Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

Forrás: sunpower.com

Azt bizonyára te is tudod, hogy azok a cégek, amik napelemek gyártásával foglalkoznak, fontosnak tartják a környezetvédelmet és a tisztább jövő elérését.

Az viszont lehet, hogy számodra is újdonság, hogy ezek között a „zöld” cégek között is zajlik egyfajta verseny, hogy melyikük terméke funkcionál a legjobban, ráadásul úgy, hogy semmilyen kárt ne tegyen a környezetben.

Az egyik legelhivatottabb ilyen amerikai cég a Sunpower, akikről neked is hallanod kell!

Legújabb projektjükben azt tűzték ki céljukul, hogy olyan szoláris erőműveket hozzanak létre, amik nemhogy rombolnák, hanem jobbá is teszik az adott környezetet, ahová építik őket.

Emellett pedig, nemrégiben bejelentették, hogy szeretnének csatlakozni az Egyesült Államokban meghirdetett „napelem újrahasznosító” programjába is.

Ez aztán a nagyfokú elhivatottság a környezet felé!

Környezetvédő erőművek

A Sunpower egy olyan cég vezető szerepet tölt be a napenergia iparban, aminek a legnagyobb célkitűzése a fenntarthatóság elérése.

A környezetért érzett szenvedélyük arra is kiterjed, hogy milyen módon tervezik, gyártják és üzemeltetik termékeiket szerte a világon.

Egyik legújabb ilyen fejlesztésük a Light on Land erőművek, amik minimalizálják a nagyszabású energiarendszerek környezetre gyakorolt hatását, miközben maximalizálják a megújuló energiát, amit eszközeikkel megtermelnek.

A Light on Land projektjüknél olyan helyekre telepítik a szoláris erőműveiket, amik már valamilyen szinten meg lettek zavarva:

mezőgazdasági peremterületek, barnamezős részek, hulladéklerakók, illetve olyan helyeken is próbálkoznak, ahol lehetőség van a terület kettős felhasználására, mint például a juh legelőknél is.

A projekt helyszíneinél a Sunpower embereinek az a célja, hogy az adott földterületen a talajt megpróbálják helyreállítani, miközben a technológiájukkal csak minimálisan befolyásolják a természeti körülményeket.

Így működik a Light on Land a gyakorlatban

Így működik a Light on Land a gyakorlatban

Forrás: sunpower.com

A cég arra törekszik, hogy erőműveik minél kisebb befolyást gyakoroljanak az adott terület környezeti adottságaira.

Egyfolytában figyelemmel kísérik az adott terület változásait, hogy mindig a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően üzemeltethessék eszközeiket, emellett pedig olyan ökológiai környezetet hoznak létre az adott területen, ami elősegíti az őshonos növények és állatok zavartalan létét.

Amikor egy újabb erőművet szeretne telepíteni a cég, akkor a hely kiválasztásában az imént említett faktorokat mind számba veszik.

Olyan napelemeket terveznek, amik képesek alkalmazkodni az adott terület domborzati viszonyaihoz, miközben az adott terület növényzetét arra használják fel, hogy maximalizálni tudják a talajvíz utánpótlását és a talaj szén-dioxid megkötő képességét.

Általánosan bevett gyakorlat a cégnél, hogy az erőműveik környékére juhokat telepítenek, amik a napelemek alatt legelésznek, ezáltal az állatok jól laknak és a kaszálás is teljesen környezetbarát.

A Light on Land projekt nemcsak a Föld tiszta-energia készletét bővíti, hanem olyan földgazdálkodási szokásokat is kialakít, amik jó hatással vannak a környezetre.

Árajánlatkérés itt!

A kaliforniai napelem farm

Ha érdekel, hogy a gyakorlatban hogyan működik a Light on land projekt, akkor hoztunk rá neked egy példát is.

Az Egyesült Államokban létrehozták a California Valley Solar Rach (CVSR)nevű helyet, melynek jelentése „Kalifornia-völgyi napelem farm”.

A CVSR Kalifornia államban található, egy egykori hatalmas farmon, ahol a föld túllegeltetés következtében használhatatlanná vált.

A SunPower erre a területre egy 250 megawattos erőművet telepített, amely a becslések szerint jelenleg annyi energiát termel, ami elég 100.000 lakás ellátására.

Amellett, hogy energiát termelnek, elkezdték a helyszín helyreállítási munkálatait is:

Megtisztították a területet a terméketlen földtől, tápanyagban dús termőtalajjal hintették be a területet és az helyi viszonyoknak megfelelő természetes növénytakaróval ültették tele.

A napelemeket úgy helyezték el, hogy ne zavarják az érzékeny biológiai erőforrásokat, ezáltal egy olyan természetvédelmi területet létrehozva, ahol az őshonos állatok, mint az antilop, szabad mozgását elősegítsék.

A helyszíni élővilág háborítatlan környezetét innovatív megoldásokkal teremtették elő az építkezés során.

Biológusok nyomon követték az állatokat és azt állapították meg, hogy az építkezés során 15 kitróka született a helyszínen 2012 tavaszán, akik azóta elérték a felnőttkort és saját otthonra leltek a napelemek között.

A megfigyelések segítségével a biológusok olyan értékes adatokat gyűjtöttek, amik a későbbiekben segíthetnek megőrizni és megvédeni rengeteg állatfajt.

Emellett pedig, mialatt a terület készült, 10.500 hektárnyi tápanyag dús termőföldet hozott létre a SunPower.

Egy élhetőbb bolygó a cél

Egy élhetőbb bolygó a cél

Forrás: sunpower.com

Annak érdekében, hogy a világ egy tisztább hely legyen, nem elég, ha mindenki egy kicsit kevesebbet csinál:

Kevesebbet vásárol, kevesebbet használja az autóját és kevesebb hulladékot termel.

Ennél többre van szükség annak érdekében, hogy egy hosszan tartó, pozitív változás történjen a bolygó és az emberek életére nézve.

A SunPower az egyik olyan világméretű cég, ami hisz benne, hogy napelemek gyártásával és használatával a kívánt, tisztább környezet elősegíthető.

Termékeik sokkal több energiát képesek termelni, mint más napelemes cégek, ráadásul előre jelezhetően paneljeik hasznos élettartama legalább negyven évre tehető.

Emellett pedig, a jövőre is gondolnak, mivel tudják, hogy a fotovoltaikus napelemeknek is megvan a hasznos élettartama, ezért nem árt elgondolkozni azon, hogy mi lesz a panelekkel, ha már nem működnek?

Mivel egyre több háztatás és cég választja a napenergiát, ezért nem árt, ha a gyártók előre gondolkodnak és kifejlesztenek egy tervet arra nézve, hogy mi lesz nagyjából fél évszázad múlva, amikor a mostani napelemek elérik élettartamuk végét.

Hiszen ha megtisztult a bolygó, nem lenne célszerű hatalmas fotovoltaikus szemétlerakókkal elárasztani.

Árajánlatkérés itt!

Fontos az újrahasznosítás, a napelemeknél is

Az Egyesült Államokban létrehozták a Solar Enegy Industries Association-t (SEIA), vagyis a napelemeket gyártó vállaltok szövetségét, melynek többek között a SunPower is tagja.

A SEIA egy olyan országos hálózatot hozott létre az USA-ban, ahol szállítópartnerek és gyűjtőpontok segítségével a tönkrement napelemeket felelősen tudják kezelni.

Ez a fogyasztók számára is hasznos, mivel betekintést nyújt nekik is abba, hogy hol és hogyan lehet újrahasznosítani a fotovoltaikus paneleket.

A hálózathoz csak olyan gyártók csatlakozhatnak, akik megfelelnek a szigorú természetvédelmi-, egészségügyi-, biztonsági- és fenntarthatósági követelményeknek.

Azáltal, hogy a SEIA ezeket a lépéseket megteszi, leveszi a jövő generációk válláról a terheket, akiknek meg kellene szabadulniuk a használaton kívüli napelemektől.

A SunPower innovatív napelemei, a nagy hatékonyságú egyenáramú (angolul: high-efficiency direct current, vagyis DC) paneljei teljes mértékben újrahasznosíthatóak és elnyerték a Cradle to Cradle Certified Silver elismerését a fenntartható technológiák gyártásáért.

A SunPower, a SEIA társelnökeként büszke arra, hogy ilyen nagy lépéseket sikerült tennie az újrahasznosítás felé és a jövőben is arra törekszik, hogy az napelemes iparág többi cégével együtt olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amik költséghatékonyan és környezetbarát módon képesek a napelemek újrahasznosítására, hogy a tiszta energia valóban hosszútávon fenntartható legyen.

Te megteszed a következő lépést?

Amint látod, a napelemek szinte napról-napra fejlődnek, ráadásul elérhetőbb közelségben vannak, mint gondolnád.

Ha eddig azért nem mertél beruházni erre a tiszta-energiára, mert féltél, hogy még nem eléggé kiforrott ez a technológia, akkor már emiatt sem kell aggódnod, hiszen amint olvashattad, a szakértők már a napelemek jövőjét is megtervezték!

Ha már ma elkezdesz spórolni, akkor rövidesen neked is lehet napelemed a házad tetején, amivel biztosíthatod családod energiaellátását úgy, hogy még a környezetet is véded.

A döntés a Te kezedben van.

Élsz vele?

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!

Napelemek, avagy az élet napos oldala

Napelemek, avagy az élet napos oldala

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napenergia az űrből és a talpunk alól

Napenergia az űrből és a talpunk alól

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Napelemes járművek Magyarországon

Napelemes járművek Magyarországon

„A robogók Teslája” begördül Európába

„A robogók Teslája” begördül Európába

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Napelemek a tetőre? Inkább tető napelemből!

Napelemek a tetőre? Inkább tető napelemből!

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A Columbia Egyetem segítségével olcsóbbak lehetnek a napelem panelek

A Columbia Egyetem segítségével olcsóbbak lehetnek a napelem panelek

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társulna

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társulna

A megújuló energiák túlszárnyalták a fosszilis forrásokat

A megújuló energiák túlszárnyalták a fosszilis forrásokat

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

Meghódította Magyarországot a napelem

Meghódította Magyarországot a napelem

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Vili, a magyar napelemes kisvasút

Vili, a magyar napelemes kisvasút

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi folyik Kínában a napelemekkel?

Mi folyik Kínában a napelemekkel?

5 napelemes hír itthonról: egy kis ország nagy lépései a környezettudatosság felé

5 napelemes hír itthonról: egy kis ország nagy lépései a környezettudatosság felé

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Szenzáció: Megépítik az eddigi legnagyobb napelem telepet Magyarországon

Szenzáció: Megépítik az eddigi legnagyobb napelem telepet Magyarországon

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Honnan szerezzek pénzt a napelemre?

Honnan szerezzek pénzt a napelemre?

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Milyen globális változásokat hozhatnak a napelemek?

Milyen globális változásokat hozhatnak a napelemek?

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Dél-Amerika legnagyobb naperőművét építi Brazília

Dél-Amerika legnagyobb naperőművét építi Brazília

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Napelemek ott, ahol mindig süt a nap

Napelemek ott, ahol mindig süt a nap

Eritrea fővárosa igazi napelem paradicsom, miközben Európa a klímaváltozás elleni harc élére állt

Eritrea fővárosa igazi napelem paradicsom, miközben Európa a klímaváltozás elleni harc élére állt

2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!

A napelem nem csak a házunkat teszi naggyá!

A napelem nem csak a házunkat teszi naggyá!

Kína tényleg jobban teljesít

Kína tényleg jobban teljesít

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Iratkozz fel a hírlevelünkre itt