Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemmel hűtés a Föld forróbbik felén

Napelemmel hűtés a Föld forróbbik felén

Afrika mindig is egy kicsit misztikus hely volt az emberek jelentős részének, valahogy még mindig a feltérképezetlenség, a vadság jut róla eszünkbe.

Vagy a KFT zenekar klasszikus dala, ki hogy van vele.

Az viszont biztos, hogy még napjainkban is a jelentős része lakatlan, sosem népesült be annyira, mint mondjuk Európa vagy az amerikai kontinensek.

Mindemellett pedig gazdaságilag és technológiailag is lényegesen elmaradnak bizonyos régiói a világ átlagától, sőt, az úthálózat is hagy kívánni valót maga után.

Míg mi hozzá vagyunk szokva, hogy 8-10 óra alatt akár több országot is át tudunk szelni autópályán, addig például Kenyában vagy Ugandában vidéken terepjárón kívül nemigen vesszük hasznát más járműnek.

És sajnos az ott élők sincsenek túl jó helyzetben, ezért szorulnak folyamatos segélyezésre külső forrásokból.

Egy brazil vállalat viszont az új fejlesztésű napelemes hűtőivel óriási segítséget nyújthat az említett ország elzártan élő lakosságának, akár a havi jövedelmük felét is megspórolhatja nekik!

Az élelmiszer problémája

Az élelmiszer problémája

Mint tudjuk, az afrikai kontinens nem éppen a hűvösségéről, zord időjárásáról híres.

Az észak-afrikai országokban is magas az éves középhőmérséklet, de az Egyenlítő környéki területek már valóban forrónak mondhatók.

A technológiailag fejlettebb vidékeken nem jelent különösebb gondot a nagy meleg, hiszen van légkondicionálónk, és a háztartási hűtők is lassan évszázados múltra tekintenek vissza a jégszekrényektől kezdődően (már ha nem számítjuk ide a még korábbi jégvermeket).

Számunkra teljességgel természetes, hogy a romlandó dolgokat a frizsiderbe tesszük, szinte minden háztartásban megtalálhatóak ezek az eszközök.

De mit csináljanak azok, akiknél nem, hogy frigó, de még áram sincsen?

Több afrikai országban a mai napig nincs megoldva a lakosság állandó áramellátása a rosszul kiépített vagy egyáltalán nem létező elektromos hálózat miatt.

A Szaharától délre jelenleg is körülbelül 500 millió ember nélkülözi az elektromosságot, és ennek az általuk fogyasztott élelmiszerek is a kárát látják.

Így pedig sem a romlandó élelmiszer, sem pedig a hűtést igénylő gyógyszerek tárolása nem megoldható.

Mindenért kár

Mindenért kár

Mindamellett, hogy az említett területeken élőknek nélkülöznie kell az áramot, a vízellátással is állandó problémák vannak, és az emberek jövedelme is rendkívül alacsony.

Olyannyira, hogy azt európai ésszel fel sem igen tudjuk fogni: bizonyos térségekben egy személy átlagos napi bevétele 2 dollár, vagyis nagyjából 600-650 forint.

Ilyen kevés pénz mellett nem csoda, ha minden megromlott falat nagy kárnak számít, de semmilyen tartós vagy gazdaságosan fenntartható megoldás nem létezett erre a problémára, egészen eddig.

Egy brazil vállalat Youmma néven, magas technológiai és energetikai szintű megoldást kínál most az itt élő, nehéz sorsú embereknek, napelemes hűtőberendezések formájában.

A számítások szerint ezekkel a hűtőkkel egy-egy család heti szinten körülbelül 5 dollárt lesz majd képes spórolni a ki nem dobott élelmiszeren, ezáltal a havi jövedelmük akár 50%-át is képesek lesznek megtakarítani.

Még egyszer hangsúlyoznánk, hogy rendkívül keveset kereső, a nagyvárosoktól távol élő lakosokról van szó, akiknek ez a pár dollár is rengeteget jelent.

Mindemellett a nőknek is jelentős mennyiségű ideje szabadul fel, ugyanis jellemzően ők végzik a bevásárlást és a főzést nap, mint nap – így viszont már lesz lehetőségük az adott esetben órákig tartó elfoglaltság helyett több napra előre gondolkodni.

Működő prototípusok

Működő prototípusok

A korábban már említett országokban, Kenyában és Ugandában 2019 folyamán már kihelyezték az első darabokat, és a tapasztalatok egyértelműen pozitívak.

Minél több helyen üzemelnek be ilyen hűtőberendezéseket a jövőben, annál élhetőbbé válnak a mindennapok az itteni lakosság számára.

Ne gondoljuk viszont, hogy ez esetben jótékonyságról van szó, ugyanis a Youmma egy kenyai napenergiával foglalkozó céggel kötött szerződést, és a hűtőgépeket a jövőben egy teljes napelemes rendszeren belül, csomagban teszik hozzáférhetővé világítótestekkel, telefontöltőkkel együtt.

A rendszer szigetüzemű lesz, és egy különösen hatékony szolárpanel és akkumulátor kombináció jár hozzá, ami feltöltés után másfél napig képes napsütés nélkül is üzemeltetni a hűtőberendezést.

Tény és való, hogy egy ilyen rendszer nem olcsó mulatság, különösen az ottani jövedelmek mellett, de mielőtt bárki is kizsákmányolást kiáltana, egy könnyített módszert találtak ki a lakosság számára.

A használatért telefonon keresztül tudnak az emberek fizetni meghatározott összeget, vagy akár egyéni belátás szerintit is, ez pedig törlesztést is jelent egyben.

Így tehát szépen apránként kifizetésre kerülnek a rendszerek, ha szükséges, akár egyszerre több háztartás részéről is.

Értékeljük, amink van

Értékeljük, amink van

Néha egészen megdöbbentőt tud lenni számunkra, Európában élők számára, hogy Afrikában micsoda viszonylatok uralkodnak.

El tudjuk képzelni a mindennapjainkat hűtő, sőt, inkább elektromos áram nélkül?

Ha úgy nézzük, mi sokkal inkább rá vagyunk szorulva az áramhasználatra, hiszen az életünk, az életterünk telis-tele van elektromossággal működő eszközökkel, a legtöbben a munkájukat sem tudnák elvégezni nélküle.

Gyakran feledkezünk meg erről, természetesnek vesszük, hogy ha bedugunk valamit a konnektorba, az működni fog, a lámpa világít, ha felkapcsoljuk, és a maradék töltött káposztát is el lehet rakni későbbre a hétvégi ebédről.

A lehetőség azonban, hogy mindennek az energiaszükségletét napelem rendszerrel fedezzük, számunkra is nyitott!

Te is szeretnéd, hogy kicsit függetlenebbé válj az áramszolgáltatótól, és egy hosszú távú befektetéssel jelentősen lefaragva a villanyszámládból még zöld energiát is termelj?

Akkor töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat, hogy a Te megyédért felelős kivitelező partnerünk felvehesse veled a kapcsolatot, és magad is megtapasztalhatod, mennyi előnnyel jár, ha az elhasznált energiát a Nap ereje termeli meg a számodra!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.