Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

A napelemek nem csak az iparilag erős országokban hódítanak, de eljutnak a világ legeldugottabb pontjaira is.

Friss hír, hogy Bermuda nemzeti múzeumának tetejére 194 napelemből álló rendszert készülnek telepíteni, ráadásul olyan modern paneleket használnak, amelyeknek mind a két oldala képes elnyelni a nap sugarait.

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Forrás: Origo.hu

Éves szinten 20 %-os villanyszámla csökkenést és 43 tonnával kisebb károsanyag-kibocsátást fognak tudni elérni a tervek szerint ezzel a projekttel, de még egy ennél magasztosabb cél szolgálatába is állítanák az új rendszert.

A szigeten élő kisiskolás gyerekek számára szeretnék ezzel bemutatni a környezettudatosság jelentőségét, valamint a megspórolt összeget a kiállítások minőségének javítására fordítanák, ezzel is segítve a gyerekek szellemi fejlődését.

Napelemek a köztudatban

A mai világban már egyáltalán nem számít furcsa beszélgetési témának a megújuló energia, a napelemek is részeivé váltak a hétköznapoknak.

Nem lepődik meg azon senki, hogy a személyautó gyártás területén az újítások szinte mind a napelemmel töltődő elektromos motorok felé mutatnak, az IKEA palettájára is felkerül szépen lassan a napelem, és az sem lep már meg senkit, hogy az Amerikában pusztító Irma hurrikán tombolása alatt, az ott ragadt emberek napelemmel működő töltőkkel tartják működésben mobiltelefonjaikat, elektromos eszközeiket, szolgáltató biztosította áram hiányában.

A nap energiáját hasznosítva, ma már nem csak a NASA képes műholdjainak energiaellátására, hiszen teljesen jól működő, kisebb rendszerek használata is elterjedté vált és számuk rohamosan növekszik, nem csak külföldön, de hazánkban is.

A háztartási méretű kiserőművek elterjedésével nagy számban váltak családi otthonok teljesen függetlenné az áramszolgáltatóktól.

Árajánlatkérés itt!

A legkisebb is számit. De még mennyit!

A legkisebb is számit. De még mennyit!

A Háztartási Méretű kiserőmű (HMKE) elnevezés alatt hálózatra csatlakozó erőműveket értünk, melyek 1 kV-nál nem nagyobb feszültségűek, és amelyeknek a csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kV-t.

Ezek az erőművek többségében családi háztartásokat látnak el energiával, de akár a társasházakra, intézményekre felszerelt rendszerek is beleeshetnek ebbe a kategóriába.

Ezeknek a kicsiknek számító erőműveknek a terjedése sokkal nagyobb mértékben járul hozzá az energiapiac átalakulásához, mint azt egy laikus gondolná.

2016 végére, a háztartási kiserőművek száma 28 %-os növekedést mutatott hazánkban, melynek pozitív hatása nem csak pénzmegtakarításban, de az ökológiai lábnyomunk csökkentésében is mérhető.

A zöld energia háztartási felhasználásának viszonylatában, pedig toronymagasan a napenergia piac az első, a teljes kapacitás 99,17 %-át teszi ki.

A nagyberuházások is megmaradtak

Bár az utóbbi években kétségtelenül a kisebb méretű rendszerek elterjedése mutat óriási előremozdulást, a nagyobb, napelem rendszerekkel kapcsolatos beruházások száma sem csökken, sőt, folyamatosan növekszik Magyarországon.

Az idei évben is számtalan említésre méltó esetben korszerűsítettek intézményeket szerte az országban, napelemek felhasználásával.

Kiragadott példaként említhető a kaposvári Csiky Gergely színház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet és a Soproni Szakképzési Centrum kezelésében lévő kollégium is.

Ezek az épületek már mind napelem rendszer segítségével állítják elő a működésükhöz szükséges energia egy részét, így csökkentve fenntartási költségüket és káros anyag kibocsátásukat egyaránt.

A beruházásokat az esetek többségében uniós források bevonásával finanszírozzák, hiszen ez egy olyan közös irányelv, ami nagy támogatást élvez régiónkban és világszerte egyaránt.

Erre szükség is van, hiszen jelenleg ezek a befektetések tőkeigényesek, de már belátható időn belül megtérülnek.

A fejlődés irama, végre nálunk is felgyorsult

A napelemes rendszerek száma kishazánkban az elmúlt években, mint már említettem, robbanásszerűen szaporodott.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal oldalán közzétett „IRENA-jelentés” (a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség jelentése) egyértelműen mutatja, hogy a napelemek terjedése ütemet váltott, a fejlődés folyamatos.

Míg 2005-ben, Magyarországon a teljes energiafelhasználás csupán 4,5 %-át adta megújuló energiaforrás, ez a szám 10 év elteltével 14,5 %-ra növekedett.

Ha az eddig beadott KÁT kérvények számával legalább megegyező mennyiségű, megújuló energiát használó rendszer kerül majd kiépítésre hazánkban, azzal elérjük, hogy 2018 végére több energiát termeljünk itthon ezekkel a zöld erőművekkel egy évben, mint amennyit a Paksi atomerőmű termel ugyan ezen idő alatt.

Ez a növekedés nem csak azért nagyszerű, mert így egyre többen válnak függetlenné az energiaszolgáltatóktól, ráadásul a környezetet kímélve tudunk hasznos energiát előállítani, de a Párizsi Egyezmény értelmében szükségszerű is, hiszen az Unió tagállamainak 2020-ra a teljes energiafelhasználás minimum 20 %-át kellene megújuló energiaforrásból fedezniük, és ez a kötelezettség természetesen ránk is érvényes.

Árajánlatkérés itt!

Még félünk az újtól

Még félünk az újtól

Azt már szintén említettem, hogy a háztartási méretű kiserőművek száma robbanásszerűen megnőtt nálunk az utóbbi években, de arról még nem beszéltünk, hogy ennek ellenére, még mindig sok a kétség a magyar emberekben.

A napelemekkel kapcsolatos legnagyobb visszatartó erő, még mindig a relatíve magasnak gondolt ár és relatíve hosszú megtérülési idő.

Pedig, ha az ember jobban belegondol, a számok ma már igencsak kedvezőek.

Egy jól betájolt és megfelelően méretezett napelem rendszer ára akár 10 év alatt is megtérülhet, ezek után pedig minden egyes ki nem fizetett, vagy csekélyebb összegű közüzemi számlával a pénztárcánk vastagabb maradhat.

Ráadásul a napelemek élettartama évtizedekben mérhető, így akár a gyerekeink számára is biztosíthatunk vele könnyebbséget.

Ez kifejezetten azon rétegek számára lehet vonzó szempont, akiknek a megélhetésük múlhat egy-egy számla kiiktatásán vagy csökkentésén, és lássuk be, Magyarországon jelenleg ez a réteg sajnos jelentős létszámú.

Az angoloknál nagyot léptek

Nagy Britanniában szociális támogatásként és a jövőbe való befektetésként hozták a tervezetet, miszerint 800 000 otthont szerelnének fel napelemes rendszerekkel.

Olyan családok részesülhetnének a modern juttatásból, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, így lehetőséget kapnának egy jobb, minőségibb, kevésbé kiszolgáltatott élet kialakítására.

A projektre a britállam 1 milliárd fontot készül elkölteni, de szemernyi kétségük sincs afelől, hogy megtérül-e majd a befektetésük.

Néhány idősek otthona és önkormányzat is kaphatna az ingyenes napelemekből, a cél pedig azon túl, hogy a rászoruló embereket a rezsi csökkentésével támogassák és környezetünk óvásához is hozzájáruljanak, munkahelyteremtés is lenne.

Az 5 évesre tervezett program alatt, mintegy 1000 új, a napelemek biztosította munkahely megteremtésében gondolkodnak.

Helyzet a nagyvilágban

Világszerte komoly elhatározás mutatkozik a szén- és atomerőművek zöldenergiával való kiváltására.

2017-ben fordulóponthoz érkeztünk, hiszen a kalkulációk szerint, a telepített napelemek összkapacitása utolérheti, sőt, meghaladhatja az atomerőművek segítségével előállított energia mennyiségét nem csak hazánkban, de az egész Földön is.

Ha a tendencia tovább folytatódik, még az is elképzelhető, hogy a visszafordíthatatlannak bélyegzett környezetszennyezési problémák mértéke jelentősen csökken a nem is olyan távoli jövőben.

Az úton mindenesetre elindultunk.

Árajánlatkérés itt!

Nyugat-Európában még mindig nagymértékű fejlődés mutatkozik.

Németország mindig is élen járt a megújuló energiák terén, így juthattak el arra a pontra, hogy a hálózatba visszatermelt áram mennyisége már túllépte azt, amit el tudnak tárolni.

Franciaországban célul tűzték ki a szénerőművek bezárását és a napelemmel működő rendszerek megduplázását.

Svédország is nagyratörő álmokat dédelget, bár ők inkább a vízenergia növekedésébe fektettek az utóbbi időben, de 2045-re teljesen szénmentes energiagazdaság kiépítését tervezik.

Amerika és Ázsia is szépen halad

Amerika és Ázsia is szépen halad

Forrás: Index.hu

Az Egyesült Államokban is kedvezően alakul a helyzet. A napelemek elterjedése átrendezte az energiapiac szegmenseit is. Ma már Amerikában, a villamosenergia-termelésben dolgozók 43 %-át a napenergia-szektor foglalkoztatja, míg a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozva csak az ipar 22 %-a dolgozik.

A napelemek térhódításának folyamatában hatalmas szerepet játszik Kína is, hiszen 2016-ban megelőzve Európát, hatalmas mennyiségű napelem rendszer került náluk felszerelésre és a folyamat azóta sem állt meg.

A vízi napelemektől a pandaalakú napelem farmig mindenféle csoda megtalálható már náluk, de ahogyan az lenni szokott, Kína ezzel sem okoz meglepetést a világnak.

Annak ellenére sem, hogy Kína kifejezetten nagy kőszén felhasználónak számított.

Szóval összességében az elmúlt időszak igencsak kedvezően alakult a napelemek terjedésének tekintetében, és bátran ki lehet jelenteni, hogy ha minden így megy tovább, a jövő tele van további szép kilátásokkal.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!

Napelemek, avagy az élet napos oldala

Napelemek, avagy az élet napos oldala

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

5 megoldás, amit sosem várnál egy napelemtől, de megváltoztatja az életed

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napelemes utak, napelem spray, 3D-s panelek és wifis tricikli – Megérkeztek a legfrissebb újdonságok

Napenergia az űrből és a talpunk alól

Napenergia az űrből és a talpunk alól

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

A két legújabb és legmegdöbbentőbb hír a napelemek világából – Veszélyes vagy életmentő?

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Nyomtassunk napelemet! – a fotovoltaikus rendszerek jövője

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Kasszát robbantott a Tesla napelemes fejlesztése

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Napelemes járművek Magyarországon

Napelemes járművek Magyarországon

„A robogók Teslája” begördül Európába

„A robogók Teslája” begördül Európába

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Hogyan tároljuk a megújuló energiát? Megszületett a megoldás!

Napelemek a tetőre? Inkább tető napelemből!

Napelemek a tetőre? Inkább tető napelemből!

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Napelemes fa és a vízszűrő pipa

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Új generációs spanyol napelemek és a Gloucester katedrális

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

Sunpower, a legkörnyezetbarátabb napelemes cég

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A Columbia Egyetem segítségével olcsóbbak lehetnek a napelem panelek

A Columbia Egyetem segítségével olcsóbbak lehetnek a napelem panelek

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társulna

A Tesla nemcsak a SolarCity-vel, hanem a Panasonic-kal is társulna

A megújuló energiák túlszárnyalták a fosszilis forrásokat

A megújuló energiák túlszárnyalták a fosszilis forrásokat

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

100% megújuló energiával fog üzemelni a Google 2017-től

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

Meghódította Magyarországot a napelem

Meghódította Magyarországot a napelem

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Napelemes házak és autók családoknak – a jövő hétköznapjai

Vili, a magyar napelemes kisvasút

Vili, a magyar napelemes kisvasút

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

2 találmány, ami még hatékonyabbá fogja tenni napelem rendszerünket

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

A napfény erejével termesztenek növényeket a sivatag közepén

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ha bizonytalan lennél: a Google elmondja, melyik háztetőre érdemes napelemet szerelni!

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

Ezt már te sem akarod majd elhinni: a napelemek vizet is csinálnak a sivatag közepén

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

A „nyomtatott” napelem panel, ami radikális változást hozhat a napelem piacra

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Fény az éjszakában ott, ahol áram sincs

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi is ott voltunk a 2017-es Intersolar kiállításon

Mi folyik Kínában a napelemekkel?

Mi folyik Kínában a napelemekkel?

5 napelemes hír itthonról: egy kis ország nagy lépései a környezettudatosság felé

5 napelemes hír itthonról: egy kis ország nagy lépései a környezettudatosság felé

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Angliában jelenik meg először az IKEA új napelemes energiatárolásra alkalmas rendszere

Szenzáció: Megépítik az eddigi legnagyobb napelem telepet Magyarországon

Szenzáció: Megépítik az eddigi legnagyobb napelem telepet Magyarországon

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Megállíthatatlanul terjed a napelem a Bermudáktól Kínáig

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Honnan szerezzek pénzt a napelemre?

Honnan szerezzek pénzt a napelemre?

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Milyen globális változásokat hozhatnak a napelemek?

Milyen globális változásokat hozhatnak a napelemek?

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Fotovoltaikus rendszerrel segít a Tesla a hurrikán áldozatainak Puerto Ricoban

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Dél-Amerika legnagyobb naperőművét építi Brazília

Dél-Amerika legnagyobb naperőművét építi Brazília

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Érdekességek a napenergiáról, avagy a tudás hatalom

Napelemek ott, ahol mindig süt a nap

Napelemek ott, ahol mindig süt a nap

Eritrea fővárosa igazi napelem paradicsom, miközben Európa a klímaváltozás elleni harc élére állt

Eritrea fővárosa igazi napelem paradicsom, miközben Európa a klímaváltozás elleni harc élére állt

2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!

A napelem nem csak a házunkat teszi naggyá!

A napelem nem csak a házunkat teszi naggyá!

Kína tényleg jobban teljesít

Kína tényleg jobban teljesít

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Három kontinens, három biztató jel

Három kontinens, három biztató jel

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Csernobil területét naperőművekkel hasznosítják újra

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Iratkozz fel a hírlevelünkre itt