Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemes tehenek az oktatásért, és a gyerekmunka ellen Afrikában

Napelemes tehenek az oktatásért, és a gyerekmunka ellen Afrikában

Ugyan a napelemes rendszerek pozitív hatásairól már számos bejegyzésben írtunk és biztosan Te is rengeteget olvastál róluk, most végre a harmadik világbeli országokból is megérkeztek a napelemes rendszerekkel való fejlesztések.

A napelemes tehén (Solar Cow) elsőre valószínűleg megmosolyogtat, de legalábbis szinte biztosan elgondolkodtat, mert első hallásra nehéz elképzelni miről is van szó, valójában viszont talán az egyik leghasznosabb napelemes találmány, amiről eddig hallani lehetett.

Yolk – a fenntartható jövőért a fejlődő országokban

Yolk – a fenntartható jövőért a fejlődő országokban

A napelemes tehén feltalálója a Yolk nevű dél-koreai cég, akinél 2018-ban kezdték el fejleszteni a terméket annak érdekében, hogy egy kreatív megoldást találjanak az energiaszolgáltatás és az oktatásbeli problémák megoldására harmadik világbeli országokban.

A cég fő célja, hogy korlátok nélküli és szennyezésmentes napenergiát tegyen elérhetővé a mindennapi életben azzal, hogy nemcsak technológiákat fejlesztenek és találnak fel, hanem megoldásokat is biztosítanak szociális és energetikai kihívásokra.

Az említett napelemes tehén ötletét az afrikai országokban lévő alacsony iskolázottsági arány ihlette és a cég szeretett volna egy olyan megoldással előrukkolni, ami nemcsak a gyerekeket küldi iskolába, hanem a családjaikat is segíti.

Jelenleg körülbelül 150 millió gyereket alkalmaznak gyerekmunkában, ami megfosztja őket a gyerekkoruktól és az oktatási lehetőségeiktől.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet egy 2008-as jelentéséből az derült ki, hogy a gyermekmunka valójában a családok pénzhiánya miatt létezik leginkább: ennek következtében a családok alapvető szükségleteinek ellátásához és a megélhetés biztosításáért a gyerekeknek is dolgozniuk kell és az iskolába járás így háttérbe szorul.

A Yolk ennek a problémának a megoldására találta fel a napelemes tehenet mintegy motivációként a családoknak, hogy munka helyett iskolába küldjék a szülők gyermekeiket.

Lássuk, hogyan is valósul ez meg!

A napelemes-tehén projekt

A napelemes-tehén projekt

Forrás: yolkstation.com

Ugyan vannak már létező projektek, amiknek fő célja az iskolázottsági arány növelése fejlődő országokban, de fenntartásuk nem kis összegbe kerül.

Ilyen kezdeményezés például a CCT (Conditional Cash Transfer), ami szó szerint fizet a családoknak azért, hogy gyerekük iskolába járjon, így egyensúlyozva a bevételi forrás kiesését, amit az iskolába járás okozna a családnak.

A CCT program hátránya viszont, hogy csak korlátozott számú gyereknek tud segíteni és az ő oktatásuk összege is lineárisan nő az idő elteltével: például egy gyerek alapvető oktatásának szponzorálása több mint 1080 dollárba kerül a szervezetnek, írja a Yolk oldala.

Ezzel szemben a napelemes tehén projekt ingyenes energia hozzáféréssel jutalmazza meg a szülőket azért cserébe, ha gyerekeiket iskolába küldik mindössze 30 dollárért, hiszen kiadás csak a gyártás és felállítás során merül fel.

A Yolk az eszközt úgy építette meg, hogy egy napelemes tehenet és egy napelem rendszert telepített az iskolába, ami energiát oszt szét külső akkumulátorok formájában: a gyerekek reggel, mikor megérkeznek az iskolába bedugják az akkumulátorokat a tehén erre kifejlesztett csatlakozóiba és amíg várnak, hogy feltöltődjenek azok, addig tanulnak az iskolában.

A tanítási nap végén a gyerekek teljesen feltöltött külső akkumulátorokat kapnak kézhez, amit hazavihetnek családjukhoz, ezzel is arra ösztönözve a szülőket, hogy visszaküldjék őket az iskolába ahelyett, hogy dolgozni köteleznék őket.

A biztosított külső akkumulátorok annyi kapacitással rendelkeznek, ami ellátja egy átlagos háztartás energiaigényének nagyobb részét, mint például telefonok töltése, rádiók és egyéb eszközök üzemeltetése.

A tesztüzem

A tesztüzem

Forrás: youtube.com

A projekt során a Yolk olyan Kenyában lévő falusi iskolákkal kötött szerződést, ahol nagyon kicsi az elektromos áramhoz való hozzáférés.

Az együttműködés során a cég napenergiával üzemeltetett töltőállomásokat telepített egy tehén alakú vasállványra – innen ered a neve is a projektnek – az iskolán belül és a tanulókat pedig külső akkumulátorokkal látják el, amiknek tejesüveg alakjuk van.

A tesztelés eredményei alapján az is tisztán látszik, hogy a projekt körülbelül 4-6 órát is megspórol a legközelebbi töltőállomáshoz való gyalogláson, ami korábban az egyik legegyszerűbb módja volt az áramhozzáférésnek.

A projekt segítségével a családok a havi jövedelmük akár 20 százalékát is megspórolhatják, amit villanyra költenek.

Mind a gyaloglás és a pénzbeli spórolás is hasznosnak bizonyul a mindennapokban, így motivációként szolgálnak a családoknak, hogy gyermekeiket ne dolgozni, hanem iskolába küldjék.

A projekt eddigi sikerei

A projekt eddigi sikerei

Forrás: ces.tech

A tesztüzem óta a napelemes tehén projekt híre az egész világot bejárta már.

2018-ban például a brüsszeli AidEx Innovation Challenge nyertese lett amellett, hogy számos kiállításon és előadáson részt vett a Yolk Németországtól kezdve Kenyáig.

A 2019. elején a Las Vegasban megrendezésre kerülő CES-en (Consumer Electronics Show), ami a világ leghíresebb kütyükiállítása, pedig az Innovációs díjat is megkapta.

Egyébként a cégnek nem ez az első terméke, ami nagy népszerűségnek örvend: 2014-ben fejlesztették ki a világ legkisebb napenergiával működő töltőjét, amihez több, mint 70 ezer dollárt gyűjtöttek össze az amerikai Kickstarter oldalon és 2015-re be is mutatták azt a nagyközönségnek.

Tiszta energia a családoknak szerte a világon

A Yolk napelemes tehén projektje mindenképp valami olyasmit tud nyújtani a harmadik világbeli országoknak, ami hosszútávon segítheti fejlődésüket.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a fejlődő országok képesek napelemes rendszerekkel az egész családjukra energiát termelni és ezzel akár 20 százalékkal is csökkenteni a kiadásaikat, akkor mi vajon mennyit tudnánk spórolni hosszútávon?

Ha kíváncsi vagy a válaszra, hogy Te mennyit tudsz spórolni napelemes rendszerek telepítésével, töltsd ki űrlapunkat, és kérj árajánlatot az illetékes napelem kivitelező partnerünktől!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.