Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért szoktuk azt tanácsolni az ügyfeleinknek, hogy valamivel nagyobb teljesítményű invertert vegyenek, mint ami az aktuálisan felszerelt napelem rendszerükhöz kell?

És ami még fontosabb: miért szokták az ügyfeleink megfogadni ezt a tanácsunkat?

A napelem rendszer utólagos bővíthetőségének biztosítása nem „szükséges” valami – ez egy lehetőség, egy előny, amiről mi azt mondjuk, minden napelem tulajdonosnak érdemes élnie vele.

De nézzük, hogyan jutunk el idáig!

Hogyan kezdődik minden?

Ha valaki minket választ a fotovoltaikus rendszerének kivitelezéséhez, először természetesen a pillanatnyi igényekkel foglalkozunk: magyarul tehát azzal, hogy a jelenlegi áramfogyasztást kiváltsuk a napelemek segítségével.

Az ingyenes helyszíni felmérés, illetve a Veled való beszélgetés során megállapítjuk, hogy nagyjából mekkora rendszerre van szükséged ahhoz, hogy a havi villanyszámládon található összeg lehetőleg a 0-hoz legyen a legközelebb.

Árajánlatkérés itt!

Nézzünk egy példát valódi számokkal!

Nézzünk egy példát valódi számokkal!

Tegyük fel, hogy egy átlag magyar család otthonát kívánjuk felszerelni, amelyben az éves fogyasztás körülbelül 4500kW.

Az első csavar itt jön: ehhez nem az egyértelműnek látszó, 4,5kW-os rendszerre van szükség, hanem egy 3,5kW-4kW közötti is bőven elengedő.

Miért?

Mert a rendszer alapvetően +20%-ot termel meg az év során abban az esetben, ha minden optimális – ezt igazolja az általunk használt SMA inverterekhez tartozó tervező szoftver is, ami nemhogy elképesztő pontossággal dolgozik, de általában még alá is lő egy picit a napelem rendszer teljesítményének, tehát a tapasztalatok szerint csak pozitívan csalódhatunk az eredményben.

Első körben tehát megterveztünk egy 3,5 kW-os rendszert, ami a jelenlegi fogyasztók számára biztosítani tudja a szükséges áramot – ehhez egy 3 kW teljesítményű inverter is elegendő, sőt, egy ilyen akár egy 4kW-os rendszert is elbír.

Miért választanak mégis sokan nagyobbat?

Vigyázat: függőséget okozhat!

Elárulok valamit, amit rendszeresen tapasztalok a munkám során: a napelemekre, és úgy egyáltalán a zöldenergiára nagyon rá lehet szokni.

Kicsit tényleg olyan, mintha egyfajta függőségről beszélnénk: amint látjuk, hogy működik, egy kicsit még többet akarunk belőle.

Itt van az előző példa: a család látja, hogy a TV, a hűtő, a mosógép, magyarán minden most már gyakorlatilag ingyen működik (nem számítva persze, hogy a napelem rendszert érintő befektetésnek azért még meg kell térülnie), és szeretné, hogy ez így is maradjon.

Egyszer csak beköltözik a házba egy légkondi, vagy egy még nagyobb hűtő, és egyéb más nagyobb fogyasztók, és máris nem olyan biztos, hogy a jelenlegi napelemek elbírnak ezekkel is – hiszen a rendszert nem arra terveztük eredetileg.

Plusz napelemet venni még úgymond egyszerűbb, feltéve persze, hogy van megfelelő hely a háztetőn hozzá.

Na, de mi van a legdrágább eszközzel, az inverterrel?

Vigyázat: függőséget okozhat!

Árajánlatkérés itt!

Jobban megéri drágábbat venni?

Ha úgymond „kicentizzük” a dolgokat, akkor eredetileg egy 3000-es inverter dolgozik tehát a rendszerben, azonban ha 2 év múlva bővíteni kell, akkor ez kevés, és mondjuk már egy 5000-esre lesz szükség.

Ebben az esetben egy új invertert kell venni és beszerelni, ami külön engedélyeztetéssel jár, egyszóval ár és munka tekintetében szinte egy komplett rendszer cseréjével ér fel.

Ezzel szemben, ha előre gondolkozunk (ami a napelem rendszerek esetében jó, ha több évtizedet is jelent), akkor gyakorlatilag csak az új napelemekkel kell majd a bővítés során foglalkoznunk, hiszen az inverter már adott lesz.

Csak hogy lássuk a különbséget: a 3000-es és az 5000-es inverter között általában 100.000 forint különbség van: ez elsőre talán kicsit soknak tűnik, de hihetetlenül eltörpül ahhoz képest, mintha egy teljesen újat kéne venni, mondjuk néhány éven belül.

Számoljunk egy kicsit újra!

Számoljunk egy kicsit újra!

Van egy 4500kWh-ás éves fogyasztás, és számoljunk mondjuk körülbelül 40Ft-os árral: 4500x40=180.000 forint egy évben, ez körülbelül egy 15.000Ft-os havi villanyszámlának felel meg.

Ezt mi első körben ki tudjuk váltani egy 4kW-os rendszerrel, ehhez viszont most előrelátóan egy 5000-es invertert veszünk, ami a „szükségesnél” kb. 100.000 forinttal többe kerül.

Később viszont úgy dönt a tulaj, hogy kihasználja a lehetőséget, és 6kW-os rendszerre bővít – ami az inverter szempontjából semmilyen problémát nem jelent.

Az új rendszer képes a mondjuk már 24.000Ft-ra nőtt havi villanyszámlát is kiváltani – ez nekünk az előzőhöz képest 9000 forint különbséget jelent havonta, ami 1 év alatt 108.000 forintot jelent.

Magyarul tehát azt a 100.000 forintot, amit kezdetben pluszban kifizettünk a jobb inverterért, már a bővítést követő első évben bőven visszakapjuk (arról nem is beszélve, hogy a következő 20 év alatt pedig több mint 2 millió forintot fog megspórolni nekünk). 

Arra tehát, hogy megéri-e kezdetben egy kicsit többet kifizetni egy nagyobb teljesítményű inverterért, a válaszom határozottan IGEN – és ezt a számítások is igazolják.

Miért éri meg bővíteni?

Az előzőekben a matekkal foglalkoztunk, most nézzük kicsit a kézzel foghatóbb tapasztalatokat.

A korábban vizsgált 4500kW-os otthon nagyjából 100-110 négyzetmétert jelent, 4 lakóval (2 szülő, 2 gyerek) mosógéppel, szárítógéppel, vízmelegítővel (csak hogy a nagyobb fogyasztókat említsük), és az ezekből keletkező 15- olykor 18.000-es havi villanyszámlával.

Mire gondolhatnak ők a bővítés alatt?

Csak hogy egy népszerű példát mondjak, például a fűtésre: gázzal fűteni és melegíteni még mindig olcsóbb, de már inkább csak kényszermegoldásként gondolunk rá.

Ha a fűtés terhét is az áramra, illetve a napelemekre tudnánk osztani, akkor máris valami sokkal biztonságosabbat és gazdaságosabbat hozhatnánk létre, ami biztosan megtérülővé teszi a bővítést.

De ezen túl egyre többen gondolnak az elektromos autók töltésére is a napelemes rendszerekről, és nagyon jól teszik, hiszen ne feledjük: évtizedekkel kell előre gondolni, amikorra már valószínűleg a mindennapjaink inkább az áram, és a környezetbarát energiák körül fognak forogni.

Árajánlatkérés itt!

Egy tipp: utólag is ráér bővíteni

Egy tipp: utólag is ráér bővíteni

Érdemes tudni, hogy Magyarországon a napelemek május, június és július alatt összesen nagyjából a teljes évi áramtermelés 60%-át elvégzik.

Mit jelent ez nekünk?

Mivel éves elszámolás van (az év pedig az óraleolvasástól-óraleolvasásig tart), ha az évforduló mondjuk augusztusra esik, akkor akár már decemberben is meg lehet venni a nagyobb fogyasztókat úgy, hogy a bővítés még nem készült el, hiszen a nyári hónapokban úgyis be fogja hozni azt az árammennyiséget a rendszer, amivel „lemaradásban van”.

Röviden tehát ez is lehet egy forgatókönyv: karácsonyra a család megveszi magának a légkondicionálót, a nagyobb hűtőt, márciusban kivitelezi a napelem rendszer bővítését, augusztusban pedig az éves elszámolásban pont úgy fog látszódni, mintha a plusz napelemek már a kezdetek óta működtek volna.

Ha tehát Te már előre tudod, hogy bővíteni fogsz, akkor nyugodtan meg is veheted a nagyobb fogyasztóidat még az előtt, hogy az új napelemek a házadra kerülnének. 

Minek kell megfelelni?

Van már rutinunk abban, hogy nagyjából ránézésre megállapítsuk, van-e olyan felület a házon a rendszernek, hogy az el tudja végezni a feladatát, de még mi is inkább csak a számolások után mondunk biztosat.

Pontosan ezért a fentebb leírtakat csak példaként kezeld: az, hogy a Te házadra milyen rendszer kerülhet és az mire lesz elég, csak akkor tudjuk megállapítani, ha az ingyenes helyszíni felmérés során elvégezzük a szükséges méréseket.

Figyelni kell a tájolást, a dőlési szöget, a munkapontokat, és csak ezután kezdünk el egyáltalán beszélni arról, hogy hely van-e a napelemes paneleknek.

Alapvetően annyit tudok elmondani, hogy a következő pontokat kell meghatározni:

  • Mennyi áramot kell jelenleg a rendszernek biztosítania?
  • Lehet-e ekkora rendszert telepíteni az adott házra?
  • A jövőben mennyi energiát igénylő fogyasztóval fog valószínűleg bővülni a háztartás?
  • Szeretnéd-e, hogy azt is a napelemek lássák el a szükséges energiával?

Ha Te biztos vagy benne, hogy 10 év múlva is annyi lesz a fogyasztásod, mint most, akkor mi nem fogjuk erőltetni a nagyobb teljesítményű invertert, hiszen a cél az éppen optimális rendszer telepítése.

Azt viszont a döntésed során ne felejtsd el, hogy a jövő valószínűleg fejlődést hoz, és utólag bővíteni sokkal jobban megéri, ha már most felkészülsz rá!

Ha szeretnéd megtudni, hogyan válhat a Te otthonod, sőt az életed is környezetbarátabbá, a villanyszámláid pedig alacsonyabbá, akkor kérj tőlünk árajánlatot, és ingyenes helyszíni felmérést!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!

Napelemek, avagy az élet napos oldala

Napelemek, avagy az élet napos oldala

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napenergia az űrből és a talpunk alól

Napenergia az űrből és a talpunk alól

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Napelemes járművek Magyarországon

Napelemes járművek Magyarországon

„A robogók Teslája” begördül Európába

„A robogók Teslája” begördül Európába

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Napelemek a tetőre? Inkább tető napelemből!

Napelemek a tetőre? Inkább tető napelemből!

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A Columbia Egyetem segítségével olcsóbbak lehetnek a napelem panelek

A Columbia Egyetem segítségével olcsóbbak lehetnek a napelem panelek

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társulna

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társulna

A megújuló energiák túlszárnyalták a fosszilis forrásokat

A megújuló energiák túlszárnyalták a fosszilis forrásokat

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

Meghódította Magyarországot a napelem

Meghódította Magyarországot a napelem

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Vili, a magyar napelemes kisvasút

Vili, a magyar napelemes kisvasút

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi folyik Kínában a napelemekkel?

Mi folyik Kínában a napelemekkel?

5 napelemes hír itthonról: egy kis ország nagy lépései a környezettudatosság felé

5 napelemes hír itthonról: egy kis ország nagy lépései a környezettudatosság felé

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Szenzáció: Megépítik az eddigi legnagyobb napelem telepet Magyarországon

Szenzáció: Megépítik az eddigi legnagyobb napelem telepet Magyarországon

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Honnan szerezzek pénzt a napelemre?

Honnan szerezzek pénzt a napelemre?

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Milyen globális változásokat hozhatnak a napelemek?

Milyen globális változásokat hozhatnak a napelemek?

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Dél-Amerika legnagyobb naperőművét építi Brazília

Dél-Amerika legnagyobb naperőművét építi Brazília

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Napelemek ott, ahol mindig süt a nap

Napelemek ott, ahol mindig süt a nap

Eritrea fővárosa igazi napelem paradicsom, miközben Európa a klímaváltozás elleni harc élére állt

Eritrea fővárosa igazi napelem paradicsom, miközben Európa a klímaváltozás elleni harc élére állt

2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!

A napelem nem csak a házunkat teszi naggyá!

A napelem nem csak a házunkat teszi naggyá!

Kína tényleg jobban teljesít

Kína tényleg jobban teljesít

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Iratkozz fel a hírlevelünkre itt