3 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

3 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

Forrás: greenbuildinglawupdate.com

Ha már felkeltette az érdeklődésedet ez a cím és elkezdted ezt olvasni, akkor biztos, hogy téged is érdekel ez a fajta energiaforrás, a bolygónk egészsége és pénztárcád tartalma.

A következő 3 tényező segít neked abban, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni a napelemes rendszeredből, amit vásárolsz, vagy vásárolni készülsz!

Ha figyelembe veszed ezeket a szempontokat, nagyobb eséllyel fog problémamentesen és a legnagyobb hatékonysággal működni a napelemes rendszered, ami ellátja a mindennapjaidat zöldenergiával!

1. A legfontosabb a hozzáértés!

1. A legfontosabb a hozzáértés!

Forrás: hgtv.com

Biztosan te is jól ismered azt a klasszikus magyar mesét, amiben egy kecske (Mekk Elek) mindig belevág valami új mesterségbe, aztán a hozzá nem értése végett balul sülnek el a dolgok.

Sajnos ez manapság is egy létező jelenség, mert sok szakbarbár kezd vállalkozást úgy, hogy csak felszínesen ismeri a területét.

Napelem telepítése során sincs ez másképp.

Ha rossz, vagy nem profi kivitelezőt választasz arra, hogy házadat felszereljék megújuló energiával, nem csak a pénzedet pazarolod hatalmas mértékben, de az életeddel is játszol.

Ennek az az oka, hogy a nem megfelelően kiépített rendszerek tűzveszélyesek.

Érdemes jobban beleásnod magadat a vállalkozások szolgáltatásába, mielőtt valamelyik mellett elköteleződsz, mert pár forint megspórolása után lehet, végül mégis több milliós kiadásra kerülhet sor a jövőben, ha a felületes ismeretek miatt az otthonod részben vagy teljesen leég.

Árajánlatkérés itt!

2. Ellenőrizd otthonod, hogy készen áll-e, a napelemmel való működésre!

2. Ellenőrizd otthonod, hogy készen áll-e, a napelemmel való működésre!

Azért döntenek sokan a napelem mellett, mert egy jó befektetés a jövőre nézve.

Otthonod energiaellátására elegendőek már ezek a rendszerek, azonban figyelembe kell venned, hogy ha nem megfelelően járnak el a szakemberek (és ha te sem figyelsz oda kellőképpen) nagy veszélynek teheted ki magad.

Itt jön képbe megint a szakértelem, a hiányának problémáját próbáltam meg nyomatékosítani kedvelt magyar mesehősünkkel!

Ha nem alapos a szaki, és a napelem telepítése során nem figyel eléggé az érintésvédelemre és a túlfeszültség védelemre, akkor ennek súlyos következményei lesznek, mert az előbbi elhanyagolása súlyos sérüléseket okozhat, vagy akár valakinek az életébe is kerülhet.

Az utóbbinál pedig azért fontos a tökéletes kialakítás, mert védi otthonod elektromos hálózatát és a napelemek élettartamát!

Kifejezetten kellemetlen tud az is lenni, amikor a kiszemelt napelem rendszered nem, vagy nem azzal a hatékonysággal működik, amire neked szükséged van.

Érdemes ellenőriztetni az épület hálózatát, hogy mennyire terhelhető, és tisztában lenni a villanyóra paramétereivel.

Ez azért fontos, mert ha nem elég nagy teherbírású otthonod vezetékrendszere, a napelemek megvásárlása és felszerelése után a teljes kábelrendszert ki kell cserélni, akár a villanyórával együtt.

Ezek a plusz kiadások könnyedén elkerülhetőek, ha figyelsz erre, és kikéred a szakembered véleményét, mielőtt cselekszel!

Problémaként szokott felmerülni, hogy a ház nem a megfelelő tájolásban helyezkedik el, azaz mondhatni ”rossz fele áll arccal”.

Ebből adódóan a rászerelt napelemes rendszer veszít hatékonyságából, termeléskiesés következik be, pedig ha az ember befektet valamibe, akkor értelemszerűen azt szeretné, hogy az megtérüljön - ebben az esetben azt, hogy a napelem rendszer legnagyobb hatásfokkal működjön.

A tájolás mellett a napelem tökéletes pozíciója is elengedhetetlen, azaz, hogy a legkedvezőbb síkban érkezzen rá a napfény a panelre!

Túl lapos a szög esetén, hamar elkoszolódnak a napelemtáblák, ha pedig magas, akkor nem ideálisan esnek rá a napsugarak.

Mind két esetben csökken a hatásfok, ebből adódóan nem azt kapjuk a pénzünkért, amit elvárunk.

25-35° közötti az az érték, ahol a leghatékonyabban tud működni a rendszer, de ezt egy jó szakember biztos tudja.

Elég sok tényező közrejátszik abban, hogy a napelemes rendszered effektív legyen, ezért néha jobb, ha nem a tetődre kerül, hanem a garázs tetejére vagy a kertben külön felállítva!

A déli tájolást tartják az országban a legideálisabbnak, de ha semmilyen esetben se kivitelezhető a tökéletes pozíció, egy remek inverter tudja orvosolni a problémát.

Az inverter fő feladata átalakítani a napból kitermelt energiát

Forrás: greentechmedia.com

Az inverter fő feladata átalakítani a napból kitermelt energiát olyan feszültségű és frekvenciájú váltakozó árammá, hogy az a közüzemi hálózatnak megfelelő legyen.

A mai modern inverterek azonban sokkal több feladatok is ellátnak, erről régebbi cikkünkből tájékozódhatsz!

Árajánlatkérés itt!

3. Azok az apróságok, amik mellet nem szabad elsiklanunk, ha már az alap rendben van!

Azok az apróságok, amik mellet nem szabad elsiklanunk, ha már az alap rendben van!

Forrás: reviewjournal.com

Mindenre vannak szabályozásaink, ez nincs másképp ezen a területen sem.

A Villamos Energia Törvény szerint engedélyt kell kérnünk, ha 50 kVA-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszert akarunk birtokolni, használni.

Mindenképpen értesítsük szolgáltatónk, nehogy galiba legyen a jövőben.

Jobb a nyugodt, békés együttműködés!

Ha az eddigiek megvannak, akkor már semmi sem állhat az utadban, hogy büszke napelem tulajdonos legyél, viszont itt is, mint mindenhol, törekedj a minőségi termékekre!

Az teljesen érthető, hogy mindenki ott próbálja megfogni kiadásait, ahol lehet.

Ám néha az olcsóbb termék silányabb minőséggel is jár, aminek a következménye, hogy hamarabb tönkremegy, használhatatlanná válik, és már is vehetünk egy újat – így pedig már lehet nem is érte meg a beruházás.

Ezt tartsd szem előtt a napelemtáblák megvásárlásánál is és a tartószerkezetek szerelvényeinél is!

Érdemes tájékozódni megvételük előtt, hogy a kivitelezőnk milyen elemekkel dolgozik és azok mennyire megbízhatóak, mert ahány gyártó, annyi technológia és ugyanennyi hatásfok és minőség!

Ez érvényes a tartóalkatrészekre is!

A telepített rendszerek kíméletlen időjárásnak vannak kitéve, és ha tartóelemeik nem elég jó minőségűek, hamar elkopna, rozsdásodnak, ennek következtében nem tudják ellátni a feladatukat és elmozdulnak vagy akár leesnek a helyükről.

A nívós napelemeket 30-40 évre tervezik, jó, ha a rögzítésük is kibírja ezt!

Az előbbi szempontok figyelembe vétele nagyon sok plusz kiadást és fáradalmat tud neked megspórolni!

Ha már elkötelezted magad a megújuló energia mellet, okosan vidd véghez a terveid, hogy megtérüljön a befektetésed, és tartsd szem előtt azt, hogy ez nem csak neked hasznos, hanem a következő generációnak is, mert sok globális probléma megoldója a megújuló energia, főként a napelemes rendszer!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!