2020-tól kezdve nem épülhet ház napelem nélkül Kaliforniában

2020-tól kezdve nem épülhet ház napelem nélkül Kaliforniában

Májusban már elfogadták a tervezetet, viszont 2018 decemberéig kellett várni arra, hogy végre mindenki rábólintson az új szabályra, ami szerint ezentúl minden újépítésű háznak napelem rendszerrel kell rendelkeznie Kaliforniában.

Kell magyarázni, miért olyan nagy jelentőségű ez a hír?

Az USA legnépesebb államáról beszélünk, ami már eddig is óriási lépéseket tett a megújuló energiaforrások népszerűsítése érdekében, most viszont olyat tett, amit más amerikai állam eddig még nem mert meglépni.

Hogy milyen ütemben fogják átvenni a példáját a világon, azt még nem lehet tudni, de az biztos, hogy ha sikerrel járnak, az óriási előrelépést jelent mindannyiunk számára.

Kezdjük a lényeggel!

Végre megjött az utolsó engedély is: 2020-tól kezdve csak olyan ház épülhet Kalifornia államban, amelyre napelem rendszer is kerül.

2018 májusában az Energiaügyi bizottság már rábólintott a tervezettre, decemberben pedig az Építési Szabványügyi Bizottság egyhangúan szavazta meg az új törvényt.

Voltak viták annak kapcsán, hogy az állam milyen mértékben hozhat meg ilyen nagy horderejű döntéseket, de végül a szavazás során kiderült, hogy Kaliforniában a nagy többség egyértelműen a zöld energia mellett van.

Árajánlatkérés itt!

Mit jelent ez az emberekre nézve?

Mit jelent ez az emberekre nézve?

A törvény természetesen váltott ki tiltakozásokat is, főként azért, mert ezzel átlag 10.000 dollárral, vagyis nagyjából 2.75 millió forinttal lett drágább minden új házépítés.

Viszont azt is látni kell, hogy hosszú távon ez a plusz költség meg is fog térülni.

Ahogy azt sok magyar család is tapasztalhatja, az alacsonyabb villanyszámlák szép lassan behozzák a napelemek árát, és pontosan ezzel számoltak Kaliforniában is.

Az előrejelzések szerint 30 év alatt a napelemek 19.000 dollárt fognak megspórolni egy átlag családnak, ami nagyjából 5.225.000 forintnak felel meg – magyarul tehát picivel kevesebb, mint a kétszeresét hozza majd vissza a plusz befektetésnek.

Ráadásul nem kötelező egy összegben fizetni a fotovoltaikus rendszerekért a lakosságnak: van lehetőség még akár lízingelésre is, vagy aláírhatnak egy különleges energiavásárlói szerződést is.

Ennek a szerződésnek a lényege, hogy a lakás tulajdonosa valamivel ugyan alacsonyabb villanyszámlákat kap a szolgáltatótól, de a megtérülés nagy része a kivitelezőt, vagy a ház építtetőjét illeti.

Van, aki felmentést kap

Természetesen nincs olyan törvény, ami valóban 100%-ig mindenkire vonatkozna: a napelemes szabályozás alól is felmentést kapnak azok az otthonok, amelyeknek túl kicsi a tetőfelületük, vagy árnyékban vannak a nap nagy részében.

Értelemszerűen ezekre a kivételekre azért volt szükség, hogy fölösleges kiadásokkal ne terheljenek senkit: a napelemek csak akkor lesznek megtérülőek, ha a legjobb helyre tudják őket tenni.

A napelem törvényen túl egyébként más, szintén energiahatékonyságot támogató intézkedéseket is elfogadtak, így például ösztönözni fogják a lakosságot a hatékonyabb hőszigetelés, nyílászárók, és energiatároló egységek beszerzésére.

Kalifornia lesz a legzöldebb állam évtizedeken belül?

Kalifornia lesz a legzöldebb állam évtizedeken belül?

Amerika legnépesebb államában majdnem 40 millióan élnek, és évente közel 113.000 új lakóegység épül, így lehet sejteni, milyen óriási mértékű lesz a napelemek terjedése 2020-tól kezdve – és ez tökéletesen beleillik a jövőbeni tervekbe.

Az amerikai állam igen komoly célokat tűzött ki maga elé – messze nagyobbakat, mint amilyeneket például az Európai Unió tervez.

2045-re ugyanis nem kevesebbet akarnak elérni, mint hogy az állam áramtermelésének 100%-a megújuló energiaforrásokból származzon.

Árajánlatkérés itt!

A terv lépései nagy vonalakban:

  • 2020-tól kezdve csak napelemes házak épülhetnek az államban,
  • ezzel átlagosan 53%-kal csökkentik a hálózatból származó energia felhasználását a családi házak esetében,
  • 2030-ra az állam eléri a 60%-os megújuló energiafelhasználást,
  • 2045-től kezdve pedig be is tiltják a fosszilis energiahordozók felhasználását, és addigra teljesen szénmentes energiatermelést akarnak elérni.

Eddig 2030-ra csak az 50% volt kitűzve célnak, de látva a fejlődést, mertek nagyobbat gondolni.

Nem csak környezetvédelmet, de lakosságvédelmet is jelent

Nem csak környezetvédelmet, de lakosságvédelmet is jelent

Abban a világban, ahol egyre gyakrabban alakulnak ki extrém időjárási körülmények, nagyon komoly szükség van az energiahatékony, megbízható otthonokra.

Viharok, hurrikánok, erdőtüzek fenyegetik a lakosságot, és az energiahálózatot is, ezért a cél, hogy a jövőben ilyen esetekben se maradhassanak áram nélkül a lakások, vagy akár a fontos közintézmények, kórházak.

Csak néhány évtized, és nem lesz már többé szénalapú energia Kaliforniában?

Szeptemberben bejelenthette az állam vezetősége, hogy a szénmentes energia terve már 32%-ban megvalósult, és akkor még csak az újépítésű házak alig 15%-ára került napelem – el lehet képzelni, mekkora ugrás lesz, ha a napelem-törvény életbe lép 2020-ban.

Ugyanebben a hónapban egyébként Jerry Brown kormányzó alá is írta a törvényt, amely szerint 2045-re betiltják a fosszilis energiahordozókat az államban, tehát már csak 26 évet kell várunk arra, hogy egy teljesen új világ induljon el Amerikában.

És hogy miért fontos ez nekünk?

És hogy miért fontos ez nekünk?

Mert amit ma egy állam bevezet, azt idővel a többi 49 is át fogja venni – ami pedig Amerikában elkezdődik, az szép lassan át fog kelni az óceánon is, ami pedig Nyugat-Európába eljut, az kis késéssel, de Magyarországon is meg fog jelenni.

Sokan legyintenek még a teljesen szénmentes energiaellátás gondolatára, de most itt az élő példa: egy Magyarországnál 5-ször nagyobb méretű, és 4-szer nagyobb népességű állam már belátható időn belülre tervezi a teljes átállást.

Persze nem mondhatjuk még azt, hogy minket is csupán egyetlen lépést választ el a 100%-os megújuló energiától, de az azért érezhető, hogy Kalifornia ezzel precedenst állít a világ többi állama elé, amire valahogy felelni kell majd.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!