Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem mobil-előfizetéssel? Afrikában működik!

Napelem mobil-előfizetéssel? Afrikában működik!

Forrás: bboxx.co.uk

Európa közepéből nézve egy elég furcsa helyzet állt elő Afrikában az utóbbi években, évtizedekben, ami egy hasonlóan furcsának tűnő megoldást követel meg.

Hallottál már olyanról, hogy napelem előfizetés?

Itthon talán elképzelhetetlen lenne, és értelmetlennek is tűnik, de nálunk szegényebb országokban bőven van ebben realitás!

A mobilszolgáltatás mellé már napelem, és egyéb elektronikai eszközök is járhatnak: nézd meg, hogy tőlünk délebbre hogyan jutnak áramhoz a szegény családok!

Telefon van bőven, de áram az nincs

Afrikában nagyjából fél milliárd ember él ma olyan házban, ahová nincs bekötve a villany, és mindemellett 700 millió ember rendelkezik saját mobiltelefonnal.

Ez a két adat elég ellentmondásosnak hangzik, de valóban ez a helyzet: a mobilok a legelterjedtebb elektronikai eszközök ezekben a szegény országokban, mivel a kommunikáció még a legelmaradottabb vidékeken is létfontosságú, viszont itt nem építették ki az előző évszázadban a vezetékes hálózatokat.

Az infrastruktúra kiépülése rendkívül lassú ezekben az államokban, ezért valószínűleg még hosszú éveket kéne várni árra, hogy az áramellátást szolgáló rendszerek kiépülhessenek – ezért szükség van valamilyen alternatívára.

20 millió ember otthona kap napelemet

20 millió ember otthona kap napelemet

Ha hálózat nincs, akkor a megoldás a szigetüzemű rendszer – ezt ismeri mindenki, aki napelemekkel foglalkozik, és ebből indult ki a Bboxx vállalkozás vezetősége is, amikor akkumulátorokkal együtt kezdte el árulni a napelemeit.

A napelem rendszereknek viszont van egy nagy hátrányuk a szegényebb országukban: az áruk, amiket nem mindenki tud megfizetni.

Éppen ezért a Bboxx úgy döntött, egy alternatív lehetőséget biztosít az afrikaiaknak: mobiltelefon előfizetéssel együtt kínálja a napelem rendszereit, hogy ezzel nagyjából 20 millió családnak tudjon elektromos áramot biztosítani, kedvező feltételek mellett.

Attól függ, hogy mikor fizetsz, hogy mit dolgozol

A rendszer nagyon egyszerűen működik: befizetsz egy bizonyos összeget, amiért cserébe nem csak mobil előfizetést kapsz, de egy napelem rendszert is bérelsz.

Elmondható, hogy a Bboxx mindenre gondolt, ugyanis a fizetési feltételek teljes mértékben személyre szabottak: annak fényében határozzák meg a határidőket, hogy a felhasználó pontosan milyen munkát végez.

Egy taxisofőr, aki napi szinten jut bevételhez, azonnal fizet az előfizetésért, de egy földműves, aki a rengeteg munkájáért csak visszamenőleg kap fizetést, ráér az aratás után megtéríteni a Bboxxnak az árat.

A havi díjak egyébként kellőképpen alacsonyak, még afrikai mértékkel nézve is: egy néhány dolláros előfizetés a telefonszolgáltatás mellett elég lehet néhány villanykörte egy rádió és egy zseblámpa energiaellátásához, míg a legdrágább, 80 dolláros változattal már hűtőt, TV-t, laptopot is lehet működtetni.

Nem ez az első ilyen szolgáltatás

Nem ez az első ilyen szolgáltatás

Forrás: lendahand.co.uk

Bár nekünk ez talán idegen lehet, Afrikában nem a Bboxx alkalmazta először ezt a megoldást.

Az Orange Energie már eddig is árusított kis napelem-készleteket, vagy csomagokat az elszegényedett országokban, így például a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Madagaszkáron, Burkina Fasóban vagy Szenegálban.

Náluk is egy előfizetéses rendszer működik, napi, heti, havi vagy negyedévi felosztásban.

1 hónap díja nagyjából 15 dollárnál kezdődik, és mivel a fizetést telefonról is lehet intézni, ezért távolról pillanatok alatt megoldható a szolgáltatás be- vagy kikapcsolása.

Mi van egy csomagban?

Egy átlagos előfizető mindenképp kap

  • 1 napelemet
  • 1 központi egységet
  • 1 rádióállomást
  • 4 db led izzót,
  • 4 kapcsolót
  • 1 hordozható reflektort
  • 1 db USB töltőt 5 db telefonhoz

Ezen felül még plusz pénzért TV-hez, és egyéb eszközökhöz is juthatnak azok, akik a legfontosabb alapszükségleteken túl mást is szeretnének otthonukba.

Az Orange ajánlata rendkívül népszerű, főleg a teljes körű garanciával kiegészítve, ami lefedi a telepítés, a karbantartás, az esetleges szerelés költségeit is.

Feltörekvő cégek nagy álmokkal

Az Orange messze több akar lenni egy telekommunikációs szolgáltatónál Afrikában: olyan alapszolgáltatásokat akar biztosítani a helyieknek, amik kielégítik a 21. században már alapszükségletnek számító igényeiket.

A fenntartható, olcsó energia pontosan ilyen igény, amit az éjszaka házi feladatot író gyerektől kezdve a folyamatosan hatékonyabban és eredményesebben dolgozó szakemberig mindenki értékelni tud.

A jövőben valószínűleg még tovább fognak terjedni ezek a megoldások, ugyanis az tisztán látható, hogy ha az árak csökkennek, akkor az emberek is lelkesebbé válnak.

A kimutatások szerint 2010 óta nem kevesebb, mint 70%-ot esett a napelem alkatrészek ára, és ez előreláthatóan folytatódni is fog a következő években, bár nem valószínű azért, hogy ugyanebben a mértékben.

A napelem rendszerek már ki is váltják a hagyományos megoldásokat?

A napelem rendszerek már ki is váltják a hagyományos megoldásokat?

Lehet, hogy Afrikában már nem is lesz szükség a villamoshálózat kiépítésére?

Mivel áram kell, ezért a helyi lakosok szigetüzemű napelem rendszerekkel dolgoznak, tehát a napelemekkel akkumulátorokra töltik az energiát, és az így elraktározott áramot használják fel éjszaka, amikor már nem süt a nap.

Tény, hogy nem mindig ez a leghatékonyabb fotovoltaikus megoldás, de ha nincs hálózat, amire kötni lehetne a rendszert, mégis ez a legmegbízhatóbb áramforrás.

Kérdés, hogy vajon lesz-e egyáltalán szükség hálózatra Afrikában a jövőben?

Az új házak (amennyiben lesz rá a tulajdonosoknak elég pénze) már eleve napelem rendszerrel fognak rendelkezni, amik már nem szorulnak rá az szolgáltatókra – legalábbis ezzel számolnak a szakértők.

Itthon is ez a legjobb megoldás

Itthon is ez a legjobb megoldás

Hogy Afrika országaiban mi lesz a helyzet, azt innen megjósolni mi nem tudjuk, viszont a magyar viszonylatokat jól látjuk, és az biztos, hogy a napelem rendszer még ma is az egyik legjobb befektetés egy magyar családnak.

A hálózatra kapcsolt napelem rendszer oda-vissza mérő mérőórával rendelkezik, így az az energia is elszámolásra kerül a szolgáltató részéről, amit mi termelünk, és a hálózatba juttatunk, nem pedig csak az, amit mi veszünk éjszaka, vagy borús időben.

A napelemekből szerzett áram árát tehát levonják a szolgáltatótól vett energia díjából, és így akár 0Ft-os villanyszámlát is elérhetünk.

Ez jól hangzik, nem igaz?

Ha tetszik, akkor kérj tőlük árajánlatot tőlünk most, és nézd meg, hogyan szerezhetsz napelem rendszert, és csekkmentes életet családodnak!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.