Napelemek, avagy az élet napos oldala

Napelem rendszer Murakeresztúron

 

Hiába látta meg idén az árnyékát a fővárosi állatkertben a medve, a tél beköszöntét jelző hóvirág bizony már nem először kezdett el nyílni március elején az ország több pontján.

A természet tehát immáron egyértelműen jelzi, hogy valami egyáltalán nincs rendben, hiszen az időjárás egyre többször nem az aktuális évszaknak megfelelő.

A globális felmelegedés, a klímaváltozás, és az ezek hatására bekövetkező környezeti problémák is azt mutatják, hogy világszintű problémák vannak, ami ellen mindenkinek kötelessége megtennie mindent.

Akár azzal, hogy napelemet szerel fel a lakására.

A megújuló energiaforrások közül a legnépszerűbb a napenergia

A fent vázolt problémákat természetesen a világ minden pontján felismerték és szinte mindenhol igyekeznek tenni is Földünk jövőjének érdekében valamit.

Ennek az egyik legelterjedtebb formája pedig a megújuló energiaforrások használata a hagyományos rendszerek helyett.

A megújuló energiaforrások közül pedig az egyik legnépszerűbb a napenergia, azon belül pedig a globális felmelegedés miatt egyre többet sütő nap energiáját felhasználó napelemek, amelyek itthon is egyre népszerűbbek.

Egy rendkívül pozitív példa itthonról

Ezek használatában bár még finoman fogalmazva sem tartozunk a világ élmezőnyébe, de a korábbi évekhez képest mégis javuló tendencia figyelhető meg.

Aminek köszönhetően olyan pozitív kezdeményezések látnak napvilágot kis hazánkban, mint a február végén átadott pécsi napelempark, amely várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten – írja a portfolio.hu

Évente 10 millió kilowatt villamos energiát termel a jövőben az új pécsi napelempark

 

Évente 10 millió kilowatt villamos energiát termel a jövőben az új pécsi napelempark

A fenti képen – forrás portofolio.hu - látható napelempark az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőműve, amely beépített 10 MW-os teljesítményével az egyik legjobb Magyarországon.

A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori helyén létesült, egy 10 hektáros területen.

Az erőmű nagyságát jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelem panelt kellett felszerelni, a kivitelezésen pedig csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott.

További érdekesség, hogy az erőmű évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett.

Az egyes mezők pedig egymástól függetlenül is képesek működni az utóbbi évek egyik legnagyobb, a napelemekhez köthető beruházásában.

Árajánlatkérés itt!

Sok hasonló kezdeményezésre lenne szükség a felzárkózáshoz

A pécsi erőművet az Európai Unió és a Magyar Állam közel 4,2 milliárd forinttal támogatta, míg az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.

Miután már korábban megtörtént a sikeres próbaüzem és a műszaki átadás a napelempark várhatóan március elején állhat kereskedelmi forgalomba.

A fenti és hasonló nagy volumenű befektetésekre egyébként igencsak nagy szükség lenne hazánkban, hiszen bár vannak pozitív kezdeményezések és többek között az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően a lehetőségek is adottak, mégis le vagyunk maradva a környező országokkal való összevetésben.

A többi országhoz való felzárkózáshoz a szakértők szerint, adók kivetése helyett szemléletváltozásra és adókedvezményekre lenne szükség.

Afrikában egyszerű focizással is tesznek a bolygónk jövőjéért

 

Afrikában egyszerű focizással is tesznek a bolygónk jövőjéért

A magyar napelempark létrejöttén kívül egyébként rengeteg pozitív példa akad a környezettudatos energiahasználatot illetően.

Ezek közül az egyik legszimpatikusabb kezdeményezésért egészen Nigériáig kell utazni, ahol az úgynevezett clean technológiát alkalmazzák az egyik labdarúgó pályán.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a stadion füve alá 100 darab 45x60 centiméteres téglalap alakú, használt gumiabroncsból készült lemezt helyeztek el, amikre ha a játékosok rálépnek futás közben, folyamatosan energiát termel.

A világhírű szenegáli rapper is a megújuló energiaforrások híve

Fotó: Az emberi energiával és napelemekkel fenntartott pálya Lagosban Forrás: http://www.origo.hu/kornyezet/20160131-kinetikus-energia-akkumulator-napelem-nigeria-fenntarthatosag-pele.html

 

A világhírű szenegáli rapper is a megújuló energiaforrások híve

A fenti képen is látható afrikai pályán pedig, amikor naplemente után felkapcsolják a reflektorfényeket, a játékosok által megtermelt, addig pedig az akkumulátorban tárolt energiát használják.

Érdekesség egyébként, hogy a sok ezer afrikai kisgyerekhez hasonlóan, szintén nehéz körülmények között, Szenegálban felnőtt ismert zenész Akon is támogatta a stadion fejlesztését, aki amellett, hogy szívügyének tekinti az afrikai emberek életminőségének javítását, a megújuló energiaforrások – így a napelemek használatának – lelkes támogatója is.

A lagosi Szövetségi Tanárképző Főiskola hallgatói által használt okos pálya egyébként nem az első az afrikai kontinensen, hiszen korábban a többszörös Aranylabdás Pelé adta át itt az első hasonló focipályát is.  – írja az origo.hu

A tengerentúlon is a napelemeké lehet a jövő

A napelemek környezetre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatban azt hiszem, mindenki egyetért.

De vajon egyébként, ha más szempontokat is vizsgálunk megéri-e felszerelni a napelemet?

A HVG cikke szerint, mindenképpen.

Az írás így kezdődik; „Évi 1,4 milliárd dollár megtakarítással is járna, ha a kaliforniai háztetőkön napelemek dolgoznának.

Ráadásul: mindez nem a házilag megtermelt energia árából jön össze, hanem abból a hálózati megtakarításból, hogy az áramot eztán nem kell(ene) minden házhoz elszállítani.

Árajánlatkérés itt!

A napelemek a villamosenergia hálózat megújulását is hozhatják

„A legnaposabb Amerikai állam, Kalifornia esetében, ha a háztetőkön napelemek, a pincében, garázsban inverterek és akkumulátorok kerülnek, akkor mindez az állam - egyébként öregedő - villamos energia hálózatára nézve is örvendetes eredményeket hozhat.

Már attól eltekintve, hogy ez "kiváló gazdasági alternatívát jelenthet a mai, központosított hálózatokkal szemben - ami nem feltétlenül tetsző perspektíva a jelenlegi szolgáltatóknak.” – olvasható a hvg.hu oldalon a SolarCity egyik tanulmányára hivatkozva.

Az érem két oldala

A HVG cikke továbbá a fentiekhez kapcsolódóan rámutat; az éremnek csak az egyik oldala, miszerint elterjedté válik, hogy a lakók, amit az igényeikből képesek, megtermeljenek helyben, a másik oldal viszont éppen az, hogy a régi hálózatokat ezen igényeknek megfelelően kell átalakítani.

Van, aki a 21. század egyik legfontosabb kihívásának tartja az energetikában, hogy az elektromos hálózatokat hogyan lehet és kell az új utakra kompetenssé és kellően rugalmassá alakítani.

Az érem két oldala

 

Oscar díjas nyilatkozat a klímaváltozásról Leonardo Dicapriotól

De ha már Kalifornia, akkor érdemes egy igencsak aktuális idézettel folytatni, ugyanis ahogy ismert, a kaliforniai származású Leonardo Dicaprio sokadik próbálkozásra végre elnyerte a jól megérdemelt, Oscar díjat érő aranyszobrát a legjobb férfi főszereplő kategóriában a Visszatérő című filmben nyújtott alakításáért.

A színész a következőket mondta a beszédében;

"Ez a film az ember és a természet viszonyáról szól egy olyan évben, ami hivatalosan is a legmelegebb volt.

Egyre északabbra kellett húzódnunk, hogy egyáltalán havat találjunk.

A klímaváltozás létezik, éppen most történik.

Ez a legnagyobb fenyegetés az egész emberi fajra nézve, amit minél hamarabb meg kell fékeznünk.

Ne vegyük készpénznek ezt a bolygót, én sem vettem annak ezt a mai estét." – zárta mondandóját az immáron Oscar díjas színész.

Oscar díjas nyilatkozat a klímaváltozásról Leonardo Dicapriotól

 

Kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk

Bár hazánkban a kormány sok, a közelmúltban hozott döntése – például a tavaly életbe lépő napelemadó - negatívan érintette a napelemekkel foglalkozó cégek működését, valamint a paksi atomerőmű fejlesztése sem az megújuló energiák használatát helyezte előtérbe itthon, mégis az utóbbi években nőtt az napelemeket vásárolók, és azokat használó emberek száma.

A szakember véleménye a hazai napelemhelyzetről

Az NGReport újságírója többek között a fenti folyamatokról és a hazai napelemhelyzet sajátosságairól is kérdezte Kiss Ernőt – lenti képen -, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, alapító elnökét, aki a fent említett pozitív változásokra vonatkozó kérdésre a következőt válaszolta;

Egyrészt az EU források között kiemelt szerepet kap a megújuló energia alapú beruházások támogatása, másrészt napelemes rendszerek ára folyamatosan csökken.

Ma már nagyon alacsony kamatszint, és kedvezményes kamatú lakásfelújítási hitelek is hozzájárultak a növekedéshez.

Egyre több felhasználó vált a kedvező hitelek törlesztésére a villanyszámla helyett - így a futamidő végétől már ingyen használhatja a saját villamos energia termelését.

A nagyobb kapacitású beruházások közintézmények korszerűsítéséhez köthetőek, ezek támogatására jut a legtöbb forrás (100% támogatás intenzitás), a beruházások zöme így valósul meg.

A lakosság is egyre inkább ismeri fel a napelem előnyeit, a darabszám megugrása nekik köszönhető.

Tavaly körülbelül ötezer napelemes rendszert telepítettek.

Egy család villamos energia felhasználását már egymillió forintos beruházással ki lehet váltani, így érthető a növekvő kereslet.” – mondta Kiss Ernő.

Árajánlatkérés itt!

Újabb napelemek kerülhetnek felszerelésre a családi adókedvezménynek köszönhetően

A szakember a fentieken kívül még kifejtette az interjúban azt is, hogy remélhetőleg, akik a CSOK – családi adó kedvezmény – által az új lakás kapnak, nyernek el, azok energiatakarékos épületeket fognak építeni, és megújuló energia alapú fűtést fognak alkalmazni – ami miatt nem mellesleg több napelem kerülhet használatba Magyarországon.

Újabb napelemek kerülhetnek felszerelésre a családi adókedvezménynek köszönhetően

 

A hazai Európai Uniós támogatások szerepe a napelemek beszerzéseiben

A fenti idézetben is olvasható, hogy bizony a megújuló energiaforrások és így a napelemek használatában és üzemeltetésében is nagy szerepet játszanak az Európai Uniós források, hiszen rengeteg iskola, vagy szerzett ilyen módon az épületének tetejére.

Ezzel kapcsolatban idézi a piac és profit – piacesorfit.hu – oldal Farkas Istvánt, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnökét, aki az Európai Uniós forrásokból telepített napelemek hazai használatának negatív vonatkozásairól is szót ejt;

Szakmai elemzésünk alapján Magyarország arányaiban sok uniós forrást fordít energiás fejlesztésekre.

A számos pozitívum mellett ugyanakkor ott vannak az ördögi részletek is: a lakosság nem kap nem visszatérítendő támogatást lakás energiatakarékossági beruházásokra, jelentős források mehetnek a megelőzés helyett káros hulladékégetésre és a biomassza támogatása még mindig túl hangsúlyos

Magyarország vállalta, hogy teljesíti az elvárást, miszerint legalább 20%-ot fordít klímavédelmi cselekvésre a 2020-ig szóló uniós pénzekből, azonban a forrás igencsak kevés.

A vállalkozásokat is környezettudatosságra ösztönzi az új szabályozás

A fenti Európai Uniós rendelet azonban nem csak az államra, hanem a különböző vállalkozásokra is vonatkozik.

A huszonhetes számú irányelv 2012 novemberében jelent meg. – írja a pénzcentrum.hu

Úgy foglalhatnánk össze, hogy az irányelv célja az energiahatékonyság növelése, az energiafelhasználás racionalizálása és csökkentése az Európai Unió területén.

Ezt többek között az úgynevezett három-húszas célok teljesítésével szándékozunk elérni, melyek röviden összefoglalva a következők: 2020-ig az EU területén az üvegházhatású gázok kibocsájtásának a mértékét 20 százalékkal kell csökkenteni, valamint szintén 2020-ig a megújuló energiaforrások felhasználásának mértékét 20 százalékra kell növelni, illetve 2020-ig a primerenergia-felhasználást 20 százalékkal kell csökkenteni.

Ezekhez pedig részletesen kidolgozott terveket, folyamatokat és megfelelő feltételeket is biztosítani kell.

Év végén jár le a haladék, újabb napelemek kerülhetnek felszerelésre

A sok céget váratlanul érintett szabályozás első határideje december 5-én járt le, de a törvény idén év végig haladékot ad a vállalkozásoknak.

Utána azonban, amely vállalkozás nem tesz eleget a törvényben rögzített kötelességének, akár 10-15 milliós bírsággal is sújtható.

Tehát, a fenti egy újabb ok, ami miatt érdemes napelemeket, avagy az élet napos oldalát választani.

Év végén jár le a haladék, újabb napelemek kerülhetnek felszerelésre

 

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!

Napelemek, avagy az élet napos oldala

Napelemek, avagy az élet napos oldala

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napenergia az űrből és a talpunk alól

Napenergia az űrből és a talpunk alól

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Napelemes járművek Magyarországon

Napelemes járművek Magyarországon

„A robogók Teslája” begördül Európába

„A robogók Teslája” begördül Európába

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Napelemek a tetőre? Inkább tető napelemből!

Napelemek a tetőre? Inkább tető napelemből!

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A Columbia Egyetem segítségével olcsóbbak lehetnek a napelem panelek

A Columbia Egyetem segítségével olcsóbbak lehetnek a napelem panelek

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társulna

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társulna

A megújuló energiák túlszárnyalták a fosszilis forrásokat

A megújuló energiák túlszárnyalták a fosszilis forrásokat

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

Meghódította Magyarországot a napelem

Meghódította Magyarországot a napelem

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Vili, a magyar napelemes kisvasút

Vili, a magyar napelemes kisvasút

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi folyik Kínában a napelemekkel?

Mi folyik Kínában a napelemekkel?

5 napelemes hír itthonról: egy kis ország nagy lépései a környezettudatosság felé

5 napelemes hír itthonról: egy kis ország nagy lépései a környezettudatosság felé

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Szenzáció: Megépítik az eddigi legnagyobb napelem telepet Magyarországon

Szenzáció: Megépítik az eddigi legnagyobb napelem telepet Magyarországon

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Honnan szerezzek pénzt a napelemre?

Honnan szerezzek pénzt a napelemre?

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Milyen globális változásokat hozhatnak a napelemek?

Milyen globális változásokat hozhatnak a napelemek?

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Dél-Amerika legnagyobb naperőművét építi Brazília

Dél-Amerika legnagyobb naperőművét építi Brazília

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Napelemek ott, ahol mindig süt a nap

Napelemek ott, ahol mindig süt a nap

Eritrea fővárosa igazi napelem paradicsom, miközben Európa a klímaváltozás elleni harc élére állt

Eritrea fővárosa igazi napelem paradicsom, miközben Európa a klímaváltozás elleni harc élére állt

2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!

A napelem nem csak a házunkat teszi naggyá!

A napelem nem csak a házunkat teszi naggyá!

Kína tényleg jobban teljesít

Kína tényleg jobban teljesít

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Iratkozz fel a hírlevelünkre itt