

Összességében tehát nagyon fontos, hogy a napelem rendszeredhez megbízható, jó minőségű invertert válassz.

A legnagyobb gyártók kínálatában biztosan meg fogod találni a háztartásod igényeihez illő invertert, ami hosszú évekig jól fog szolgálni téged!

Ha pedig még csak fontolgatod, hogy magadnak termelj napenergiát, mi minden kérdésedben rendelkezésedre állunk: töltsd ki az ajánlatkérő űrlapunkat, hogy a megyédhez tartozó partnerünk segíthessen neked tudatos döntést hozni!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?


Fronius inverter – a csúcsminőség osztrák képviselője

Ismerkedj meg Te is a Fronius kiváló minőségű, megbízható invertereivel! A nagy múlttal rendelkező osztrák cég készülékei be fogják váltani minden elvárásodat.

Fronius inverter – a csúcsminőség osztrák képviselője


Amit tudnod kell a Huawei csúcsminőségű (hibrid) invertereiről

A kínai Huawei cég bizony nem csak az okostelefonok és telekommunikációs eszközök gyártása terén brillírozik, hanem a napelem inverterek fejlesztésében is élen jár.

Amit tudnod kell a Huawei csúcsminőségű (hibrid) invertereiről


SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!

Nem túlzás azt mondani, hogy a napelem rendszer legfontosabb része az inverter. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni róluk, és bemutatunk egy inverter márkát, az SMA-t.

SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!


Solar Edge inverter – egyedülálló és hatékony

Kiválasztani egy olyan márkát a napelem rendszerünkhöz és az inverterhez, ami megbízható és jó minőségű, nem egyszerű. Ismerd meg a Solar Edge invertert, ami garantálja a kiváló minőséget!

Solar Edge inverter


Solax napelem inverterek – mit kínál a kínai gyártó?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a megfelelő inverter alkalmazása. De mi a funkciója az inverternek, és mit kínálnak a Solax által gyártott készülékek?

Solax napelem inverterek


A svájci órák minősége köszön vissza az ABB invertereknél

A jól funkcionáló, hosszú élettartamú napelem rendszer kulcseleme a minőségi inverter. Tudd meg, mitől különlegesek az ABB termékei, és tájékozódj a napelemmel kapcsolatos lehetőségekről!

ABB inverterek


SAJ inverter – csúcskategóriás készülékek piacvezető kínai gyártótól

A SAJ Electric Kína egyik leggyorsabban gyarapodó inverter-gyártója, köszönhetően a csúcsminőségnek. Ismerd most meg Te is a vállalatot, technológiájukat, invertereiket!

SAJ inverter


Solplanet inverter – minőség és innováció egy helyen

Az nem kérdés, hogy a napelem rendszer kívánt hatékonyságának eléréséhez elengedhetetlen a jó minőségű inverter. Ilyen a Solplanet inverter is, amelyet cikkünkből jobban megismerhetsz!

Solplanet inverter


Az inverter élettartama – meddig használhatjuk őket biztonságosan?

Vajon meddig használható egy napelem rendszer inverter? Van valamilyen összefüggés a garancia és az élettartam között? Most megtudhatod a választ a kérdésekre!

Az inverter élettartama