Az inverter élettartama – meddig használhatjuk őket biztonságosan?

Az inverter élettartama

Egy napelem rendszer igen összetett, számos elemből, alkatrészből tevődik össze, és ezek közül mindenképpen az egyik elsődleges és legfontosabb az inverter.

Ezt már korábbi cikkeinkben is hangsúlyoztuk, de nem lehet eléggé kiemelni a jelentőségét, hiszen olyan a PV rendszernek, mint a szív egy élőlénynek: biztosítja a keringést és a működőképességet.

Mi több, az inverter határozza meg azt is, hogy mekkora lehet az adott rendszer legnagyobb névleges teljesítménye, így tehát a kezdetektől ez az elem jelenti a tervezés egyik alappillérét.

Úgy is fogalmazhatnánk: inverter nélkül a napelem rendszer gyakorlatilag elképzelhetetlen, legalább is jelen technológiai fejlettségünk szerint.

De mi a szerepe ennek a berendezésnek, és ami még fontosabb, meddig tudjuk használni a sajátunkat?

Mennyire drága elemei ezek a PV rendszernek, és lehet-e őket javítani, ha valami mégis történik?

Ha mindez Téged is érdekel, tarts velünk, és igyekszünk minden kérdésre kielégítő választ adni!

Az inverter működése, fontossága

Az inverter működése, fontossága

Ha már az inverterekről van szó, mindenképpen szót kell ejteni a napelem rendszerben betöltött szerepéről, illetve a fontosságáról – ezt minden alkalommal igyekszünk nyilvánvalóvá tenni.

Korábban már írtunk jóval hosszabban is a napelem inverter működéséről, így ha szeretnél, oldalunkon alaposabban utána olvashatsz.

Mindettől függetlenül röviden azért ez alkalommal is szeretnénk a dolgot összefoglalni:

  • a napelem panelek a napsugárzásból egyenáramot állítanak elő, amit a kábelek továbbítanak az inverterbe,
  • az inverter az egyenáramot váltakozó árammá alakítja olyan áramerősségen és feszültségen, melyet már a házunkban található eszközök is tudnak hasznosítani,
  • a fel nem használt energiát pedig a kétirányú mérőórán keresztül a központi elektromos hálózatba, vagy a rendszer akkumulátoraiba továbbítja,
  • meghatározza, mekkora lehet a rendszer maximális névleges teljesítménye,
  • ezen kívül az inverter segítségével tudjuk monitorozni a termelés alakulását, valamint a napelem panelek állapotát, hozamát.

Vagyis az inverter tulajdonképpen a napelem rendszer központja, itt futnak össze a szálak, és innen indul minden tovább.

Más szempontból is fontos az inverter!

Más szempontból is fontos az inverter!

Van még egy olyan aspektus, ami miatt az inverter kiemelt fontosságú, mégpedig a napelem rendszer fajtája miatt!

Nem mindegy ugyanis, hogy egy PV rendszer hálózatra visszatápláló, hibrid, vagy szigetüzemű – mindháromhoz különböző, kifejezetten a célnak megfelelő inverterre van szükség.

A választásodat, hogy melyik rendszer-típust szeretnéd, már a kezdetektől célszerű jelezni a tervező, kivitelező felé jelezni, hiszen így fogja tudni majd a megfelelő készüléket is kiválasztani.

De azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy az inverter egyben az egyik legköltségesebb darabja is a rendszernek, így nem biztos, hogy érdemes később meggondolnod magad, mert megterhelő lehet anyagilag a csere és az átállás.

De meddig is tart egy inverter „élete”?

Amikor ezt a kérdést járjuk körbe, mindenképpen célszerű azt a tényt szem előtt tartani, hogy az inverter az egyik, ha nem a legintenzívebben használt darabja a napelem rendszernek.

Folyamatosan működik, nap közben továbbítja a megtermelt, de fel nem használt áramot a megfelelő helyre, termelési szünetben (este, éjszaka) pedig szintén az inverter bonyolítja az energia-felvételt a hálózatból vagy az akkumulátorokról.

De a termelés-figyelés és az esetlegesen előforduló hibák miatt is fontos, hogy folyamatosan elérhető legyen, tehát egy állandóan működő berendezésről beszélünk.

És ami ilyen intenzív használatnak van kitéve, az hamar elromlik, nem igaz?

Nos, a helyzet természetesen nem ennyire drámai, hiszen pontosan ezért tervezik úgy a napelem invertereket, hogy bírják a gyűrődést, de tény, hogy nem tartanak örökké.

Egy napelem rendszer „élete során” több invertert is „elfogyaszthat” attól függően, hogy mi minden történik, illetve mikor kerül sor a totális felújításra.

Egyvalami viszont tény és való: a napelem panelek jóval hosszabb életűek.

A garancia mérvadó lehet az inverter élethosszában?

A garancia mérvadó lehet az inverter élethosszában?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon van-e összefüggés az inverterre adott garanciaidő és a készülék tényleges élettartama között.

Mert való igaz, a legtöbb inverterre nagyjából 10 év garanciát adnak a gyártók, ez általában megegyezik.

Az a helyzet, hogy a garancia arra vonatkozik, hogyha a megadott időn belül történik valami az inverterrel, például a gyártásból adódó műszaki hiba, akkor költségmentesen javítják vagy cserélik, a probléma súlyosságától függően.

Ám ez a termékgarancia is lejár egyszer, és akkor jön a következő kérdés: hogyan tovább?

Azonnal le kell cserélni az invertert, amint lejárt a 10 év?

Nos, szerencsés esetben nem, mivel egy berendezést akár 12-15 évig is lehet használni, ha nincs vele semmi gond, mindössze annyi a bökkenő, hogy az időkorlát lejártával már fizetni kell a javíttatásért, a cseréért pedig pláne.

Viszont pontosan ezért fontos és hasznos a folyamatos kapcsolat és figyelés, hiszen így már előre jelezni lehet, ha hamarosan csereéretté válik a szerkezet.

Hogyan lehetünk biztosak az inverter hosszú élettartamában?

Sajnos a csomagolásból kivéve egyáltalán nem látszik, hogy rendelkezik-e az inverter valamilyen rejtett, netán később jelentkező hibával – pontosan ezek ellen véd a termékgarancia.

Bármelyikkel előfordulhat, hogy egyszercsak történik valami hiba.

Viszont pontosan ebben és a jótállásban rejlik a hosszan működő inverter titka, ugyanis ha megbízható, hiteles gyártótól származik, akkor minden gond nélkül javítva, cserélve lesz!

És ezért nem egy „életbiztosítás” no-name invertert vásárolni, hiszen ha az adott gyártónak idehaza nincs hivatalos forgalmazója, nincs legalább európai képviselete, szakértői, akik megállapítják, mi a hiba, akkor gyakorlatilag lehetetlen lesz bármiféle garanciát érvényesíteni.

Valószínűleg Te sem szeretnél hosszasan levelezni és önköltségen visszaküldeni a készüléket a távol-keleti országba, ahol készült, már ha egyáltalán lehetséges és elér oda.

Éppen ezért válassz mindig olyan invertert, ami megbízható, elérhető gyártótól származik, vagy bizonyosodj meg róla, hogy a megbízott kiviteleződ ilyennel látja el a rendszeredet.

Kitűnő inverterek, megbízható forrásból

Kitűnő inverterek, megbízható forrásból

Nem szeretnél ráfázni és a szükséges összeg sokszorosát kifizetni egy megbízhatatlan, ki tudja, honnan származó napelem inverter miatt?

Akkor válaszd a legjobbakat, és bízd rá magad szakértő partnereinkre!

Lakj bárhol az országban, ha kitöltöd és elküldöd az ajánlatkérő adatlapot az oldalunkon, hozzád irányítjuk a legközelebbi regionális partnercégünket, akik esetén biztos lehetsz, hogy csak és kizárólag ellenőrzött, minőségi inverterekkel terveznek és dolgoznak!

Ne habozz hát, kérd személyes ajánlatodat még ma, és légy biztos benne, hogy a Te invertered megbízható és hosszú életű lesz!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?


Fronius inverter – a csúcsminőség osztrák képviselője

Ismerkedj meg Te is a Fronius kiváló minőségű, megbízható invertereivel! A nagy múlttal rendelkező osztrák cég készülékei be fogják váltani minden elvárásodat.

Fronius inverter – a csúcsminőség osztrák képviselője


Amit tudnod kell a Huawei csúcsminőségű (hibrid) invertereiről

A kínai Huawei cég bizony nem csak az okostelefonok és telekommunikációs eszközök gyártása terén brillírozik, hanem a napelem inverterek fejlesztésében is élen jár.

Amit tudnod kell a Huawei csúcsminőségű (hibrid) invertereiről


SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!

Nem túlzás azt mondani, hogy a napelem rendszer legfontosabb része az inverter. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni róluk, és bemutatunk egy inverter márkát, az SMA-t.

SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!


Solar Edge inverter – egyedülálló és hatékony

Kiválasztani egy olyan márkát a napelem rendszerünkhöz és az inverterhez, ami megbízható és jó minőségű, nem egyszerű. Ismerd meg a Solar Edge invertert, ami garantálja a kiváló minőséget!

Solar Edge inverter


Solax napelem inverterek – mit kínál a kínai gyártó?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a megfelelő inverter alkalmazása. De mi a funkciója az inverternek, és mit kínálnak a Solax által gyártott készülékek?

Solax napelem inverterek


A svájci órák minősége köszön vissza az ABB invertereknél

A jól funkcionáló, hosszú élettartamú napelem rendszer kulcseleme a minőségi inverter. Tudd meg, mitől különlegesek az ABB termékei, és tájékozódj a napelemmel kapcsolatos lehetőségekről!

ABB inverterek


SAJ inverter – csúcskategóriás készülékek piacvezető kínai gyártótól

A SAJ Electric Kína egyik leggyorsabban gyarapodó inverter-gyártója, köszönhetően a csúcsminőségnek. Ismerd most meg Te is a vállalatot, technológiájukat, invertereiket!

SAJ inverter


Solplanet inverter – minőség és innováció egy helyen

Az nem kérdés, hogy a napelem rendszer kívánt hatékonyságának eléréséhez elengedhetetlen a jó minőségű inverter. Ilyen a Solplanet inverter is, amelyet cikkünkből jobban megismerhetsz!

Solplanet inverter


Az inverter élettartama – meddig használhatjuk őket biztonságosan?

Vajon meddig használható egy napelem rendszer inverter? Van valamilyen összefüggés a garancia és az élettartam között? Most megtudhatod a választ a kérdésekre!

Az inverter élettartama